«Swedbank» pērn Latvijā nopelnījusi 108 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā lielākā komercbanka AS "Swedbank Latvija" pērn, pēc provizoriskiem datiem, nopelnījusi 108 miljonus eiro, kas ir apmēram par miljonu eiro mazāk, salīdzinot ar bankas 2018. gadā gūto peļņu, liecina bankas paziņojums.

Peļņas samazinājumu pērn salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu "Swedbank" skaidroja ar mazāku kredītuzkrājumu atbrīvošanu, kā arī lielākiem izdevumiem.

Pateicoties kredītportfeļa izaugsmei, tīrie procentu ieņēmumi ir auguši 4%. Pieaugot gan uzņēmumu, gan mājsaimniecību kreditēšanai, bankas kredītportfelis ir palielinājies par 5%. Noguldījumu apjoms ir samazinājies par 1%.

Tīrie komisiju ieņēmumi 12 mēnešos auguši par 2%. Zemākus ieņēmumus no ieguldījumu pārvaldīšanas kompensēja lielāka klientu aktivitāte maksājumu jomā. Citi ieņēmumi ir palielinājušies par 5%, galvenokārt tāpēc, ka pieaudzis pieprasījums pēc apdrošināšanas risinājumiem.

Kopējie izdevumi gada laikā ir auguši par 8%. Izdevumus ietekmēja darbaspēka izmaksu kāpums, kas saistīts ar naudas atmazgāšanas risku turpmāku samazināšanu un arī klientu izpētes padziļināšanu.

Tāpat ieguldīts uzraudzības pasākumos un digitālajos risinājumos. Kredītuzkrājumu atbrīvošana sasniedza 0,4 miljonus eiro, salīdzinot ar diviem miljoniem eiro tādā pašā laika posmā pērn.

"Neskatoties uz lēnāku Latvijas ekonomikas izaugsmi, aizvadītā gada nogalē turpināja pieaugt kreditēšanas apjomi kā uzņēmumu, tā mājsaimniecību segmentā, kopējo bankas kredītportfeli palielinot par 5%. Tāpat pērnais gads iezīmējis izrāvienu klientu digitālo paradumu attīstībā – kodu kartes aizvietotas ar mūsdienīgākiem autentifikācijas līdzekļiem, plaši iepazīti norēķini ar tālruņiem un viedpulksteņiem, savukārt mobilās lietotnes izmantojums jau apsteidzis aktivitāti internetbankā," sacīja "Swedbank Latvija" vadītājs Reinis Rubenis.

Bankas 2019. gada darbības pārskats gan liecina, ka "Swedbank Latvija" pērn nopelnījusi 98,15 miljonus eiro. Salīdzinājumam: 2018. gadā bankas peļņa bijusi 111,19 miljoni eiro. Savukārt "Swedbank" grupas peļņa Latvijā pērn bijusi 96,22 miljoni eiro, bet 2018. gadā – 110,24 miljoni eiro.

"Preses relīzē minētā peļņa 108 miljoni eiro atspoguļo "Swedbank Latvija" biznesa rezultātus, kuros iekļauti arī pārējo "Swedbank" grupā ietilpstošo vienību rezultāti, kas veic savu biznesu Latvijā. Piemēram, "Swedbank" Latvijā aktīvi piedalās Latvijas apdrošināšanas tirgū un uzrāda labus rezultātus. Kā jau preses relīzē minēts, ienākumu kāpums par 5% lielā mērā noticis tieši apdrošināšanas biznesa rezultātā.

Taču juridiski "Swedbank" apdrošināšana ir reģistrēta Igaunijā, tāpēc apdrošināšanas jomā gūtie ienākumi juridiski parādās "Swedbank" Igaunijas pārskatā, lai gan pēc biznesa datiem, šie ienākumi un peļņa no tiem gūta Latvijā.

Tāpēc arī rodas atšķirība starp "Swedbank Latvija" biznesa vienības un juridiskās vienības rezultātiem," atsķirīgos peļņas rādītājus skaidroja komercbankas pārstāvis Jānis Krops.

Saskaņā ar Finanšu nozares asociācijas mājaslapā pieejamo informāciju "Swedbank" pagājušā gada 3. ceturkšņa beigās pēc aktīvu apjoma bija lielākā komercbanka Latvijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti