Panorāma

Daļai nepareizi angļu valodas eksāmena rezultāti latvija.lv

Panorāma

M.Knoks: jāņem vērā cilvēktiesības

Viesmīlības nozarei subsīdijas ļaus pārziemot

Viesmīlības nozarei bažas, ka subsīdiju visiem uzņēmumiem nepietiks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viesmīlības nozarei Latvijā pavasara un vasaras sezona ir laiks, kad uzkrāt rezerves, lai pārdzīvotu rudens un ziemas tukšo periodu. Šosezon Covid-19 ārkārtējās situācijas dēļ nekādus “ziemas taukus” uzkrāt nav izdevies. Tādēļ vietējās viesnīcas un restorāni ļoti gaida iespēju pieteikties solītajām valsts subsīdijām. Uzņēmēju vidū pastāv arī bažas, ka ar valdības atvēlētajiem 19,2 miljoniem eiro visiem nepietiks.

Viesnīcu operators “Mogotel” pārvalda 13 viesnīcas Rīgā, bet Covid-19 krīzes laikā no tām darbojās tikai divas. Un tās pašas strādāja ar daļēju noslodzi. Situācijai uzlabojoties, atvērtas arī pārējās, bet tūrisma sezona ir jau pāri pusei. Lai pārdzīvotu ziemu un nepazaudētu darbiniekus, valsts atbalsts gan šim, gan citiem viesmīlības uzņēmumiem var būt izšķirošs.

Taču nozares pārstāvji noraizējušies, ka ar valdības atvēlētajiem 19,2 miljoniem visiem nepietiks.

"Mēs noteikti gatavojamies pieteikties. Gaidām vēl detalizētu informāciju par pašu pieteikšanās procesu, bet ceram, ka dabūsim pieprasīto atbalsta apmēru un varēsim to izmantot," sacīja SIA “Mogotel” administratīvā direktore Sabīne Krieviņa.

Atbalsts viesnīcām un restorāniem tiks izmaksāts granta formā 30% apmērā no pērn samaksātā sociālā nodokļa, ko varēs izmantot darbinieku algu izmaksai. Bet viesmīlības nozarē pastāv bažas, ka visiem gribētājiem ar to nepietiks.

Pēc provizoriskām aplēsēm uz šo subsīdiju varētu pretendēt  vairāk nekā 7300 viesmīlības nozares uzņēmumu, kuri kopumā nodarbina 62 000 darbinieku un sociālajās iemaksās pērn nomaksājuši 104 miljonus eiro. Tātad pilnai atbalsta programmai būtu nepieciešami vairāk nekā 30 miljoni eiro. Taču valdība šim mērķim atvēlējusi 19,2 miljonus eiro.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis uzsvēra, ka uzņēmēji centīsies pēc iespējas ātrāk aizpildīt un iesniegt pieteikumus. "Ņemot vērā to, cik ļoti šī nozare ir cietusi, būtu gribējies dzirdēt solījumu, ka naudas pietiks visiem, bet to nozare nav dzirdējusi," pauda Pinnis.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV") apgalvoja – satraukumam, ka subsīdiju finansējums varētu aptrūkties, nav pamata.

"Mēs paredzam, ka pietiks visiem uzņēmējiem un nevajadzētu satraukties. Mēs paredzam apmaksāt granta veidā atmaksāt 20% no 2019. gadā nomaksātajiem darbaspēka nodokļiem. Katram uzņēmējam maksimālie griesti, ko varēs saņemt, ir 800 000 eiro. Tādēļ, pēc mūsu aprēķiniem, jāpietiek visiem krīzes skartajiem tūrisma nozares uzņēmumiem," sacīja Vitenbergs.

Viesmīlības nozarē strādājošo algu subsīdiju programma valdībā apstiprināta jau pirms divām nedēļām. Taču līdzīgi kā eksportējošo uzņēmumu atbalsta programma tā aizkavējusies, jo nepieciešami saņemt Eiropas Komisijas akceptu, kas gaidāms nedēļas laikā.

KONTEKSTS: 

Covid-19 krīzes radīto ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā. Atbalsta instrumenti Latvijā saglabāsies līdz gada beigām. 

Nodarbinātības sekmēšanai saistībā ar Covid-19 krīzes sekām eksportējošiem un tūrisma nozares uzņēmumiem atvēlēs 70,2 miljonus eiro, informēja Ekonomikas ministrijā. No kopējās summas 51 miljoni eiro paredzēts atbalstam eksportējošiem uzņēmumiem un 19,2 miljoni eiro - atbalstam tūrisma nozares komersantiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti