Panorāma

KNAB aizdomās par kukuļņemšanu aiztur Dobeles pašvaldības darbinieci

Panorāma

Stāķu parkā top mozaīka atpūtai

Valsts atbalstu zaudēs 63 "zaļās enerģijas" ražotāji

Valsts atbalstu vismaz uz mēnesi zaudēs 63 zaļās enerģijas ražotāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

63 tā dēvētās zaļās enerģijas ražotāji vismaz uz mēnesi valsts atbalstu zaudēs. Ekonomikas ministrijas (EM) ekspertu ieskatā, šo uzņēmēju iesniegtie dokumenti arī pēc precizējumiem neatbilst valsts noteiktajām prasībām. Cik daudz naudas uz neizmaksāto kompensāciju rēķina tiks ietaupīts, pagaidām nav zināms.

Par valsts atbalsta apturēšanu 134 tā dēvētās zaļās enerģijas ražotājiem ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro paziņoja jūlija sākumā. Sankcijas pret uzņēmējiem sekoja saistībā ar pavasarī pieņemtajiem likuma grozījumiem, kas nosaka, ka valsts atbalsts nepienākas par to saražotās enerģijas daļu, kas nepieciešama pašas stacijas darbībai.

Lai šī noteikuma ievērošanu varētu kontrolēt, uzņēmumiem bija uzdots iesniegt shēmas, kurās attēlota elektrības sadale stacijās, bet daļa shēmu izrādījās nepilnīgas, novecojušas vai atšķīrās no reālās situācijas. Uzņēmējiem gan bija iespēja valsts atbalstu saglabāt, iesniedzot shēmu precizējumus.

Pēc šo 134 uzņēmēju iesniegto elektroshēmu precizējumu izvērtēšanas EM eksperti secinājuši, ka tomēr gandrīz puse – 63 no tām – neatbilst EM standartam un tas nozīmē, ka šie uzņēmēji vismaz uz jūliju valsts atbalstu zaudēs.

Publiski izskanējušās uzņēmēju sūdzības, ka nav bijis skaidrs, kādi tieši dokumenti jāiesniedz, ministrijā noliedz un tiesvedību riskus nesaskata.

"Es nedomāju, ka šeit būtu pamats kādam tiesāties. Grozījumi normatīvos tika pieņemti pagājušā gada aprīlī, tā ka bija pietiekami ilgs laiks gatavoties. Apzinīgi uzņēmēji būtu nākuši, uzdevuši jautājumus un mēs būtu nonākuši līdz kaut kādam precīzākam metodiskam materiālam," sacīja EM valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

Lielākā daļa no uzņēmējiem, kas jūlijā valsts atbalstu zaudēs, gan iesnieguši atkārtotus precizējumus, bet viens pateicis, ka pamet biznesu.

"Pastiprinot šo kontroles mehānismu, ieviešot jaunus mērus (..). Vai tā ir apzināta vai krāpniecība, vai ļaundarbība, grūti pateikt, bet mēs redzam, ka virkne šo te OIK saņēmēju vienkārši iet no biznesa ārā pakāpeniski," teica EM valsts sekretārs.

Iesniegtos atkārtotos precizējumus ministrija vērtēs nākamnedēļ. Ja ar tiem viss būs kārtībā, no augusta uzņēmēji valsts atbalstu atkal saņems. Kāda summu veidos 63 uzņēmējiem par jūliju neizmaksātās kompensācijas, vēl nav zināms.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti