Lauksaimnieki: Bažām par lopbarību šoziem nevajadzētu būt

„Ja izdevās lopbarību ievākt līdz Jāņiem, zemniekiem par lopu barošanu ziemā nav jāsautraucas”, tā secina lielākie Latgales lauksaimnieki. Lai arī ir saimniecības, kur siens vai zaļbarība vēl nav pilnībā sagatavota, tomēr kopumā barības lopiem pietiks. Turklāt ir zemnieki, kuri ne tikai nodrošinājuši savas saimniecības ar lopbarību, bet sagatavojuši to arī pārdošanai.

Šajās dienās Latgales tīrumos dūc kombaini, zemnieki izmanto katru labvēlīgo dienu graudu vākšanai, arī Kalupes pagasta z/s "Liepukalni". Kā stāsta lielzemnieks Pēteris Skrinda, kulšana rit pilnā sparā, un tiek iemēģināts lieljaudas, jauns, tikko iegādāts kombains.

Par siena un skābbarības sagatavi saimniecībā jau aizrmirsuši, jo viss sagādāts līdz Jāņiem, bija jāķer īstais moments, tie, kas nokavēja, tie ir zaudētāji, saka Pēteris Skrinda.

Veiksmes atslēga lauksaimniecībā faktiski ir ātrums," uzskata Skrinda. "Kā mans vectēvs teica - zemnieki ir centīgi un čakli, bet veiksmīgu no  neveiksmīga zemnieka atšķir tas, cik laicīgi viņš visu izdara. Tas neveiksmīgais visu izdara, tikai divas nedēļas vēlāk."

Lopbarības daudzums, kas nepieciešams, šajā saimniecībā ir prāvs, bet sagatavotā pietikšot gan pašiem, gan daļa arī tiks pārdota.

Arī mazie zemnieki, kas gatavo tikai sienu, stāsta, ka šogad čaklam lauksaimniekam, kurš laicīgi nopļāva un izžāvēja sienu un saveda šķūnī, par lopu barošanu ziemā nebūtu jāsatraucas, stāsta Gunārs un Valdis.

Tiem, kam lopbarība vēl nav pilnībā sagādāta, būs iespēja vēl pļaut atālu, vai arī iztrūkstošo iegādāties no citām saimniecībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt