Stāsti

Juristiem varētu būt vienots kvalifikācijas eksāmens

Stāsti

Tiešraide no streikojošas skolas Rīgā

VA pētījums izzinās reģiona uzņēmēju prasības kvalitatīvam darbaspēkam

VA pētījums izzinās reģiona uzņēmēju prasības kvalitatīvam darbaspēkam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 5 mēnešiem.

Vai profesionālās izglītības skolas un arī augstskolas sagatavo tik tiešām darba tirgum nepieciešamos speciālistus? Par šo jautājumu diskutēts jau gadiem, bet vēl arvien uzņēmēju vērtējums ir, ka trūkst zinošu speciālistu un arī prasmīgu darba roku. Lai analizētu, kāda ir situācija darba tirgū, profesiju pieprasījuma un piedāvājuma ziņā, Vidzemes reģionā uzsākts apjomīgs pētījums. Šo darba tirgus analīzi veic Vidzemes Augstskolas (VA) mācībspēki un studenti.

Apzināt, kāds šobrīd Vidzemē ir darba tirgus pieprasījums un kādas specialitātes būs nepieciešamas tuvākajā nākotnē – pēc gadiem pieciem, septiņiem -, Vidzemes Augstskolu rosināja Valmieras pašvaldība. Šobrīd jau norit uzņēmēju anketēšana.

''Vidzemes reģionā ir kopā 16 tūkstoši uzņēmēju, tad mēs esam atlasījuši apmēram 600 uzņēmumus, un ir pārstāvētas visas nozares un visi Vidzemes novadi, un līdz ar to tā ir tāda ļoti reprezentatīva izlase, kas ļaus izdarīt secinājumus par pieprasītajām profesijām,'' ar to, cik plaša būs šī izpēte, iepazīstina augstskolas profesore Sarmīte Rozentāle.

Protams, pētījumā vērtēs arī šī brīža profesionālās un augstākās izglītības piedāvājumu reģionā. Bet kā šo pētījumu vērtē uzņēmēji? Vidzemes koncertzāles „Cēsis” valdes loceklis Juris Žagars ir skeptisks, jo, viņaprāt, darba tirgus, tā pieprasījums un piedāvājums mainās ļoti ātri un prognozēt, kas būs vajadzīgs priekšdienām, ir tikpat kā neiespējami, bet tomēr iesaistīties pētījumā rosinājusi pašreizējā situācija.

''Tas, ka mūsu izglītības sistēma nepiedāvā to, ko vajag, - par to nav nevienam šaubu, tas ir pilnīgi skaidrs! Es varu vairāk atbildēt par kultūras jomu, un kultūras jomā pilnīgi noteikti ir tā saucamo menedžeru pārprodukcija, pilnīgi noteikti ir pārprodukcija aktieriem, pilnīgi noteikti ir pārprodukcija režisoriem,'' saka Žagars.

Kā atzīst Juris Žagars - savā ziņā ir arī paradokss, proti, kultūras jomā it kā ir tik daudz jauno speciālistu, bet kad vajadzēja koncertzālei darbiniekus, tos atrast nemaz nebija tik viegli:

''Reāli speciālistu, kurus var paņemt, nav, vai arī viņi negrib strādāt šo darbu, tas liecina, ka kaut kas ir nepareizi visā šajā sistēmā. Es domāju, ka bezdarbs nav - ir akūts darba roku trūkums, akūti trūkst labu, kārtīgu strādnieku. Un varbūt tam pētījumam ir jēga tajā ziņā, ka varbūt kāds paskatīsies un sapratīs, ka ļoti daudzas fakultātes, daudzas izglītības līnijas ir, lai pasniedzējiem būtu darbs, bet nevis, lai mēs sagatavotu darba spēku.''

Savukārt lielākajā Vidzemes uzņēmumā „Valmieras stikla šķiedra” sadarbībā ar Valmieras tehnikumu jau ir sperts solis sev vajadzīgo speciālistu sagatavošanā, ieviešot darba vidē balstītu jeb duālo izglītību. To kā veiksmīgu vērtē arī uzņēmuma personāla vadības direktore Doloresa Volkopa:

''Esam ļoti aktīvi iesaistījušies, lai veidotu šo izglītību profesionālāku, ar profesionālāku pieeju, ar darba zināšanām, un veiksmīgi tas ir īstenojies.''

Bet kādi no uzņēmēju viedokļa darbinieki un jaunie speciālisti būs vajadzīgi nākotnē? Te savs skatījums ir Jurim Žagaram:

''Man ir tāda sajūta, ka visvairāk būs nepieciešami tā sauktie universālie kareivji un universālā izglītība, proti, cilvēks, kuram ir universālā pamatizglītība, dažādas prasmes un kurš ļoti ātri var pielāgoties un strādāt dažādos uzņēmumos. Lai tu izdzīvotu šodienas biznesā, tev ir jābūt spējīgam ļoti ātri pielāgoties, un tas pats attiecas uz darbiniekiem.''

Runājot par konkrēto darba tirgus pētījumu, tad pats galvenais jautājums ir - vai tas viesīs savas korekcijas apmācības jomā? Vidzemes Augstskolas profesore Agita Līviņa uzskata, ka tas būs jāņem vērā:

''Tās būtu tādas ļoti labas vadlīnijas gan arodskolām, gan augstākās izglītības iestādēm, redzēt, kāds ir pieprasījums, kas ir nepieciešams. 600 uzņēmumi Vidzemes reģionā tātad būs pateikuši, kāda viņiem ir situācija ar darba tirgu, ko viņiem vajag - nu tas tad ir tas, uz ko ir jāreaģē! Šeit ir mandāts, uzņēmēji pasaka - mums ir vajadzīgs tas, tad ir jārīkojas!''

Vidzemes Augstskolā sola, ka pētījuma rezultāti būs zināmi jau nākamā gada februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti