Uzņēmējus satrauc koalīcijas nekonsekvence nodokļu jautājumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdība vienojusies par vairāku pasākumu finansēšanu nākamā gada budžeta ietvaros, tostarp mēnešalgu izlīdzināšanai valsts pārvaldē papildus piešķirt 5,6 miljonus latu. Pasākuma mērķis ir valsts pārvaldē paaugstināt zemākās mēnešalgas un, pēc premjera teiktā, lielākie ieguvēji būs veselības, iekšlietu un aizsardzības nozares darbinieki.

Tāpat valdība nolēmusi piešķirt 3,3 miljonu latu kompensāciju ministrijām un valsts iestādēm, lai segtu elektrības un komunālo maksājumu sadārdzināšanos.

Kopumā valdība ceturtdien sadalījusi nedaudz vairāk kā 10 miljonus latu nākamā gada valsts budžeta ietvaros.

Cik daudz naudas būs pieejams citiem pasākumiem, nav skaidrs, jo koalīcija vēl nav panākusi vienošanos par darbaspēka nodokļu izmaiņām. Finanšu ministrijas ieceri atteikties no likumā paredzētās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanas līdz 22 procentiem kritizē arī uzņēmēju organizācijas.

„Sliktākais ir tas, ka it kā atkal pārliek tālāko samazinājumu uz 2015., 2016. gadu, bet ir jautājums – ja nevar īsti ticēt tai koalīcijai, kas pirms gada pieņēma šo likumu, - būs Saeimas vēlēšanas būs jauni politiķi -, kāda garantija, ka viņi turpinās iepriekš paziņoto kursu. Tā kā runāt par to, kāds būs iedzīvotāju ienākuma nodoklis vai sociālās apdrošināšanas iemaksas 2015. vai 2016. gadā, - tas ir tikpat nopietni kā spriedelēt, kādas tapetes manā viesistabā līmēs vēl nedzimušie mantinieki… Ja risinājums ir tāds, ka nevis samazina IIN, bet to aizstāj ar atbilstošu valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu samazinājumu, tad, protams, nav problēmu, bet mūs interesē ne tik daudz, kuru nodokli, bet – ka samazina. – Tas viens procentpunkts… - Tas jau neatsver,” saka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LRTK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija izstrādājusi trīs iespējamos modeļus, kā nākamā gada budžeta kontekstā samazināt darbaspēka nodokļus. Tostarp valdība vairāk sliecas atbalstīt otro modeli, kas paredz samazināt darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi no 11% līdz 10%, no 2014.gada 1.janvāra, bet IIN likmi saglabāt 24%, savukārt ar katru nākamo gadu samazināt to par vienu procentpunktu, attiecīgi 2015.gadā tā būtu 23%, bet 2016.gadā 22%. Tāpat tiek paredzēts ar nākamo gadu palielināt neapliekamo minimumu, diferencējot to no darba algas lieluma no 45 līdz 98 latiem, kā arī palielināt atvieglojumus par apgādībā esošajām personām līdz 98 latiem. Šī priekšlikuma fiskālā ietekme uz kopbudžetu salīdzinājumā ar šobrīd prognozēto būtu 26,1 miljons latu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti