Ieva Raudsepa

māksliniece, LSM.lv autore

Apskatīt autora rakstus: Latviski

Autora ziņas
Skaties Replay.lv|Sieviešu pieskatīšana. Kristīnes Briedes dokumentālās filmas «Svārstības» recenzij...
Skaties Replay.lv|Sieviešu pieskatīšana. Kristīnes Briedes dokumentālās filmas «Svārstības» recenzija
Kristīnes Briedes filmas "Svārstības" centrā ir trīs mūsdienu latviešu garīdznieces. Lai gan filmā uzsvars ir uz tās varonēm, darbs ir tapis ļoti konkrētā sociāli politiskā kontekstā – Latvija ir teju vienīgā valsts pasaulē, kuras oficiālā luteriskā baznīca ir aizliegusi sieviešu ordināciju, lai gan pirms tam divdesmit gadu garumā sievietes varēja kalpot kā mācītājas.
Daudzskaņi. Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstādes «Skaņurīki» apskats
Daudzskaņi. Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstādes «Skaņurīki» apskats
Ienākot Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstādē "Skaņurīki", koncerts sākas pakāpeniski – Rīgas Mākslas telpas lielajā zālē izstādītie astoņi kinētiskie un skaņu objekti ieslēdzas, cilvēkam tiem pietuvojoties. "Skaņurīki" ir mākslinieku tandēma radīta laboratorija, kas veltīta latviešu tautas instrumentiem. Darbu pamatā ir tradicionālās mūzikas eksperta Valda Muktupāvela pētījumi par latviešu skaņurīkiem. Iedvesmojoties no Muktupāvela izpētes darba, Brekte un Svilāns ir kopā izveidojuši trīs pašskaņus, trīs gaisskaņus, vienu plēvskani un vienu stīvskani – objektus, kas radīti, domājot par latviešu tradicionālajiem instrumentiem un to tapšanas vēsturi.
Plūst pāri. Par laikmetīgās mākslas festivālu «Surival Kit 12»
Plūst pāri. Par laikmetīgās mākslas festivālu «Surival Kit 12»
“Dzīve nekad nav pilnībā pakļāvusies struktūrām, kas to pārvalda un administrē. Tā nemitīgi pārplūst tām pāri,” teic laikmetīgās mākslas festivāla “Survival Kit 12” kuratores Ovula Durmusoglu (Övül Ö. Durmușoğlu) un Joanna Varša (Joanna Warsza). “Survival Kit” notiek kopš 2009. gada – festivāls radās kā reakcija uz situāciju ekonomiskās krīzes skartajā Latvijā. Savas pastāvēšanas laikā tas ir izceļojies pa dažādām tukšām Rīgas ēkām, pārveidojot tās par laikmetīgās mākslas izstāžu telpām. Šogad – citas krīzes kontekstā – “Survival Kit” izstādes izkārtotas pa deviņiem Rīgas memoriālajiem muzejiem.
Māksla, kas dzīvo starp 5 zvaigžņu viesnīcu un drauga dīvānu. Par «Mobilo muzeju» «Boļševičkā»
Māksla, kas dzīvo starp 5 zvaigžņu viesnīcu un drauga dīvānu. Par «Mobilo muzeju» «Boļševičkā»
5. tramvaja maršruts augšup pa Ganību Dambi uz bijušo tekstila rūpnīcu “Boļševička” Rīgas izstāžu apmeklētājiem ir labi pazīstams. Jau gandrīz desmit gadu “Boļševičkā” notikuši lielāka un mazāka mēroga notikumi, kas aizsākās ar 2014. gada “Survival Kit 6”. 2015. gadā tur varēja apmeklēt teātra festivāla “Homo Novus” pasākumus, savukārt 2018. gadā bijusī tekstilrūpnīcā bija viena no Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA) norises vietām. Šovasar kādreizējās rūpnīcas teritoriju atdzīvina Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) “Mobilais muzejs. Nākamā sezona”.
Anti-romantika. Par izstādi «Lai iemīlētos, klikšķiniet šeit»
Anti-romantika. Par izstādi «Lai iemīlētos, klikšķiniet šeit»
No kurienes rodas tas iekšējais klikšķis, kas sirdij signalizē, ka esi iemīlējies, vienmēr bijusi mistērija. Mūsdienās dažādas interneta lietotnes piedāvā izpalīdzēt šajā lauciņā un kļūst par starpniekiem romantisku attiecību veidošanā. Iedvesmojoties no pretrunīgajām sajūtām, ko rada šī “emocionālā kapitālisma” industrija, tapusi izstāde ar intriģējošu nosaukumu – “Lai iemīlētos, klikšķiniet šeit”, kas līdz 27. jūnijam apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas izstāžu telpā “Pilot”.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd