Valmierā koprades darbnīcā uzņēmēji var testēt jaunu produktu izveidi ar modernām iekārtām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Bieži vien topošajiem uzņēmējiem ir ideja, bet nav piemērotu telpu vai tehnoloģisko iekārtu, lai savu ideju mēģinātu iedzīvināt, kā arī radīt prototipus. Tādēļ Valmierā tagad ir izveidota koprades darbnīca „Dare”, kurā uzņēmējiem būs pieejamas dažādas modernas iekārtas un tehnoloģijas, lai varētu veidot jaunus produktus. Šī darbnīca izveidota Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas telpās, līdz ar to arī skolas audzēkņiem dodot iespēju izmantot tajā esošās, modernās tehnoloģijas.

Valmierā koprades darbnīcā uzņēmēji var testēt jaunu produktu izveidi ar modernām tehnoloģijām
00:00 / 04:19
Lejuplādēt

Jaunās koprades darbnīcas „Dare” pārstāve Karina Vītiņa, iepazīstinot ar darbnīcā esošajām iekārtām, stāsta, ka iespējas būs plašas gan uzņēmējiem, gan dizaineriem, māksliniekiem, gan vienkārši radošu projektu entuziastiem. “Sadarbībā ar Valsts kultūrkapitāla fondu mums ir sietspiedes galds, te atrodas arī sietspiedes karuselis. (..) Divi 3D printeri. Tad mums ir šūšanas stacijas. Man liekas - iespēju ir tik daudz, cik ideju,” saka Vītiņa.

Koprades darbnīcas atrašanās vieta Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolā nav izraudzīta nejauši. Kā stāsta skolas direktore Inese Mētriņa, līdz šim skolas audzēkņiem nebija īsti iespējas realizēt praksē to, ko apgūst mācību procesa laikā.

“Pa dienu darbnīcā darbojas mūsu audzēkņi, un vakarā nāk uzņēmēji.

Un svarīgi ir - būs sadarbība audzēknim ar jauno uzņēmēju. Mūsu audzēkņiem ir gana labas, profesionālas prasmes, lai viņi varētu būt kā atbalsta cilvēki šiem jaunajiem uzņēmējiem. Līdz ar to mēs esam profesionālo izglītību tuvinājuši darba videi,” saka Mētriņa.

Skolas direktore arī stāsta, ka šobrīd darbnīcā esošās iekārtas ir tikai daļa no te paredzētā un šīs iespējas vēl tiks papildinātas. “Tūlīt būs CNC frēze, ir jau nopirktas arī kokapstrādei iekārtas. Mums plāns ir veidot mazu kokapstrādes darbnīcu, lai jaunais uzņēmējs, arī mūsu audzēknis saprot, kas ir koks, ko ar koku var izdarīt. Kokam ir jābūt noteikti šajā darbnīcā, jo koks ir viens no mūsu pamatresursiem Latvijā. Tad mums ir arī metālapstrādes darbnīca, ko mēs arī esam ieguvuši jau savā īpašumā. Tā kā tā būs kopdares nākamā telpa,” stāsta Mētriņa.

Protams, iekārtas šajā darbnīcā būs pieejamas arī uzņēmējiem un būtībā arī ikvienam valmierietim.

Uzņēmējs Kaspars Urbāns, kurš izstrādā sportistu monitoringa sistēmu, vērtē, ka arī viņa uzņēmums izmantos te sniegtās iespējas. “Mūsu biznesā un tajā, ko mēs radām, bieži vajag prototipēt vai izveidot kaut kādas detaļas. Daļa no iekārtām mums ir pašiem, bet šeit ir daudz plašākā klāstā un krietni precīzākas un kvalitatīvākas. Jāņem vērā – nav jau tikai iekārtas svarīgas, svarīgi ir arī cilvēki, kuri māk ar viņām apieties. Viena lieta ir 3D printeris, otra lieta ir personāls, kurš spēj uzzīmēt 3D modeļus kvalitatīvi un uzzīmēt dizainu kā tādu.

Es uz to skatos divos virzienos – viena lieta ir tehnika, otra lieta ir kvalificēts personāls, kas šeit būs uz vietas,” saka Urbāns.

Līdzīgs vērtējums ir arī uzņēmējam Jānim Kurtam, kurš šajā koprades darbnīcā varēs sniegt padomu: “Ir cilvēki gados, seniori, kuriem ir inženiera zināšanas, domāšana. Un viņi labprāt savas idejas attīstītu, bet šādu [prototipu] mājās uzbūvēt ir gaužām dārgi un nesamērīgi. Varbūt viņam vienreiz vajag jaut ko izprintēt uz 3D printera, korpusu vai stiprinājumu, ko viņš nevar veikalā atrast, tad atnāc, izprintē un turpini attīstīt savu ideju.”

Koprades darbnīca Valmierā izveidota, īstenojot projektu „Eiropas nākamās paaudzes mazās pilsētas”. Tā mērķis ir veicināt uzņēmējdarbību.

“Koprades darbnīcas - tā ir vieta, kas velk kopā cilvēkus. Kad cilvēki darbojas kopā vienā telpā, viņi sapazīstas, tad viņi apmainās ar idejām, un tad šādās vidēs parasti rodas forši projekti, jaunas biznesa idejas. Tas ir pamats, kāpēc tas ir vajadzīgs. Finansējums nāk no Eiropas, Eiropas Reģionālās attīstības fonds dod naudiņu, un mēs paši piefinansējam 20 procentus klāt,” stāsta Valmieras attīstības aģentūras vadītāja Ilze Eglāja.

Interese par jaunizveidoto koprades darbnīcu jau ir visai liela.

“Biznesa inkubatora uzņēmumiem tas ļoti interesē. Viņi te varēs savus prototipus veidot. Ir bijusi interese no cilvēkiem, kā mēs viņus saucam, entuziastiem. Man ir arī prieks, ka vairāku apkārtējo novadu pašvaldības interesējas. Mēs jau runājām ar dažām, ka varētu viņu uzņēmēji šeit atbraukt, paskatīties, kādas ir iespējas,” stāsta Eglāja.

Koprades darbnīcas iespēju piedāvājums tiks vēl papildināts. Un jau šobrīd tiek meklēti ceļi finansējuma piesaistei, lai iegādātu jaunas iekārtas. Un, ja būs pieprasījums, arī telpas varētu tikt paplašinātas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti