Dienas ziņas

Rūjienas un Naukšēnu novadu uzņēmēji pret pievienošanos Valkai

Dienas ziņas

Vides pieejamība cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

Vēja turbīnu parku Dobelē, visticamāk, nebūvēs

Vēja parku Dobelē, visticamāk, nebūvēs; turpinās ieceri Pienavā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vides pārraudzības valsts birojs būtiski samazinājis uzņēmuma “Eolus” iecerētajā vēja elektrostaciju parkā Dobelē un Pienavā pieļaujamo turbīnu skaitu un noteicis arī vairākus ierobežojumus. Uzņēmējs skaidro, ka, visticamāk, uzbūvēts tikšot tikai Pienavas parks ar 22 vēja turbīnām, to izveidē investējot aptuveni 100 miljonus eiro.     

Pieteikums par vēlmi izveidot Dobeles un Tukuma novados Latvijā lielāko vēja elektrostaciju parku no uzņēmuma “Eolus” saņemts jau 2016. gadā. Visu šo laiku vērienīgo ieceri pavada iedzīvotāju iebildumi. Aicinājumu nepieļaut parka būvniecību parakstījuši 10 000 cilvēku.

“Tie monstri tiks likti meliorētās Zemgales vislabākajās zemēs. Es uzskatu, ka tas ir aplams, pilnīgi aplams risinājums. Es arī neticu, ka meliorāciju varēs tā izveidot. Grobiņā pārpurvojās visas zemes, nu būs arī mūsu labās zemes tādas pašas,” iebildumus pamatoja Pienavas iedzīvotāja Ruta Jansone.

Ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumā piecdesmit vienas turbīnas vietā atļauts būvēt vien 35.

Tādējādi par 70 metriem palielināts attālums līdz ciematam un gandrīz uz pusi - līdz dzīvojamajai mājai. Attīstītājiem uzliktas arī stingrākas prasības gan būvniecības, gan ekspluatācijas laikā. Ilgāk jāveic putnu un sikspārņu monitorings, trokšņu līmeņu mērījumi un 12 turbīnām jāizveido pretapledošanas risinājumi.

Uz apspriedi sanākušajiem iedzīvotājiem uzliktie ierobežojumi gan nešķiet pietiekami.

“Ir jautājums, vai Tukuma novads zaudēs vai iegūs. Kur paliks jaunās ģimenes, vai viņas nāks uz to Džūkstes pagastu dzīvot? Vai no Pienavas nebrauks prom jaunās ģimenes?” satraukumu pauda Džūkstes pagasta iedzīvotāja Agita.

Bažas par to, vai ierobežojumi tiks ievēroti, vairo arī tas, ka trīs gadu laikā uz tikšanos nav atbraucis neviens pārstāvis no “Eolus” Zviedrijas mātes kompānijas.

SIA “Eolus” valdes loceklis Gatis Galviņš skaidroja, ka jebkurā akciju sabiedrības “vērtība tiek noteikta pēc akciju vērtības, un, ja mēs kaut ko gatavotos neievērot, tas atstātu ļoti lielu iespaidu uz kompānijas vērtību”.

Attīstītājs gan atzīst, ka Dobeles parks, iespējams, arī netikšot uzbūvēts, bet darbs pie Pienavas parka turpināšoties, jo arī 22 turbīnu izbūve ar visiem ierobežojumiem būšot rentabls pasākums.

Par atļauju veidot parku vēl būs jābalso arī deputātiem.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans (Vēlētāju apvienība) atzina, ka pašvaldība sapratusi, ka “mūsu likumdošana ir bērna autiņu līmenī. Ļoti daudz kā pietrūkst, kas attiecas uz kompensāciju un garantiju mehānismu tiem iedzīvotājiem, kurus skars dažādas šīs jaunās tehnoloģijas un iekārtas”.

Ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojums ir derīgs trīs gadus, un to laikā attīstītājam ir jāiesniedz domē iesniegums, pēc kā pašvaldības deputātiem 60 dienu laikā jāizdara sava izvēle.                               

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti