Vējonis: Latvijai vajadzīgs savs sašķidrinātās gāzes terminālis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijai ir vajadzīgs savs sašķidrinātās gāzes terminālis, ko lielā mērā nosaka Inčukalna gāzes krātuves atgriešanās valsts īpašumā 2017.gadā, intervijā TV3 raidījumam "Nekā personīga" norādījis jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis (ZZS).

"Manuprāt, tas būtu svarīgi, ka mums ir savs LNG terminālis arī Latvijā. Jo īpaši tāpēc, ka 2017.gadā Inčukalna gāzes krātuve atgriezīsies pilnīgā īpašumā un izmatošanā Latvijas valstij un mums būs jebkurā gadījumā jānodrošina Inčukalna gāzes krātuves izmantošana un tajā iekšā būs jāuzpilda gāze," sacījis Vējonis.

Viņš uzsver, ka īstais jautājums, kas būs gāzes piegādātājs. "(..) vai joprojām tikai un vienīgi  no Krievijas,  vai būs arī alternatīvie gāzes avoti, kas arī mazinātu mūsu ietekmējamību no Krievijas un atkarību no Krievijas gāzes," norādīja Vējonis, kurš Valsts prezidenta amata pilnvaras pārņems jūlija pirmajā pusē.

Viņaprāt, līdz šim Latvijā diskusijas par sašķidrināto gāzes termināli ir bijušas tik neveiksmīgas politisko strīdu dēļ. ""Mēs tomēr bieži vien nevērtējam racionālos apstākļus, piemēram, ka Inčukalna gāzeskrātuve ir tuvāk Rīgai vai Skultei runājot kaut vai par LNG [sašķidrinātās dabasgāzes] projektu. Un  bieži vien lēmuma pieņemšanā parādās šie politiskie aspekti, kas traucē pieņemt racionālus lēmumus," uzsver Vējonis.

Tāpat viņš mudina sākt diskusijas Latvijā, ko darīt ar Inčukalna gāzes krātuvi, jo 2017.gada aprīlī beigsies līgums ar "Latvijas gāzi".

Ziņots, ka Lietuva savu gāzes termināli atvēra jau pērn un Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite norādījusi, ka tas spēj nodrošināt 90% pieprasījuma. Arī Latvijā jau gadiem rit diskusijas par sava gāzes termināļa celtniecību.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti