Tiesa noraida Neo prasību un neatceļ elektroenerģijas pārvades tarifus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Aptuveni divus gadus pēc regulatora lēmuma apstiprināt „Latvenergo” diferencētus elektroenerģijas tarifus mājsaimniecībām tiesa noraidīja Ilmāra Poikāna jeb Neo prasību atcelt AS "Augstsprieguma tīkls" elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu, kas ir mājsaimniecībām noteiktās elektrības tarifa sastāvdaļa. 

Zvērināts advokāts Sandis Bērtaitis informēja, ka Administratīvā apgabaltiesa pirmdien, 17.februārī pieņēma spriedumu lietā, kas ierosināta pēc  Poikāna pieteikuma par AS "Augstsprieguma tīkls" elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu atcelšanu. Tiesa atzina, ka pārvades tarifu projektā  dažas izmaksu pozīcijas ir nepamatotas, bet tarifu  neatcēla, jo šo izmaksu ietekme uz gala tarifu nav būtiska.

Elektroenerģijas pārvades izmaksas ir viena no komponentēm, kas ietekmē kopējo elektroenerģijas cenu gala patērētājiem, arī brīvā tirgus apstākļos. Tiesa norādīja, ka AS "Augstsprieguma tīkls" tarifu projektā iekļautās izmaksas par darbinieku sporta un kultūras pasākumiem nevar attiecināt uz regulētā pakalpojumu sniegšanu, informēja Bērtaitis. Tāpat tiesa norādīja, ka nav pamatotas tarifu projektā iekļautās kompensācijas darba veterāniem pensionāriem par 800 kilovatstundām   un pabalstiem Ziemassvētkos AS "Augstsprieguma tīkls" bijušajiem darbiniekiem - pensionāriem.

Taču tarifus tiesa neatcēla, norādot, ka nepamatotas izmaksas būtiski neietekmē gala tarifu.

 Vienotais regulators 2012.gada sākumā apstiprināja elektroenerģijas pārvades tarifu, bet aprīlī – gala tarifu mājsaimniecībām, nosakot mazāko „starta” tarifu patērētājiem, kas gādā patērē mazāk par 1200 kilovatstundu, un lielāku „pamata” tarifu tiem, kas patērē vairāk elektroenerģijas, - par pirmajām 1200 kilovatstundām visiem jāmaksā  8,25 santīmi par kilovatstundu, bet, kad šis limits tiek pārsniegts, par katru nākamo kilovatstundu jāmaksā 10,74 santīmi. Vairākas personas apstrīdēja gan pašus „Latvenergo” tarifus, gan to sastāvdaļu – pārvades tarifu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti