Kultūra / Mūzika
Kad mākoņi no magonēm un rozēm ir stiprāki par dzelzs priekškaru. Dziedātājas Larisas Mondrusas ceļš...
Kad mākoņi no magonēm un rozēm ir stiprāki par dzelzs priekškaru. Dziedātājas Larisas Mondrusas ceļš un mantojums
"Svešā zemē stādu rozes,/ Plūcu sārtās magones,/ Sen ir aizmirsusies dziesma,/ Dziesma tā, no dzimtenes," – ir rindas no Larisas Mondrusas dziesmas, kas nedaudz šarmanti citādā intonatīvā frāzējumā padomju laikā (protams, nelegāli) vēlās pāri Latvijai – ar tik spēcīgu mūzikas un sievišķīga šarma vilni, ka nevienam pat neienāca prātā, ka dziesma ir… salda. Tā nebija salkana, bet gluži kā kvalitatīvs parfīms, kura saldmē ievijas romantisku brīvības ilgu jasmīna un bezcerīgu sāpju bergamota notis, – dziesmā nebija nekā no bezgaumības piedauzības. Mondrusas mūzika valdzina un vilina, gluži kā pirmā mīlestība – kaut kas naivs un tīrs ir tajā –, un smaržu mākonis nekad nav notverams.
Ar dzeju un dziesmām atvadās no komponista Jura Kulakova
Ar dzeju un dziesmām atvadās no komponista Jura Kulakova
Pērkontēvs Juris Kulakovs sestdien, 17. februārī, guldīts zemes klēpī. Raksturojot viņu ar vārdiem – bohēmists, intelektuālis, filozofs, smalkas mūzikas akadēmiķis – no viņa šodien atvadījās ģimene, draugi un viņa mūzikas cienītāji. Skumjos brīžus baznīcā ik pa brīdim pārtrauca Jura balss audio ierakstā, kas rībināja logus kā pērkons – vēl pēdējo reizi.
Ģeniālais huligāns. Juris Kulakovs laikabiedru atmiņās
Ģeniālais huligāns. Juris Kulakovs laikabiedru atmiņās
"To nevar iemācīties, noteikti viņš piedzima, viņam kaut kas no augšas bija iedevis to lielo talantu," mūžībā aizsaukto komponistu, multiinstrumentālistu un grupas "Pērkons" dibinātāju Juri Kulakovu raksturoja grupas "Pērkons" basģitārists Juris Sējāns. "Visas viņa idejas bija modernas, kā tajā laikā."
«Šī pieredze, būt ar jums šeit, Latvijā, man ir ļoti svarīga» – saruna ar LNSO māksliniecisko vadītā...
«Šī pieredze, būt ar jums šeit, Latvijā, man ir ļoti svarīga» – saruna ar LNSO māksliniecisko vadītāju Tarmo Peltokoski
"Šī pieredze, būt ar jums šeit, Latvijā, man ir ļoti svarīga, tāpēc ar lepnumu atskaņošu latviešu mūziku arī citās valstīs," Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" teic 23 gadus vecais somu diriģents Tarmo Peltokoski, kurš, sākot ar 2022./2023. gada koncertsezonu, ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents.
Lielbritānijā top pirmais latviešu apvienotais bērnu un jauniešu koris
Lielbritānijā top pirmais latviešu apvienotais bērnu un jauniešu koris
Latviešu diasporas mūzikas pedagogi Lielbritānijā ir apņēmības pilni izdarīt teju neiespējamo – izveidot pirmo Apvienotās Karalistes bērnu un jauniešu kopkori un piedalīties XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos 2025. gadā. Nupat kā norisinājās pirmā kopkora nometne latviešu īpašumā "Straumēnos", ko organizēja biedrība "Latviešu pārstāvniecība Apvienotajā Karalistē" (LPAK) ar Latvijas Kultūras ministrijas atbalstu. 
Siltums, mīļums un dzīvošanas aizrautība. 75. gadskārtā atceroties dziedātāju un pedagoģi Anitu Gara...
Siltums, mīļums un dzīvošanas aizrautība. 75. gadskārtā atceroties dziedātāju un pedagoģi Anitu Garanču  
Februārī, desmitajā datumā, 75. dzimšanas diena apritētu dziedātājai, kordiriģentei un izcilai vokālai pedagoģei Anitai Garančai (1949 – 2015). Savulaik viņa dziedājusi kamerkorī "Ave Sol" un Latvijas Filharmonijā, vairāk nekā 20 gadus kopā ar vīru – kordiriģentu Jāni Garanču – vadījusi jauniešu kori "Zvani"; vairāk nekā 30 gadu garumā viņa mācījusi jaunos dziedātājus Latvijas Mūzikas akadēmijas vokālajā nodaļā, bijusi Latvijas Nacionālās operas kormeistare un vokālā pedagoģe, daudz strādājusi ar topošo aktieru balsīm un slīpējusi profesionālu aktieru balsis dažādos Latvijas teātros. Balsi Anita Garanča vienmēr uzskatījusi par skaistāko no visiem mūzikas instrumentiem.
Latvijas Radio 1. studijā skanēs Ukrainas 17. gadsimta baroka mūzika
Latvijas Radio 1. studijā skanēs Ukrainas 17. gadsimta baroka mūzika
Nedēļa no 19. februāra Latvijas Radio 3 "Klasika" būs Ukrainas kultūras un mūzikas zīmē, tādēļ to ieskandēs mūziķi no Ukrainas, kuri nu jau nepilnus divus gadus par savu mājvietu sauc Latviju, – dziedātāji Natālija Behma, Oksana Nikitjuka un Serhijs Zadorožnijs. Kopā ar Ansi Bētiņu un klavesīnisti Gertrudu Jerjomenko viņi izveidojuši ansambli "Ældmusic", kura nosaukumā ietverta mūziķu interese par vēsturi, renesanses, baroka un vēlāku laiku mūziku. Koncerts izskanēs pirmdien, 19. februārī, pulksten 18.00 Latvijas Radio 1. studijā un Latvijas Radio 3 "Klasika" tiešraidē.
«Šī loma ir nenormāli bīstama» – operprīmas Kristīnes Opolais atkalsatikšanās ar Lēdiju Makbetu
«Šī loma ir nenormāli bīstama» – operprīmas Kristīnes Opolais atkalsatikšanās ar Lēdiju Makbetu
Pēc 18 gadu pārtraukuma atgriezties pie Dmitrija Šostakoviča operas "Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta" galvenās lomas – Katerinas Izmailovas – patiesībā ir bijis ilgi gaidīts notikums, Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pārmijas" atklāja operprīma Kristīne Opolais. Šoreiz viņa sarežģītajai un bīstamajai lomai patiesi bija gatava – tehniski un emocionāli. To apliecina arī pozitīvās recenzijas pēc koncertuzvedumiem Bostonā un Ņujorkā. Gadiem krātā pieredze dziedātājai šo lomu ļāva iznest viegli un izbaudīt, un jau ar nepacietību gaidīt nākamo satikšanās reizi. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd