VID: Būtiska EDS jaudas palielināšana ir dārga un neatmaksājas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 1. marta Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iedzīvotāji var brīvprātīgi iesniegt gada ienākumu deklarāciju un atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem. Pagājušā gadā līdz ar deklarācijas iesniegšanas starta šāvienu iedzīvotāju aktivitāte bija tik liela, ka VID elektroniskai deklarēšanās sistēmai radās darbības pārrāvumi. Bet VID neplāno investēt, lai šo situāciju novērstu, jo deklarācijas var iesniegt vairākus mēnešus

ĪSUMĀ:

  • No 1. marta var sākt iesniegt VID deklarācijas, lai atgūtu atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem.
  • Pērn pirmajās stundās bija liela ažiotāža un sistēmas darbībā radās pārrāvumi.
  • Sistēmas jaudas palielināšana ir dārga, un VID neinvestēs “dažu sprinteru dēļ”.
  • Neviens nesaņems naudu ātrāk, ja iesniegs deklarāciju pirmajā stundā.


Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem var saņemt katrs, ja ir strādājis un maksājis iedzīvotāju ienākuma nodokli.  

Pagājušajā gadā 1. martā pirmajās stundās VID elektroniskajā deklarēšanās sistēmā (EDS) mēģināja pievienoties uzreiz 30 000 lietotāju, tā lielo ažiotāžu ar deklarācijas iesniegšanu atminējās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

VID neinvestēs IT sistēmā, lai deklarācijas iesniegšanas pirmajās dienās nerastos darbības pārrāvumi
00:00 / 03:38
Lejuplādēt

Viņa atzina, ka VID izvērtēja situāciju un secināja, ka būtiska EDS jaudas palielināšana ir ļoti dārga, “un nodokļu maksātājiem nebūtu jāmaksā par to, lai daži sprinteri varētu tieši 1. martā” iesniegt deklarācijas.

Sistēmas darbība gan ir uzlabota, “bet es nevaru apsolīt, ka nebūs pārrāvumu, ja atkal gribēs tik daudzi pievienoties", atzina VID vadītāja.

Ieva Jaunzeme uzsvēra, ka tiem, kuriem deklarācija jāiesniedz obligāti, ir trīs mēneši laika.

Neviens nesaņems naudu ātrāk, ja iesniegs deklarāciju pirmajā stundā, norādīja Jaunzeme.

Viņa stāstīja, ka 30% no visām deklarācijām apstrādā mākslīgais intelekts, un, ja tur ir  atpazīstami uzņēmumi, ārstniecības iestādes, sistēma to apstrādā ātri. Problēmas rodas neapzinīgo klientu dēļ, piemēram, ja čeka vietā pievieno fotogrāfiju, cilvēki dažreiz mēģina arī maldināt, bet mašīna to atpazīst, un nepieciešamības gadījumā deklarācijas izvērtē arī darbinieki, stāstīja Jaunzeme.

Ieva Jaunzeme cer, ka šogad būs nedaudz vieglāk, jo ārstniecības iestāžu čeki jeb e-kvītis sistēmā apkopojas automātiski.

“Visgrūtāk ir ar pulciņiem, no pašvaldībām daudzveidība liela, un tas ir manuāls darbs - skatīties, kam ir licence, kam nav, jo pašvaldības mums diemžēl šo informāciju elektroniski nesniedz,” atzina Jaunzeme.  

Cilvēkiem ir dažādas metodes, kā viņi aizpilda deklarāciju. Ir iespēja deklarāciju aizpildīt visu gadu, izmantojot mobilo lietotni, kurā reģistrē čekus, bet, protams, ne visi to izmanto un vēl aizvien šo darbu veic ar vienu piegājienu – proti, brīdī, kad pilda gada ienākumu deklarāciju. Tāpat aptuveni 12% iedzīvotāju izvēlas deklarāciju aizpildīt papīra formātā, sūtot to pa pastu vai ierodoties klātienē VID. Pagājušā gadā deklarāciju iesniedza aptuveni miljons iedzīvotāju un VID kā pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli atmaksāja 120 miljonus eiro.

Deklarācijas apstrādā 120 VID darbinieki visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti