Panorāma

Aizdomas par vēzi? Bez rindas!

Panorāma

Kādas sekas neapdomīgam "sekstingam"?

"Sējēja" laureāts – jaunais zemnieks J.Grasbergs

«Sējēja» laureāta Grasberga zemnieku saimniecībā darbi nekad nebeidzas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Neraugoties uz to, ka katrs gads lauksaimniekiem nes gan gandarījumu, gan pārbaudījumus, Latvijā joprojām ir daudz veiksmīgu zemnieku, kas pielāgojas situācijām, prasmīgi saimnieko un meklē jaunus tirgus. Par priekšzīmīga darba apliecinājuma zīmi kļuvis konkursa “Sējējs” laureāta nosaukums, ko ik gadus piešķir septiņās nominācijās. Šogad par laureātu nominācijā “Jaunais veiksmīgais zemnieks” kļuvis Kocēnu novada zemnieku saimniecības “Zilūži” saimnieks Jānis Grasbergs.

Maldīgi domāt, ka raža novākta, ziemāji iesēti un laukos iestājies klusums. "Zilūžu" jaunais saimnieks Grasbergs atzīst, ka viņu saimniecībā darbi nekad nebeidzas. Patlaban tiek gatavota kukurūza skābbarībai, un paies labs laiks, līdz visu lielo lauku novāks, sasmalcinās un saliks skābbarības bedrē ziemai. "Zilūžos" ir gan slaucamas govis, gan graudi – tas nozīmē, ka pēc šīs graudkopjiem un piensaimniekiem nelabvēlīgās vasaras saimniecībai radušās papildu grūtības. Bet izeju vienmēr var atrast, saka jaunais saimnieks.

Jānis atzīst, ka guvis stimulu domāt plašāk un skatīties tālāk.

"Pirms pusotra gada uzsākām pārstrādi. Jebkura krīze pamāca kādas lietas, ko vajadzētu darīt savādāk vai pārdalīt riskus," viņš saka. "Tādēļ arī pārstrādes pievienošana ir vēl viena nozare, lai spētu šos riskus sadalīt. Protams, šāds gads pa septiņiem ir viens, bet, kad ir divas nozares, vienmēr viena otru pavelk."

Mazā nozarīte Grasbergam ir arī tehnikas pakalpojumi - tur saimnieki vairāk kooperējas. "Kad skābbarību vācam, vācam citiem, viņi palīdz mums, tas krietni atvieglo un pazemina piena pašizmaksu," paskaidro veiksmīgais zemnieks

"Zilūžu" saimniecībā divas tonnas piena dienā tiek pārstrādātas un izvadātas pa Vidzemi ar sešiem autoveikaliem. Busiņi ar jautrajām gotiņām lauku sētās ieved pienu, krējumu, biezpienu, sviestu un saldējumu.

"Bez konservantiem, bez stabilizatoriem, tāda ir mūsu vadlīnija, pēc kuras mēs gribam piedāvāt patērētājiem dabīgus produktus par saprātīgu cenu," piebilst Grasbergs. "Nepārmaksāt tikai par to, ka viņš ir dabīgs, neraudzēts produkts, kāds bija 40-50 gadus atpakaļ."

Pieprasījums pēc produkcijas ir liels, tāpēc saimniecībā tapis jauns pārstrādes uzņēmums, kam būs lielāki apjomi. Nākošnedēļ tiks pieslēgtas jaunās iekārtas.

"Ja pašreizējā situācijā mēs esam mājražotāji, tad šeit mēs pārtapsim par ražotājiem. Būs pastiprināta kontrole, bet te ir pavērtas durvis tirgiem," perspektīvu saskata Grasbergs. "Iet veikalu tīklos mēs negribam, paliksim uzticīgi autoveikaliem, varbūt vēl paplašināsim tīklu un skatīsimies, kā varētu attīstīt arī kādu mazu veikaliņu."

Saimnieks neslēpj, ka šobrīd zem pašizmaksas ir abas nozares – gan piensaimniecība, gan graudkopība. Tādēļ pareizs lēmums ir bijis pievienot trešo nozari – pārstrādi, kas nedaudz ir spējusi zaudējumus izlīdzināt.

"Zilūžu" saimniecība attīstījusies uz vecvectēva saimniecības pamatiem, šeit dzīvo un saimnieko arī Jāņa ģimene. Šejienes bagātība ir 830 hektāru zemes,  70 slaucamas govis un darba mīlestība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti