Dienas ziņas

EP deputāts A.Pabriks apkopojis dzimtas māju vēsturi

Dienas ziņas

Aizdomas par bērnu spīdzināšanu

Skolēni Kurzemē sacenšas pavārmākslā

Jaunie pavāri Kurzemē sacenšas kūku cepšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Upesgrīvas internātpamatskolā pagājušā gadā uzsāka jaunu tradīciju – kūku gatavošanas konkursu. Pirmajā reizē gatavoja saldās kūkas, bet šogad skolēniem un viņu skolotājiem tika dots īpašs izaicinājums – sāļās kūkas, kuras ir daudz grūtāk pagatavot. Speciālo internātpamatskolu audzēkņi ikdienā apgūst kulinārijas prasmes un konkurss “Jaunais pavāriņš” dod viņiem iespēju parādīt to, ko viņi ir iemācījušies. Vairāk Talsu televīzijas sižetā.

Konkursā “Jaunais pavāriņš” piedalījās komandas no septiņām speciālajām internātpamatskolām. Jaunie pavāriņi ir bērni ar vidēji smagiem un smagiem garīgās attīstības traucējumiem. Kā atzīst skolotāji, viņi no visas sirds izbauda kūku veidošanu, palīdzot dažādos darbos. Arī ikdienā savās skolās viņi apgūst kulinārijas prasmes un šis konkurss dod viņiem iespēju parādīt to, ko ir apguvuši.

"Riekstus stampēju, vēl to ķiploku nomizoju, zaļumus mazgāju," par savu pieredzi stāsta Rihards Lagūns, Upesgrīvas internātpamatskolas audzēknis.

"Nav viegli. Tas ir diezgan grūts darbiņš. Katra lieta ir jāiemāca, jāparāda. Skolotāju darbs te ir ļoti augstā līmenī," uzskata Ieva Tīruma, Upesgrīvas internātpamatskolas direktora vietniece izglītības jomā.

Latvijas lielceļi, ādas maciņš, bella donna, čiepiņa, vakara putenis, bērzu birzs, orkāna sastrēgums – šādi bija sāļo kūku nosaukumi, kurus savos meistardarbos komandām vajadzēja attēlot. Dalībnieki kūkas izmēģinājuši jau iepriekš savās skolās, lai zinātu, vai konkursa dienā kaut kas ir jāmaina. Lai gan kūku pamatnes komandas bija sagatavojušas mājās, teju divas stundas tika pavadītas, lai tās salikto kopā, pagatavotu pildījumus un izdekorētu.

Lai gan šis ir konkurss un kūkas vērtēja žūrija, tomēr tas nenozīmēja punktu skaitīšanu vai vertēšanu pēc kādiem konkrētiem kritērijiem. Žūrija vērtēja to, ar kādu entuziasmu komandas gatavo kūkas, kāds izskatās un kā garšo gala rezlutāts. Arī paši konkursa dalībnieki izteica savas domas viens par otra veikumu, balsojot ar karotītēm.

"Vispār es biju pārsteigta, bija pat kaltētas bietes, burkāni, sīpoli, smalcināti un veidoti krāsainie pulveri, ar ko krāsoja krēmus. Tas bija patīkami," norāda Diāna Barkāne, konditorijas skolotāja. 

Sāļo kūku konkursā skatītāju simpātiju balvu “Zelta kartotīte” ieguva Pelču speciālās inernātpamatskolas – attīstības centrs komanda ar savu kūku “Latvijas lielceļi”. Līdzīgu pasākumu plānots rīkot atkal nākamgad, tad jaunie pavāriņi ceps saldās kūkas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti