Straujuma un Matīss sastrīdas par valsts kapitālsabiedrību dividenžu izlietojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pirmdien valdības sēdes laikā izcēlās nelielas nesaskaņas starp Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu ("Vienotība") un satiksmes ministru Anriju Matīsu ("Vienotība") par valsts kapitālsabiedrību dividenžu izlietošanas mērķiem.

Valdības darba kārtībā bija iekļauti divi jautājumi par Satiksmes ministrijas (SM) kapitālsabiedrību peļņas daļu jeb dividenžu neiemaksāšanu valsts budžetā. Viens jautājums paredzēja neiemaksāt valsts budžetā "Latvijas dzelzceļa" dividendes par 2013.gadu. Otrs jautājums bija par Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) 2013.gada dividenžu novirzīšanu izmaksām, kas saistītas ar fotoradariem un spīdveja trases būvniecību Biķernieku kompleksā.

Lai gan Straujuma atzina, ka tas ir labi, ka SM iesniedz valdībā priekšlikumus, kas saistīti ar valsts kapitālsabiedrību peļņu, tomēr, viņasprāt, valdībai būtu jāskatās, kādiem mērķiem šo uzņēmumu peļņu novirza. Pēc Straujumas domām, valsts kapitālsabiedrību dividendes ir tā nauda, ko iespējams novirzīt, piemēram, veselības aprūpei vai pedagogiem.

Pretējās domās bija Matīss, kurš uzsvēra, ka dividendes būtu jānovirza investīciju projektiem, nevis kārtējo izdevumu segšanai valsts budžetā.

Valdības vadītāja gan palika pie sava, ka valstij ir jāsaņem dividendes par valstij deleģētā kapitāla izmantošanu. Viņa piebilda, ka ministrijas nevar nākt un vienmēr teikt, ka dividendes valsts budžetā neiemaksās, bet gan izmantos pašu vajadzībām.

Jautājumā par Ceļu satiksmes drošības direkcijas dividendēm valdība atbalstīja to novirzīšanu fotoradariem un spīdveja trasei, bet par "Latvijas dzelzceļa" dividendēm lēmums vēl netika pieņemts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti