Panorāma

Rīga vēlēšanu gaidās

Panorāma

Brīvdabas muzejā daudz apmeklētāju

Vai "Liepājas metalurga" akcionāri vienosies?

Zaharjins par vienu latu gatavs šķirties no «Metalurga» akcijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 11 mēnešiem.

Uzņēmuma "Liepājas metalurgs" lielākais akcionārs Sergejs Zaharjins gatavs atdot sev piederošās akcijas par vienu latu, ja saņems garantijas, ka ražošana rūpnīcā tiks atjaunota. Tā piektdien Latvijas Televīzijai paziņoja Zaharjins.

„Šodien es visu dienu nepārtraukti sazinos ar saviem juristiem, kuri strādā ar līguma melnrakstu, ko viņu ir saņēmuši no „Prudentia”. Līdz šodienas baigām viņi man to nosūtīs un es to parakstīšu,” norādīja Zaharjins.

Viņš arī skaidroja, ka tas būs pamatlīgums, kam vēlāk tiks pievienoti pielikumi: „Skaidrs, ka tos [dokumentus] nevar sagatavot vienas, divu dienu laikā, kopš brīža, kad mēs saņemām šo līgumu. Šie pielikumi tiks saskaņoti ar kreditoru klubu un tie garantēs, ka ražošana rūpnīcā tiks atjaunota un darba apstākļi darbiniekiem saglabāti."

"Tad es būšu gatavs atdot savas akcijas pat par vienu latu. Es gribu garantijas,” sacīja Zaharjins.

"Prudentia" pārstāvis Kārlis Krastiņš noraida pārmetumus laika trūkumu - samilzušo situāciju “Liepājas metalurgā” cenšas risināt jau mēnešiem, ja akcionāri paši būtu vēlējušies, rezultāts jau sen būtu panākts. „Ja minētie kungi neparakstīs šodien dokumentus, tad droši vien varēsim izdarīt secinājumu, ka kungi negrib vai nevar, vai nevēlas strādāt, negrib atbalstīt uzņēmumu, negrib palīdzēt uzņēmuma darbiniekiem. Nāksies droši vien strādāt kreditoriem un valdībai pie alternatīviem scenārijiem un izskatīt visu minēto kungu atbildību,” sacīja Krastiņš/

Konsultanti pagaidām nekomentē akcionāru izvirzītās prasības. Formāli lēmuma pieņemšanas laiks ir līdz pusnaktij, tāpēc pilnīga Liepājas metalurga situācijas aina būs redzama tikai pirmdien.

Jau vēstīts, ka valdība izvirzījusi prasība ieguldīt naudu vai attiekties no akcijām. Prasību izpildes termiņš noteikts 31.maijs.

Valdība pagaidām nav devusi skaidru atbildi, kas notiek, ja šajā ziņā izmaiņu nav, un cik lieli akciju pārņemšanas gadījumā varētu būt valsts ieguldījumi. Taču skaidrs, ka „Metalurga” darbības nodrošināšanai bez tādiem neiztikt. Uzņēmuma zaudējumi šī gada pirmajā ceturksnī bijuši 10,1 miljons latu, un ražošana ik pa laikam tiek pārtraukta, jo nav apgrozāmo līdzekļu.

Arī Kirovs Lipmans, viens no „Liepājas metalurga” akcionāriem, pauda gatavību piekrist kreditoru piedāvājumam, tiesa, izvirzot vairākus savus nosacījumus. Lipmans ir gatavs uz laiku šķirties no savām akcijām un ieguldīt uzņēmumā naudu, ja ņem vērā vairākus viņa nosacījumus.

Lipmanam šķiet netaisnīga kreditoru vēlme no visiem akcionāriem paņemt pa 10 miljoniem, kaut gan Zaharjinam pieder divreiz vairāk akciju. Lipmans sola ieguldīt miljonus, ja Zaharjins un Segals atdotu savas akcijas kreditoriem bez darījuma atcelšanas iespējām, pirmpirkuma tiesībām un tamlīdzīgiem apgrūtinājumiem. Lipmans arī prasa valdes nomaiņu, lai būtu pārliecība, ka nauda nepazudīs

Pašlaik Zaharjina rīcībā ir 49% uzņēmuma akciju, Iļjas Segala rīcībā ir 21% akciju un Lipmana īpašumā ir 23% akciju, savukārt VSAA pārvaldījumā ir 2% akciju.

Vēstīts, ka ziņas par krīzi „Liepājas metalurgā” aizsākās pavasarī. Aprīlī sāka parādīties pirmās ziņas par atlaistajiem strādniekiem. Patlaban Saeima izskata Maksātnespējas likumu, kas ļaus tā saucamajam kreditoru klubam pārņemt uzņēmumu.

"Liepājas metalurga" gadījumā „kreditoru klubā” ietilpst Valsts kase, Latvenergo, SEB un Citadele bankas, britu tērauda tirgotājs Stemcor. Kreditori gatavi kapitalizēt aptuveni pusi no 125 miljonus latu lielajām Liepājas metalurga parādsaistībām, tādējādi kļūstot par akcionāriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti