Transporta biļešu cenas Rīgā no februāra vēl nav zināmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas dome otrdien lems, ka 60 centu maksa par braucienu Rīgas sabiedriskajā transportā saglabājama vēl uz mēnesi līdz janvāra beigām. Cik biļete maksās pēc tam, pagaidām vēl nav zināms. Rīgas dome uzsver, ka aktīvi runā ar pašvaldību lietu ministriju par dotāciju piešķiršanu nerīdzinieku vadāšanai. Taču tāda nauda nākamā gada valsts budžetā nav ieplānota. Turklāt nozares ministrija pat uzsver – Rīga šā gada laikā nav darījusi neko, lai sabiedriskā transporta finanšu uzskaiti sakārtotu. 

Valdība pagaidām neplāno piešķirt dotācijas Rīgas pašvaldības uzņēmumam «Rīgas satiksme», kur šogad no galvaspilsētas budžeta zaudējumu segšanai ieguldīti teju 100 miljoni eiro jeb astotā daļa Rīgas budžeta. 

Lai gan Rīgas domes vadība pēdējā laikā publiski vairākkārt izteikusies, ka ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) tiek aktīvi diskutēts par dotācijām no nākamā gada valsts budžeta, pašvaldību lietu ministrijā noliedz, ka tādi lēmumi varētu tikt pieņemti tuvākajā laikā. Ministrijas Pašvaldību departamenta direktors Aivars Draudiņš atzīst – Rīga nemaz nav pūlējusies pasažieru pārvadājumu nozari sakārtot. 

«Tajā brīdī, kad Rīgas pilsēta vēlējās palielināt maksu par sabiedrisko transportu, bija vesela rinda jautājumu, kāpēc maksa tiek palielināta. Rīgas pilsēta šo lēmumu atcēla. Ministrijai ar domi tika panākta vienošanās, ka tiks veidota kopīga darba grupa, kur visi šie aspekti tiktu izrunāti. Darba grupa tika izveidota jūlijā, bet līdz decembrim neviena sanāksme netika sasaukta,» skaidro Draudiņš.

VARAM vērsusies domē, ka šī lieta ir Rīgas problēma un ka darba grupa, ja reiz izveidota, būtu arī jāsasauc. Dome to izdarījusi 12. decembrī. «Tas nozīmē, ka tur vēl ir liels darbs priekšā,» saka departamenta direktors.  

Draudiņš uzsver, ka ir virkne problēmu, kas vispirms jāatrisina pašai Rīgas pilsētai. Pašlaik Rīgas sabiedriskajā transportā teju puse brauc bez maksas. Taču vēl līdz pat 37 miljoniem pasažieru jeb gandrīz ceturtā daļa no 150 miljoniem gadā pārvadāto pasažieru pārvietojas nelegāli bez biļetes. Pašvaldību ministrija norāda, ka Rīgai jānovērš arī citu komersantu nelegālie pārvadājumi, kā arī jāpanāk, lai, piemēram, «Rīgas mikroautobusu satiksme» visiem braucējiem izsniegtu biļetes. 

Tikai tad, kad trūkumus «Rīgas satiksmē» un pasažieru pārvadājumos novērsīs, varēs runāt par valsts atbalstu. «Ir vesela rinda iekšēju problēmu, kas Rīgas pilsētai pašlaik jākārto. Rīgai jāizstrādā kāds iekšējs plāns, kādā veidā novērst un sakārtot gan tās lietas, kas līdz šim konstatētas Valsts kontroles revīzijas ziņojumā par «Rīgas satiksmes» darbu, gan tās, kas ir objektīvas, vispārzināmas un konstatējamas gan masu medijos, gan no ekspertiem. Faktiski – tikai tajā brīdī, kad būs sakārtota saimniecība, varēs runāt par visu pārējo,» ministrijas nostāju pauž Draudiņš. 

Rīgas domes Satiksmes lietu komitejas vadītājs Vadims Baraņņiks («Saskaņas centrs») uzskata, ka Rīga savu darbu ir izdarījusi. Ko dome darīs, ja valdība valsts budžeta naudu nedos, Baraņņiks neprognozē:

«Es nevaru prognozēt, kas būs tālāk, bet faktiski šobrīd bumba ir valsts pusē. Mēs savu darbu izdarījām, par vēl vienu mēnesi pagarinājām termiņu, kad Rīga maksās par nerīdzinieku pārvadājumiem. Tālākais ir sarunu process, mēs ceram uz valsts pretimnākšanu.»

Gan Rīgas domes, gan pašvaldību lietu ministrijas politiskā vadība pirms abu pušu tikšanās galvaspilsētas pasažieru pārvadājumus nekomentē. Rīga dotācijām «Rīgas satiksmei» nākamgad provizoriski plāno 19 miljonus eiro. Tas ir piecas reizes mazāk nekā šogad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti