Zemas īres maksas dzīvokļu māju būvniecībai sadalīs 42,9 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai risinātu tirgus nepilnības un nodrošinātu kvalitatīvus un pieejamus īres mājokļus reģionos mājsaimniecībām, kuras nepietiekamu ienākumu dēļ nevar atļauties mājokli par tirgus cenu, Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi jaunu atbalsta programmu, kurā nekustamā īpašuma attīstītāji varēs saņemt atbalstu zemas īres maksas dzīvojamo īres māju būvniecībai reģionos, informēja ministrijā. Ceturtdien valdībā apstiprināja atbalsta programmas ieviešanas nosacījumus.

Atbalsta programma ir izstrādāta Atveseļošanās un noturības mehānisma plāna ietvaros un tās īstenošanai ir pieejams finansējums 42,9 miljonu eiro apmērā. Par šo finansējumu ir paredzēts uzbūvēt 700 zemas īres maksas dzīvokļus reģionos. 

Programmas ietvaros atbalstu nekustamā īpašuma attīstītājiem īres mājokļu būvniecībai sniegs Attīstības finanšu institūcija "Altum" ilgtermiņa aizdevuma (līdz 30 gadiem) un kapitāla atlaides (līdz 30% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām) veidā. Kapitāla atlaides saņemšanai būs jāizpilda noteikti nosacījumi, kā, piemēram, dzīvojamās īres mājas kvalitātes prasības un noteikts izīrēto dzīvokļu apjoms.

Atbalsta programma neierobežo nekustamo īpašumu attīstītāju loku. Atbalsts būs pieejams gan komercsabiedrībām, gan kooperatīvajām sabiedrībām, publiskas personas kontrolētām kapitālsabiedrībām vai publiski privātām kapitālsabiedrībām.

Savukārt īres tiesības mājoklim būs iespējams iegūt ikvienai mājsaimniecībai, kas atbildīs noteiktajiem mājsaimniecības ienākumu sliekšņiem (neto) un būs iestājušās pašvaldības administrētajā rindā. Ienākumu sliekšņi ir šādi:

  • nepārsniedz 980 eiro vienas istabas dzīvoklim;
  • nepārsniedz 1635 eiro divu istabu dzīvoklim;
  • nepārsniedz 2450 eiro trīs un vairāk istabu dzīvoklim;
  • trīs un vairāk istabu dzīvokļi ir pieejami mājsaimniecībām, kuras veido vismaz divas personas.

Atbalsta programmas mērķis ir nodrošināt pieejamus mājokļus, līdz ar to ir noteikts, ka sākotnēji īres maksa nepārsniedz 5 EUR/m2, un ir iespējama īres maksas indeksācija katru gadu saskaņā ar gada vidējo valsts inflācijas līmeni. 

Lai nodrošinātu ilgtspējīgu risinājumu un finansējuma pieejamību zemas īres maksas mājokļu būvniecībai ilgtermiņā, tiek izveidots Mājokļu pieejamības fonds. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā norādīja, ka tas nodrošinātu finanšu resursu piesaisti un ieguldījumus mājokļu attīstībā, neradot negatīvu ietekmi uz vispārējās valdības budžeta deficītu.

Paredzēts, ka fonds, ievērojot pašvaldības vajadzības, izveido īres dzīvokļus un iznomā tos pārvaldniekam, kurš savukārt apsaimnieko un izīrē mājokļus, veicot regulārus nomas maksājumus fondā. Fonda ietvaros plānots attīstīt projektus ar zemām mājokļu uzturēšanas un apsaimniekošanas izmaksām, kas ievēros augstus vides un ilgtspējas standartus.

Atbalsta mehānisms paredzēts mājokļu atbalstam visos plānošanas reģionos,  kā ilgtermiņa risinājums, lai veicinātu vispārēju mājokļu pieejamību plašākām iedzīvotāju grupām, ņemot vērā reģionu specifiskās nepieciešamības un iespējamos apmaksas modeļus iedzīvotāju dzīvesvietas nodrošināšanai, sniedzot pašvaldībām plašākas rīcības iespējas mājokļu nodrošināšanā, t.sk. krīzes situācijās. Tāpat arī ēku energoefektivitātes uzlabošanai, piemēram, CO2 emisiju samazināšanai, veicot jaunu zema enerģijas patēriņa ēku būvniecību. 

Atbalsta piešķiršanā tiks ievērots princips par iekšzemes kopprodukta apgriezto proporcionalitāti (plānošanas reģionam ar mazāko iekšzemes kopproduktu uz vienu iedzīvotāju piešķirot lielāko finansējumu). Paredzēts, ka katrā novada centrā un valstspilsētā ārpus Rīgas plānošanas reģiona tiek nodrošināti pieejami mājokļi: vismaz 120 īres dzīvokļi (trīs daudzīvokļu mājas, katrā 40 īres dzīvokļi), savukārt ilgtermiņā plānots izveidot 4080 īres dzīvokļu.

VARAM norādīja, ka, lai īstenotu priekšlikumus, sākotnēji nepieciešamais finansējums tiks piesaistīts no Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzekļiem, kas sastāda 100 miljonus eiro, savukārt, turpmākai darbībai tiks piesaistīti līdzekļi no citiem avotiem ārpus valsts budžeta – t.sk. vērtētas aizņemšanās iespējas no Eiropas Investīciju bankas, aizņēmums 258 miljonu eiro apmērā un 158 miljonu eiro pašu ieņēmumi – sākot ar 2026.gadu katru gadu iegulda fonda līdzekļus un papildus aizņēmums. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti