Šmakovka, gaņceite vai dzimtenīte – katrā novadā pašu gatavotam grādīgajam dzērienam piešķirts savs nosaukums. Tikko Kārsavas novada Malnavas pagastā atklāta arī “Latgolys šmakovkys” dedzinātava. Pirmais brūzis te bija izveidots jau 1827. gadā, kad valdīja grāfs Nikolajs Šadurskis. Uzņēmējs Jānis Krivtežs to ņēmis vērā un dedzinātavas veidolu, kā arī šmakovkas receptes papildinājis ar gandrīz 200 gadus senām tradīcijām.
“Latgolys šmakovkys” dedzinātavas saimniekam Jānim Krivtežam par šmakovku reiz stāstījuši vecaistēvs un vecāmāte. "Bija arī vecākiem un vecvecākiem zināmas arī kaut kādas tehnoloģijas par to lietu. Tolaik taisīja arī no miežiem, no kviešiem, no auzām. No visa, kas bija tajā gadā ienācies," sacīja uzņēmējs.
Ideja oficiāli ražot alkoholu jaunajam uzņēmējam gan radās pirms aptuveni 10 gadiem, pamanot, ka šmakovku tūrisma nozarē lielākoties tikai piemin. Tagad, iepazīstot novada kultūru, valodu un vēsturi, ekskursanti Malnavā var arī to nogaršot.
"Es viņus vedu ekskursijā pa Malnavu, apskata Malanavas muižas teritoriju, Hitlera bunkurus, uzceltus 41. gadā, ejam tālāk un nonākam pie manis dedzinātavā. Baudām šmakovku, uzkožam. Kāpjam autobusā un dodamies uz nākamo tūrisma objektu," savu darbību tūrismā raksturoja Krivtežs.
Šoreiz gan svētku apmeklētāji citus tūrisma objektus neapmeklēja, bet pagalmā estrādē kārtīgi izsmējās par Baltinavas teātra “Palādas” izrādi “Ontons i Anne”, kā arī iesaistījās citās jestrās izdarībās. Pasākuma apmeklētājs Aldis no Kandavas ar piedzīvoto ir ļoti apmierināts: "Ļoti labi! Jauki! Brīnišķīgi cilvēki! Ļoti pozitīvi! Tikai visu to labāko varu teikt par visu šo te pasākumu. Lai veicas cilvēkiem."
Arī pasākuma dalībniece Solvita no Salnavas saka līdzīgi: "Malacis, man patīk tas, ka daudz ideju ir. Vārdu sakot optimists, man liekas, no matu galiņiem līdz papēžiem. Tagad uzsākt kaut ko tādu... Šmakovka man liekas tāds riktīgs vārds, arī sulīgi viņš skan. Tā pati samagonka, dzimtenīte. Es kā par dzērienu neesmu īpaši sajūsmā. Bet ir, kam patīk."
Kārsavas novada Malnavas pagastā šmakovku pagaidām iecerēts realizēt kā specifisku tūrisma produktu Latvijas tirgum. Pagaidām par konkrētiem apjomiem uzņēmējs nav gatavs runāt, jo priekšā vēl pāris iekārtu pārbaudes un aktīva ražošana sāksies ziemā.