Taksometriem lidostās un ostās būs īpašas prasības un licences (precizēts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai sakārtotu taksometru nozari, iecerēts ieviest taksometru mobilo lietotņu reģistru, noteikt īpašas prasības taksometriem lidostās, ostās, dzelzceļa stacijās, kur būs jānodrošina braucieni par fiksētu cenu ar priekšapmaksas kuponiem, kā arī piešķirs pasažieriem tiesības pārtraukt braucienu un nemaksāt par to, ja nebūs ieslēgts skaitītājs vai uzskaite mobilajā lietotnē, paredz valdības otrdien, 12. martā, atbalstītie  grozījumi “Autopārvadājumu likumā”.

ĪSUMĀ:

  • Pasažieriem būs tiesības nemaksāt par braucienu, ja nav ieslēgts skaitītājs vai uzskaite mobilajā lietotnē.
  • Taksometru lietotnēm būs jāreģistrējas Autotransporta direkcijā.
  • Ostās, lidostās, dzelzceļa stacijās un autoostās taksometriem būs jānodrošina braucieni par fiksēto cenu ar priekšapmaksas kuponu.
  • Lidostā, autoostās, dzelzceļa stacijās un ostās taksometru pakalpojumu sniegšanai ierobežotu piekļuvi noteiks valdības noteikumos.
  • Republikas pilsētas vai plānošanas reģions izsniegs licences taksometriem ar speciālo atzīmi darbam lidostās, ostās, autoostās un dzelzceļa stacijās.

Likuma grozījumos pasažierim paredzētas tiesības pārtraukt braucienu un atteikties maksāt par to, ja nav ieslēgts skaitītājs vai tīmekļvietne nedarbojas tiešsaistes režīmā, informēja Satiksmes ministrija.

SM precizēja iepriekš sniegto informāciju

Iepriekš kļūdaini norādīts, ka lidostā, autoostās, dzelzceļa stacijās un ostās taksometru pakalpojumu sniegšanai ierobežotu piekļuvi noteiks pašvaldība.
Grozījumi paredz, ka ierobežotu piekļuvi noteiks valdība.

Turpmāk mobilās lietotnes, ar kuru palīdzību iespējams izsaukt taksometru ar balto numuru, ir nevis parastas interneta platformas, bet komersanti, kas sniedz taksometra pakalpojumus. Tas nozīmēs, ka mobilajām lietotnēm būs jāpakļaujas noteiktām prasībām un kontrolēm. Tāpat noteiktas prasības tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes pakalpojuma sniedzējam reģistrēties VSAI “Autotransporta direkcija”. Ja reģistrācija tiks anulēta, būs apturēta arī lietotnes darbība.

Starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektos - lidostās, autoostās, dzelzceļa stacijās un ostās - taksometriem būs stingrākas prasības. Tur varēs strādāt pārvadātājs, kas nodrošinās braucieniem norēķinus par fiksētu maksu ar priekšapmaksas kuponu, darījumu reģistrējot taksometra skaitītājā.

Lidostā, autoostās, dzelzceļa stacijās un ostās taksometru pakalpojumu sniegšanai ierobežotu piekļuvi noteiks valdība.

Savukārt republikas pilsētas pašvaldība vai plānošanas reģions izsniegs licences kartīti ar speciālu atzīmi taksometru pārvadājumiem, kas vienlaikus dos tiesības sniegt taksometra pakalpojumus republikas pilsētas vai plānošanas reģiona teritorijā, kurā izsniegta speciālā atļauja (licence).

Lai sniegtu taksometra pakalpojumus, pārvadātājam jāatbilst noteiktām prasībām, piemēram, jānodrošina pakalpojuma piedāvājumu visā objekta darba (diennakts) laikā, personu ar invaliditāti apkalpošanu, papildus arī taksometrus ar 5 līdz 8 pasažieru sēdvietām.

Paredzēts, ka pārvadātājs nosaka vienu tarifu (nolīgšanai, kilometram, minūtei) taksometra pārvadājumam no objekta visiem tā rīcībā esošajiem taksometriem.

Likumā iestrādāts atlaides slieksnis 50% apmērā, kas jāietver pārvadājumu tarifos, līdz ar to tiks ierobežotas pārvadātāju iespējas piemērot atlaidi pēc brauciena, mākslīgi samazinot faktiskos ieņēmumus. Kontrolējošās institūcijas kā regulāru praksi taksometru jomā ir fiksējušas atlaižu piešķiršanu pat līdz 90 % apmērā, kaut gan realitātē klientam atlaide nav piemērota vispār.

Pasažierim ir tiesības pārtraukt braucienu un atteikties maksāt par pasažieru komercpārvadājumu pakalpojumu, ja nav ieslēgts skaitītājs vai tīmekļvietne nedarbojas tiešsaistes režīmā.

Likuma izmaiņas paredz arī tiesības pašvaldības kontroles institūcijām apturēt transportlīdzekli autopārvadājumu kontrolei.

Vienlaikus likumprojekts paredz precizēt prasības transportlīdzekļa aprīkojumam, nosakot, ka uz autotransporta līdzekļa virsbūves tiek norādīta pārvadātāja noteiktie tarifi (t.i.pamattarifi).

Savukārt autotransporta līdzekļa salonā uz priekšējā paneļa tiek izvietots cenrādis, kurā norādīti  tarifi ar iekļautām atlaidēm vai palielinājumiem ar saprotamu  atšifrējumu, kādam braucienam tas tiek piemērots  (piemēram, braucienam no lidostas, dienas vai nakts tarifs,  daudzbērnu ģimenei, personām ar invaliditāti utt.), kā arī papildmaksa, ja tāda tiek piemērota.

Izmaiņas “Autopārvadājumu likumā” paredzēts pieņemt  līdz šī gada 1. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti