Par aptuveni 250 miljoniem eiro būvēs Latvijā lielāko vēja parku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Uzņēmums "Eolus", kas ir Zviedrijas uzņēmuma "Eolus Vind AB" meitas uzņēmums Latvijā, tuvāko četru gadu laikā Dobeles un Tukuma novadā plāno uzbūvēt līdz šim Latvijā lielāko vēja elektrostaciju parku, uzstādot 51 vēja turbīnu, informēja uzņēmumā. Kopējās investīcijas šajā projektā būs aptuveni 250 miljoni eiro.

Vēja enerģijas parks varēs saražot aptuveni 0.7 teravatstundas elektroenerģijas gadā, kas būs aptuveni 10% no Latvijas elektroenerģijas gada patēriņa.

"Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš uzskata, ka vēja enerģija ir un būs lētākais no atjaunojamajiem enerģijas ražošanas veidiem, un saka, ka jauno vēja enerģijas parku uzņēmums veidos neatkarīgi no tā, kāda būs Latvijas atjaunojamās enerģijas atbalsta politika nākotnē,

"Stabilas ekonomikas attīstības un ilgtspējīgas valsts enerģijas politikas ietvaros vēja enerģija noteikti spēs nodrošināt efektīvu un alternatīvu enerģijas avotu, kas ir it sevišķi svarīgi arvien pieaugošās elektroenerģijas cenas apstākļos. Augstā elektrības cena pierāda, ka Baltijas tirgū ir vajadzīga papildu elektroenerģijas jauda, ko spēj nodrošināt vēja enerģija," uzsver Galviņš.

Vēja elektrostaciju parku plānots veidot savienotā teritorijā, kas atrodas divās pašvaldībās - daļa parka atradīsies Dobeles novada Dobeles pagastā, bet daļa - Tukuma novada Džūkstes pagastā.

Pašlaik noris projekta Ietekmes uz vidi ziņojuma sabiedriskā apspriešana, ir notikušas vairākas sabiedriskās apspriešanas sanāksmes. Paredzams, ka Ietekmes uz vidi atzinuma apstiprināšana varētu notikt līdz gada beigām, kam sekos projekta būvniecības fāze. 

Plānots, ka daļā projekta teritorijas būvniecību sāks nākamgad. Šī brīža plāni ir projektu pilnībā pabeigt 2022. gadā. Drīzumā tiks izraudzītas projekta būvniecības kompānijas, kā arī vēja turbīnu un tehnoloģijas piegādātāji. 

Zviedrijā bāzētais "Eolus Vind AB" ir viens no lielākajiem vēja enerģijas attīstības uzņēmumiem Ziemeļvalstīs. Uzņēmums ir dibināts 1990. gadā un līdz šim ir uzbūvējis vairāk kā 540 no kopumā aptuveni 3400 Zviedrijā uzstādītajām vēja enerģijas turbīnām. "Eolus Vind AB" ir kotēts "Nasdaq Stockholm" fondu biržā, un uzņēmumam ir aptuveni 7300 akcionāri. 

KONTEKSTS:

Iecere nav jauna, jo jau 2013.gadā Zviedrijas uzņēmums “Eolus Vind AB” paziņoja par plāniem veidot vairākus vēja parkus, izveidojot Latvijā vairākus šim mērķim paredzētus uzņēmumus, tostarp “Dobele wind” un “Pienava wind”. Pērn tika ziņots, ka notiek sabiedriskā apspriešana, tomēr aizvien ir daudz neskaidru jautājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti