Stingrāk kontrolēs ievestu automašīnu reģistrāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valdība drīzumā plāno ieviest stingrāku regulējumu no ārvalstīm ievestu transportlīdzekļu reģistrācijai un tirdzniecībai. Tam būtu jāsamazina iespējas ļaunprātīgi izvairīties no muitas un citu nodokļu samaksas, kas Latvijā ir plaši izplatīta, un uzmanību tam nesen pievērsa Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta raidījums “Aizliegtais paņēmiens”.

Ceļu satiksmes likuma grozījumos, kas ceturtdien, 9.jūnijā, izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē, lielākā uzmanība pievērsta tādu transportlīdzekļu reģistrācijai, kuri pirms tam nākuši no valstīm ārpus Eiropas Savienības.

To reģistrācijai būs nepieciešama Valsts ieņēmumu dienesta atļauja. Tā būs vajadzīga arī tām automašīnām, kas reģistrētas Latvijā, pārdotas uz ārzemēm un gada laikā atkal atgriezušās pārdošanai Latvijā.

Paredzēts arī, ka ar nereģistrētu transportlīdzekļu tirgošanu varēs nodarboties tikai komersanti, kuri ir oficiāli reģistrējuši transportlīdzekļu tirdzniecības vietu. Tas samazināšot iespēju ļaunprātīgi izvairīties no PVN nomaksas.

Savukārt pie ievestas mašīnas agregāta numuru salīdzināšanas būs jāuzrāda iegādes dokuments. Salīdzināšanas procedūra jāveic ne vēlāk kā piecu dienu laikā, pēc tam kad mašīna nonāk Latvijā. Tas palīdzēšot izskaust nereģistrētu komercdarbību  un aizsargāt pircēju tiesības.

Likuma grozījumi jāatbalsta valdībā un tad arī jāpieņem Saeimā.

Jau ziņots, ka Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" atklāja vismaz divas shēmas, kā par lietoto auto nemaksāt pievienotās vērtības nodokli (PVN) un arī dzīvē pārliecinājās, ka tirgoņi nekautrējas šādas shēmas piedāvāt.

Kāds bijušais lietoto auto tirgotājs, kurš nu jau nozari pametis, raidījumam stāstīja, ka krāpniecība ar nodokļu nomaksu ir teju uz katra stūra. Latvijas Autotirgotāju asociācija aplēsusi, ka nodokļos nesamaksātā summa ir ne mazāk par 20 miljoniem eiro gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti