Panorāma

Valdība vienojas veidot 39 pašvaldības

Panorāma

Taps plāns iedzīvotāju evakuācijai

Rīt Latviju apmeklēs Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis

Vēstnieks: Latvijas uzņēmējiem raizes sagādā biznesa vide Ukrainā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā trešdien viesosies Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Latvijas un Ukrainas attiecībās nav nopietnu sarežģījumu. Izņemot vienu - Latvijas uzņēmējiem raizes sagādā biznesa vide Ukrainā, stāstīja Latvijas vēstnieks Ukrainā Juris Poikāns.

"Tie ir reiderisma gadījumi, nespēja tiesu sistēmā panākt taisnīgumu. Tā ir vai nu lietu novilcināšana, vai lietu pieņemšana par labu oponentiem. Šeit ir Latvijas uzņēmēji, kas ir investējuši. Un viņi saskaras ar Ukrainas tiesas patvaļu. Šeit mēs neesam unikāli. Tā ir problēma, ar kuru saskaras katra Eiropas Savienības dalībvalsts," stāstīja Poikāns.

Viņš norādīja, ka ar partneriem Ukrainā runāts par problēmām biznesa vidē. "Mēs saviem Ukrainas draugiem un partneriem sakām atklāti - šīs ir problēmas, kas ir jārisina. Jo, raugoties uz Zelenska un valdības deklarēto par investīciju piesaisti, nekādas investīcijas šeit nenāks, ja neatrisinās tos iepriekšējos uzņēmēju gadījumus," norādīja Poikāns.

Uzņēmējdarbības vide Ukrainā pēc starptautiskajiem reitingiem ir vienā no pēdējām vietām Austrumeiropā. Un par to Ukrainai norāda jau gadiem. Kā skaidro eksperti - padomju mantojums Ukrainai ir daudz smagāks, nekā to saņēma, piemēram, Latvija. Tāpēc reformas, ko īsteno Kijeva, notiek daudz sarežģītākos apstākļos. 

"Iedomājamies, kā mēs bijām [pagājušā gadsimta] 94.- 95. gadā tiesiskuma izpratnē. Tā ir tā situācija, ko mēs varam pārlikt uz šodienas 2019. gada Ukrainu. Tas, kas ir pozitīvi, ka gan Zelenskis, gan premjerministrs Gončaruks izprot šīs problēmas būtību," skaidroja Poikāns. Viņš gan piebilda, ka viens ir paust izpratni, bet otrs ir redzēt problēmu atrisināšanu.

"Mēs gaidīsim uz to, ka jautājumi tiks risināti," norādīja vēstnieks.

Latvija ir pirmā no Baltijas valstīm, ko Zelenskis apmeklēs. Tas apliecina abu valstu īpašās attiecības un pierāda, ka Ukraina uzskata Latviju par svarīgu sadarbības partneri. Tiks pārrunāti stratēģiski ārpolitikas jautājumi, situācija Ukrainas austrumos, Eiropas Savienības un Ukrainas sadarbība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti