Strīdā ar Kataras aviokompāniju «Airbus» atceļ 50 lidmašīnu piegādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Aviobūves kompānija “Airbus” paziņojusi par populārā “A321Neo” lidmašīnas modeļa piegādes apturēšanu Kataras lidsabiedrībai “Qatar airways”. “Airbus” uzskata, ka lidsabiedrība apzināti neizmanto “A350” tipa lidmašīnas, lai piedzītu kompensāciju.

Līguma laušana seko pēc tam, kad Kataras aviosabiedrība Lielbritānijas augstākajā tiesā iesniedza prasības pieteikumu par vairāk nekā 700 miljonu ASV dolāru kompensāciju, lai segtu zaudējumus, kas radušies, nespējot izmantot 21 no 53 flotē esošajām “Airbus A350” tipa lidmašīnām.

Nespēju izmantot minētās lidmašīnas “Qatar airways” pamatoja ar problēmām, kas radušās ar krāsu – tā saplaisā un lobās nost no lidmašīnas korpusa, kā arī citiem nelieliem defektiem, kas radušies lidmašīnu ekspluatācijas laikā. Vienlaikus Persijas līča aviokompānija lūgusi tiesu noteikt “Airbus” nepiegādāt jaunas lidmašīnas, kamēr netiks novērsti prasībā minētie defekti.

Aviobūves uzņēmums paziņojumā ir norādījis, ka līdzīgas problēmas ar saplaisājušu krāsu ir minējušas citas aviosabiedrības, tostarp Somijas nacionālā lidsabiedrība “Finnair”. Bet līdz šim neviena no kompānijām nav pārtraukusi izmantot konkrētā modeļa lidmašīnas.

Kataras Civilās aviācijas aģentūra, apskatot lidmašīnas un novērtējot to drošību, atzinusi, ka tās ir drošas un to izmantošana, neskatoties uz krāsas defektiem, var turpināties. Arī Eiropas Savienības (ES) Aviācijas drošības aģentūra (ADA), kas atbildīga par lidmašīnu vispārējo konstrukciju, paziņojusi, ka līdz šim nav konstatējusi drošības problēmas ar “A350” modeļa lidmašīnām,

Pašlaik Kataras puse nav komentējusi līguma laušanu. Zināms, ka šis līgums ir daļa no 2012. gadā parakstītā vairāk nekā 4 miljardus ASV dolāru vērtā līguma par “A321Neo” modeļa piegādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti