Nedzirdīgajiem

Dienas ziņas

Nedzirdīgajiem

Dienas ziņas

Aizliegtais paņēmiens. Operācija: «Kebabi»

Vakardienas gaļa un netīrība – PVD konstatē pārkāpumus kebabnīcās

Pēdējos gados Latvijas iedzīvotāju ēdienkartē arvien populārāks kļūst ēdiens, kura dzimtene ir Tuvie Austrumi – kebabs. Pēc LTV raidījumā “Aizliegtais paņēmiens” aicinājuma notikušajās pārbaudēs divos populārajos kebabnīcu tīklos Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atklāja vairākus pārkāpumus un vienas filiāles darbību pat nolēma apturēt.

Temperatūru mēra ne vienmēr, bet mobilos darbā aizliedz

Lai noskaidrotu, kā kebabnīcās ievēro pārtikas pagatavošanas un uzglabāšanas prasības, raidījuma pārstāve pieteicās darbā “Turkebab” kebabnīcā Vecrīgā, Vaļņu ielā. Darbs ir klientu apkalpošana, kas nozīmē pieņemt pasūtījumus, bet, kamēr klientu nav, ir jāuzkopj telpas, jāmēra temperatūra gaļai, jāmēra temperatūra ledusskapjos.

Darbā ir arī īpaši noteikumi - darba laikā mobilos telefonus lietot nedrīkst, ja kāds pieķer, tad sods – 5 eiro no algas, savukārt, ja izdodas pieķert kādu citu lietojam telefonu, tad bonuss – 2,5 eiro klāt pie algas.

Kebabu gadījumā būtiskākās ir divas prasības - lai gaļa, kas atrodas saldētavā, tiek uzturēta atbilstošā aukstuma temperatūrā, savukārt, kad tā tiek cepta, lai būtu atbilstoša karstuma temperatūra. Un galvenais, lai gaļa, kas bijusi auksta, tad karsta, pēc tam neizcepta netiktu likta atpakaļ saldētavā - pusceptu gaļu saldēt vairs nedrīkst.

Lienīte, kas apmāca darbiniekus, gan stāstīja, ka temperatūru “vispār nevar jau visu laiku mērīt”, “protams, ir reizes, kad mēs tiešām reāli pārbaudām, bet pamatā mēs uz ātro, jo mēs zinām, ka viss ir kārtībā”.  Nepārtraukti sekot līdzi temperatūrai neesot laikā, turklāt, izrādās, “daži ledusskapji ir bišķiņ sačakarēti un rādās - viņiem ir augstāka temperatūra, nekā mums var būt”.

Tāpat “Aizliegtais paņēmiens” novēroja, ka šeit tomēr iepriekšējās dienas neapēstie kebaba gabali tiek likti saldētavā un nākamajā dienā atkal atpakaļ uz iesma. Un arī piedāvāta liellopu gaļa liellops gluži nav - speciāls kebaba gaļas iepakojums nācis no Rēzeknes gaļas kombināta, un uzraksts uz iepakojuma vēsta, ka sastāvā liellopu gaļa – 46%, pārējā tomēr ir vista.

Vienas kebabnīcas darbību aptur

Pēc “Aizliegtā paņēmiena” aicinājuma PVD rīkoja reidus četros objektos - “Pakistānas kebaba” filiālēs centrā, Merķeļa ielā, un Pļavniekos, Saharova ielā, un “Turkebaba” filiālēs Vaļņu ielā un Brīvības ielā.

“Pakistānas kebaba” filiālē Merķeļa ielā PVD atklāja “daudz neatbilstību tieši tīrības un dezinfekcijas režīma uzturēšanas ziņā, tāpēc pat pārbaudes laikā tika pieņemts lēmums darbību apturēt”, raidījumam pastāstīja PVD Rīgas pilsētas pārvaldes pārtikas inspektore Ludmila Melbārde.

Trauciņi, kuri jau kā tīri uzglabāti un bija gatavi izmantošanai, nebija tīri, bija taukaini, ar produktu paliekām, arī slapji, kas arī veido labvēlīgu vidi vairoties mikroorganismiem.

Turklāt nebija skaidrības, no kurienes nākusi gaļa, gaļai bija neatbilstoši noformēti pavaddokumenti.

Un vienas dienas neizmantotā gaļa nākamajā diena tika sildīta atkal, lai gan uzņēmumā paškontroles dokumentācijā rakstīts, ka iepriekšējā dienā neizmantoto gaļu nākamajā rītā neizmanto, bet noraksta un utilizē.

Arī šis uzņēmums nekontrolēja temperatūru izceptajā gaļā pirms sagriešanas un  pasniegšanas patērētājiem, un pat nebija atbilstošas kontrolmērīšanas ierīces – termometra.

Problēmas arī citur

“Pakistānas kebaba” filiālē Pļavniekos, Saharova ielā, PVD arī konstatēja problēmas ar tīrību, un arī tur cepa vakardienas gaļu un produktus uzglabāja neatbilstošos apstākļos, piemēram, majonēzi pretēji prasībām ledusskapī nelika.

“Turkabeb” filiālē Brīvības ielā bija konstatēti produkti ar beigušos derīguma termiņu, piemēram, kefīrs, kura derīguma termiņš beidzies 6. martā (pārbaude notika 13.martā) un šis kefīrs tika izmantots mērces pagatavošanā.  

Šajā objektā intervijās ar darbiniekiem netika saņemti pārliecinoši apliecinājumi tam, ka viņi kontrolē temperatūru ar termometriem izceptajā gaļā pirms griešanas, to vērtējot tikai vizuāli. Savukārt par vakardienas gaļas cepšanu, izrādās, uzņēmums savā paškontroles dokumentācijā nemaz nav solījis, ka to nedarīšot.

“Turkebab” filiālē Vaļņu ielā situācija bija līdzīga kā Brīvības ielā – dažiem produktiem beidzies derīguma termiņš, nav īstas skaidrības, kas un kā notiek ar iepriekšējās dienas neapēsto gaļu, problēmas bija ar higiēnas prasību ievērošanu.

Pēc veiktajām pārbaudēm Pārtikas un veterinārais dienests sācis administratīvās lietvedības, kas nozīmē – uzņēmumiem draud naudas sodi.

“Turkebabs” komentēt situāciju pagaidām atsakās, jo vadība atrodoties ārzemēs. Savukārt “Pakistānas kebaba” saimnieks Farmans Ali, kura tālrunis norādīts PVD atskaitēs, raidījumam skaidroja, ka katrai filiālei ir savs īpašnieks, pārbaudītajās vietās tas neesot viņš, un plašākai sarunai viņam nav laika, jo viņš dodas uz ārzemēm.

Latvijā
Ziņas
Jaunākie
Interesanti