«Valmieras stikla šķiedra» kontrolpaketes pārdošanu saista ar stabilitāti, bet neziņa par investora plāniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Stikla šķiedras ražotāja AS "Valmieras stikla šķiedra" akcionāru vairākums nolēmis pārdot 83,14% uzņēmuma akciju Luksemburgas alternatīvo ieguldījumu uzņēmumam "Duke", liecina "Valmieras stikla šķiedras" paziņojums biržai "Nasdaq Riga". Valmieras pašvaldība šo procesu vērtē ar cerībām, savukārt investīciju eksperts atgādina par jau ieilgušām problēmām neveiksmīgās ASV ražotnes projekta dēļ. 

ĪSUMĀ:

  • "Valmieras stikla šķiedru" grib pārdot.
  • Valmieras pašvaldībai bažu nav – tas esot likumsakarīgi.
  • "Valmieras stikla šķiedra" cieta no neveiksmīga ASV ražotnes projekta.
  • Eksperts vērtē, ka neveiksmes ir daļa no biznesa.
  • Pašlaik nav zināmi investora plāni, bet eksperts apšauba riskantas ilgtermiņa investīcijas.

«Valmieras stikla šķiedra» kontrolpaketes pārdošanu saista ar stabilitāti, bet neziņa par investora plāniem
00:00 / 03:22
Lejuplādēt

Uzņēmums "Valmieras stikla šķiedra" ir ievērojams darba devējs Latvijā, ražotnē Valmierā pērn nodarbinot vairāk nekā 1100 cilvēku. Pagājušajā gadā "Valmieras stikla šķiedra" un tās meitasuzņēmums Apvienotajā Karalistē uzrādīja labus darbības rezultātus, kas gan nespēja kompensēt ASV meitasuzņēmuma radītos zaudējumus. Pērn jūnijā grupas vadība nolēma slēgt zaudējumus nesošo stikla šķiedras ražotni ASV un ierosināt tiesiskās aizsardzības procesu gan ASV, gan Latvijā, lai nodrošinātu grupas darbības nepārtrauktību, kā arī pārstrukturētu finanšu saistības.

Abu minēto procesu sākšana būtiski palielināja akciju sabiedrības apgrozāmā kapitāla apjomu un radīja papildu juridiskos un finanšu izdevumus. Tāpat pagājušajā gadā sākti investora meklējumi. Pašlaik zināms, ka uzņēmuma 83,14% akcijas plānots pārdot Londonā bāzētam ieguldījumu pārvaldnieka "Warwick Capital Partners" alternatīvo ieguldījumu fonda "European Opportunities Fund" Luksemburgas meitasuzņēmumam "Duke".

Bažu par gaidāmo uzņēmuma "Valmieras stikla šķiedra" īpašnieku maiņu nav Valmieras pilsētas pašvaldībai. Pilsētas mērs Jānis Baiks notiekošo vērtē kā loģisku procesu pēc neveiksmīgā mēģinājuma attīstīt ražotni ASV, kā arī pēc uzņēmuma padomes priekšsēdētāja aiziešanas mūžībā šā gada februārī.

"Absolūti nav pamata nekādiem kreņķiem. Šīs pārrunas notikušas jau vairāk nekā gadu. Tas ir Anglijā bāzēts, stikla šķiedras ražošana tam nav sveša, jo tā pārziņā jau ir uzņēmumi, kas darbojas šajā nozarē.

Mēs uz šo procesu skatāmies kā uz likumsakarīgu notikumu.

"Valmieras stikla šķiedrai" tieši ir nepieciešams liels un nopietns investors, lai varētu ātrāk un veiksmīgāk atkopties no šīs situācijas. Tāpēc to saredzam kā uz attīstību vērstu procesu, un nekādām bažām nav pamata," sacīja Baiks.

Lai uzņēmuma "Valmieras stikla šķiedra" akciju kontrolpaketi pārdotu, jāizpilda vēl vairāki nosacījumi. Pirmkārt, "Valmieras stikla šķiedras" ASV meitasuzņēmums jāizslēdz no ASV kompetento reģistrācijas iestāžu reģistriem un jāsaņem vairāku uzņēmuma kreditoru piekrišana. Ņemot vērā, ka uzņēmuma īpašnieki ir vāciešu uzņēmēji, plānotais darījums būs jāvērtē Vācijas Konkurences iestādei.

Notiekošos procesus kā uzņēmējdarbībai raksturīgus vērtē finanšu kompānijas "Prudentia" partneris Ģirts Rungainis, kurš uzsver – šim uzņēmumam pievērsta lielāka uzmanība, ņemot vērā tā lokālo mērogu.

"Ir apsveicami, ka "Valmieras stikla šķiedra" ar Vācijas īpašniekiem, bet kā Latvijas kotēts uzņēmums, nolēma startēt ASV, kas ir lielākais tirgus. Tas, ko viņi neizdarīja – nesarēķināja savus spēkus. Jau esot lēcienā, viņi mēģināja kaut ko finansēt, un tas sanāca dārgi. Šis stāsts ir zināms katram uzņēmējam, kurš attīstījies," stāstīja Rungainis.

Turpmākie notikumi saistībā ar "Valmieras stikla šķiedras" attīstību būs atkarīgi tikai un vienīgi no investora ilgtermiņa plāniem, piebilda eksperts.

"Šobrīd iestājusies nenoteiktība. Mēs, protams, varēsim no malas vērot, ar ko tas beigsies, bet finanšu īpašnieks nevar principiāli uzlabot rūpnīcas darbu.

Viņš meklēs iespēju atpelnīt savu investīciju no tekošiem ienākumiem. Vai šis investors veiks riskantas ilgtermiņa investīcijas, es personīgi apšaubu, taču pietiekami par viņu nezinu," norādīja Rungainis.

"Valmieras stikla šķiedras" valdes vai padomes pārstāvja atbildes uz Latvijas Radio jautājumiem solītas vēlāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti