Valsts par «Conexus» akciju iegādi samaksājusi 57,394 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Elektroenerģijas pārvades sistēmas operators AS “Augstsprieguma tīkls” (AST) par pagājušajā gadā iegādātajiem 34,36% Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akcijām samaksājis 57,394 miljonus eiro, aģentūrai LETA apstiprināja AST valdes priekšsēdētājs Varis Boks.

Tiesa, viņš atsevišķi neatklāja konkrētu summu, par cik iegādātas akcijas no SIA “Itera Latvija”, kam iepriekš piederēja 16,05% “Conexus” akciju, un Vācijas enerģētikas koncerna “Uniper Ruhrgas International GmbH” (“Uniper”), kam piederēja 18,31% “Conexus” akciju.

Boks norādīja, ka akciju iegādei AST veicis aizņēmumu Valsts kasē.

““Conexus” akciju iegāde ir ekonomiski izdevīgs darījums un nekādā ziņā neietekmēs elektroenerģijas pārvades tarifus. Akciju iegādei AST veica aizņēmumu Valsts kasē. Paredzams, ka šogad valsts veiks ieguldījumu AST pamatkapitālā šīs summas apmērā, tādējādi sedzot aizdevumu. AST pamatkapitāla palielināšana ir plānota valsts 2018.gada budžetā.

Aizdevumu procentus paredzēts segt no “Conexus” saņemtajām dividendēm,"

skaidroja Boks.

Būtiskākie mērķi, iegādājoties “Conexus” akcijas, ir reģionāla dabasgāzes tirgus veidošana, tālāka Latvijas enerģijas tirgu integrācija Eiropas Savienībā un Latvijas energoapgādes drošuma un konkurētspējas uzlabošana, uzsvēra Boks.

Viņš arī atzīmēja, ka tāds modelis, kad elektroenerģijas pārvades sistēmas operators ir saistīts ar dabasgāzes pārvades sistēmas operatoru, ir vērojams arī pārējās Baltijas valstīs. “Igaunijā valstij piederošais uzņēmums “Elering” pilda gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes pārvades sistēmas operatora funkcijas. Savukārt Lietuvā gan elektropārvades sistēmas operatoru “Litgrid”, gan dabasgāzes pārvades sistēmas operatoru “Amber Grid” pārvalda valstij piederoša kapitālsabiedrība "EPSO-G",” teica Boks.

Pagājušā gada nogalē valstij piederošā akciju sabiedrība „Augstsprieguma tīkls” iegādājās „Conexus Baltic Grid” akcijas no „Itera Latvija” un „Ruhrgas''. Tādējādi „Augstsprieguma tīklam” pieder gandrīz 34,4% „Conexus” akciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti