Rīta intervija

Veselības ministre Anda Čakša par veselības aprūpes reformu

Rīta intervija

ASV vēstniece Nensija Petita par NATO, Krieviju un ASV prezidenta vēlēšanām

LTRK valdes locekle Katrīna Zariņa par jauno publisko iepirkumu likumu

Uzņēmēji: Publisko iepirkumu sliekšņa celšana mazinās caurspīdīgumu jau tā necaurskatāmā sistēmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jaunajā Publisko iepirkuma likumā plānots celt sliekšņus, līdz kuriem pakalpojumiem un precēm var nepiemērot iepirkumu procedūru, un tas nozīmētu jau tā necaurspīdīgo sistēmu padarīt vēl mazāk pārredzamu, intervijā Latvijas Radio norāda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes locekle Katrīna Zariņa. Tāpēc uzņēmēju organizācija piedāvā iedzīvināt e-iepirkuma sistēmu.

Jaunā Publisko iepirkuma likuma saskaņošanas procesā LTRK neizdevās vienoties ar valdību par virkni jautājumu. Viens no tiem ir iepirkuma sliekšņu jeb līgumcenas palielināšana, kas pašlaik ir četri un 14 tūkstoši eiro, bet nākotnē paredzēti desmit un 20 tūkstoši eiro.

“Mēs konceptuāli saprotam tos iemeslus, kādēļ sliekšņus grib celt. Tas ir, lai atvieglotu procesu pasūtītajiem un veicinātu to, ka pasūtītājs – valsts un pašvaldību iestādes, atvasinātas persona – ātrāk varētu saņemt preces un pakalpojumus,” skaidro Zariņa.

Taču no otras puses, ceļot sliekšņus, “zūd zināms caurspīdīgums jau tā necaurspīdīgajā sistēmā”. Turklāt jau šobrīd aptuveni 70% no visiem iepirkumiem esot iepirkumi zem sliekšņa, bet līdz ar izmaiņām šīs īpatsvars tas vēl palielināsies.

Tāpēc LTRK mudina iedzīvināt e-iepirkuma sistēmu: “Ja to sāk iespējami ātri darbināt (..), tas atrisinās caurspīdīguma problēmu. E-sistēmā viss process notiek elektroniski. Tātad iesniedz priekšlikumus elektroniski. Iepirkumu komisija priekšlikums atver elektroniski, tātad visus vienlaicīgi, un nav iespēja starp iesniegšanu un atvēršanu vai pēc atvēršanas kaut ko mainīt. Tāpat visi komisijas darba dokumenti, lēmumprojekti, pieprasītā informācija un citi pretendentu iesniegtie priekšlikumi ir redzami citiem dalībniekiem.”

Pie šādas e-sistēmas ieviešanas sliekšņa celšanu Tirdzniecības un rūpniecības kamera uzskata par atbalstāmu.

Tāpat LTRK vēlas, lai iepirkumos tiktu prioritizēts saimnieciski izdevīgākais piedāvājums, nevis zemākā cena, bet iebilst pret depozīta sistēmas ieviešanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti