Dienas ziņas

Siltais laiks nav šķērslis bļitkotājiem

Dienas ziņas

Nākamā gada budžets – nacionālās drošības prioritāte

Īstenots Kaplavas robežpunkta labiekārtošanas projekts

Uzlabojot robežšķērsošanu ar Baltkrieviju, cer sekmēt ekonomisko sadarbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Atvieglojot pierobežas iedzīvotājiem kustību uz kaimiņvalstīm, jau 2007.gadā ieviesta vienkāršota kārtība robežas šķērsošanai. Šobrīd noslēdzies Kaimiņu ceļu projekts, padarot pieejamāku robežšķērsošanas punktu Kaplava - Plusi, kas savieno Latviju ar Baltkrieviju.

Projekta ietvaros, labiekārtojot infrastruktūru, tiek sniegts liels atbalsts vietējiem uzņēmējiem, kā arī visa pierobežas reģiona attīstībai. Tomēr aizvien lielāku vērību vajadzētu pievērst tieši kaimiņvalstu ekonomiskai sadarbībai.

Noslēdzies jūlijā uzsāktais Latvijas - Lietuvas - Baltkrievijas pārrobežu programmas Kaimiņu ceļa projekts robežšķērsošanas punkta Kaplava - Plusi labiekārtošanai. Tādā veidā uzlabojot Latvijas - Baltkrievijas robežu pieejamību vietējiem iedzīvotājiem.

„To mēs esam izdarījuši gan ar informācijas palīdzību, gan arī ar šo uzlaboto pierobežas ceļu un iegādāto tehniku mūsu robežsardzes punktam abās pusēs,” stāsta Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu sadarbības projekta „Trešais solis” vadītāja Ilze Stabulniece.

„Projekta ietvaros saņēma datortehniku un novērošanas sistēmas un transportlīdzekļu padziļinātas apskates vietas aprīkojumu- transportlīdzekļu pacēlājs un instrumentu komplekts (..) Lai mēs spētu labāk un precīzāk veikt savas darbības, lai varētu izslēgt jebkuras iespējas pārvietot pāri valsts robežai nelikumīgas preces, kontrabandas preces,” norāda Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes priekšnieks Oļegs Jemašovs.

Projekta ietvaros rekonstruēts Kaplavas pagasta ceļš 1,65 kilometru garumā. Ar infrastruktūras uzlabošanu, tiek sniegts ievērojams atbalsts vietējiem uzņēmējiem, turklāt tiešā veidā veicinot pierobežas reģiona attīstību. „Te principā ir mūsu galvenās ražotnes, kuras ir gar šo ceļu izvietotas un būs labākais piebrauciens (..) Jūs redzat- transporti brauc un te strādā mūsu cilvēki (...) Ir te tās darba vietas, kas ir lielākā vajadzība,” teica Kaplavas pagasta pārvaldes vadītājs Andris Uzuls.

Viņam piekrīt SIA „Vārpa” valdes priekšsēdētājs Edvards Baranovskis. „Bez šī ceļa, godīgi sakot, mums bija pat problēmas piebraukt pie uzņēmuma. Tagad varēsim izgatavot daudz augstākas kvalitātes produktus,” uzsver Baranovskis.

Tā kā šis ir spoguļprojekts, līdzvērtīgi darbi veikti arī Baltkrievijas robežšķērsošanas punktā. Šī gada laikā, sadarbojoties abām valstīm, īstenoti teju 20 dažādi projekti. Tomēr turpmāk uzsvars būtu jāliek ekonomisko saišu stiprināšanu. „No šejienes sākas milzīgs Eirāzijas tirgus (..) Un te arī sākas Eiropas tirgus. Apvienojot to, man liekas, ka tiktu palīdzēts gan cilvēkiem, un mūsu valstīm dzīvot liela tirgus nosacījumos,” saka Baltkrievijas ģenerālkonsuls Daugavpilī Viktors Geisiks.

Projekta izmaksas sastāda teju 240 000 eiro. Šobrīd tiek lemts par kaimiņu ceļa projekta turpinājumu un pat atvieglotā robežšķērsošanas punkta statusa maiņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti