Dienas ziņas

Valmierā grib izcirst desmitiem koku

Dienas ziņas

Pierīga meklē savu vietu tūrisma nišā

Zivju audzētāji sausuma dēļ cietīs zaudējumus

Zivju audzētāji sausuma dēļ cietīs zaudējumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Mazūdens periods upēs un ezeros, kas Latvijā ieildzis jau kopš jūnija, pārskatāmā periodā nebeigsies, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi. Šis sausums bažīgus dara zivju audzētājus. 

Zems ūdens līmenis upēs un ezeros, kā arī zems gruntsūdens līmenis ir aptuveni kopš jūnija, un to ietekmēja pagājusī ziema, kad bija maz sniega.

Vienā no lielākajām zivju audzētavām Rēzeknes novadā  notiek gatavošanās ziemas sezonai. Zivis no lielajiem dīķiem tiek šķirotas un pārvietotas uz ziemas dīķiem, un zivju skaits ir krietni mazāks nekā iepriekš.  

Zivjaudzētavā “Nagļi”  tirgus zivju nozvejas darbi rit pilnā sparā. Zivjaudzētavas īpašumā piederošajos dīķos ūdens līmenis nolaists teju no visām ūdenstilpēm, zivju šķirošana tuvojas beigām. Bažas par ziemas sezonu liek samazināt ziemas dīķos laižamo zivju skaitu. Ja ūdenstilpēs nav pietiekami ūdens, tad, veidojoties biezai ledus kārtai, ūdens tilpums dīķos samazinās vēl par pusi.

 AS “Nagļu zivis” direktore Ginta Kalvāne  stāsta, ka “visi dīķi tiek nozvejoti, un lielā zivis pārvestas uz šķirotavu, bet pārējās -  uz ziemas dīķiem, un tur ūdens caurtece maza, ja vēl kritīsies - tad būs lielas problēmas”.

Zivju audzētavas pārstāvji jau šobrīd lēš, ka gaidāmā ziemas sezona nesīs lielus  zaudējumus. Gadā Nagļu zivjaudzētavā  vidēji realizē līdz 200 tonnām tirgus zivju, tomēr ar katru gadu realizācijas apjoms krīt.

Kalvāne stāsta, ka katrā dīķī parasti ielaiž uz ziemu 30-40 tonnas zivju, bet šogad – tikai 20, “jo baidāmies vairāk likt, jo zivs nevar bez ūdens”.

AS “Nagļi” Tirgus zivju nodaļas vadītājs Vitālijs Varganovs stāstīja, ka dīķos nav ūdens, un nepietiekams ūdens daudzums ir papildu izmaksas saimniecībai.

Lai veicinātu zivjaudzētavas attīstību, šobrīd ir uzsākti Eiropas Savienības piedāvātie ūdens un vides projekti. Izpildot saistības, ir iespēja saņemt subsīdijas, taču tik liels sausums, kāds valda šobrīd, rada bažas, ka  netiks nozvejots pietiekams daudzums zivju un saistības netiks izpildītas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti