Dienas notikumu apskats

Klimata pārmaiņu novēršanā aktīvi būtu jāiesaistās privātajiem investoriem

Dienas notikumu apskats

Islāma valstis atzīst Austrumjeruzalemi par Palestīnas galvaspilsētu

Šteina: Mainīti maksātnespējas procesu uzraudzības principi

Šteina: Mainīti maksātnespējas procesu uzraudzības principi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Laika posmā līdz šā gada 30. novembrim maksātnespējas administratora sertifikāti ir apturēti 41 administratoram, tostarp četri administratori sertifikātus zaudējuši saistībā ar ļaunprātīgu savu pilnvaru izmantošanu. Turklāt Maksātnespējas administrācija ir nopietni mainījusi maksātnespējas administratoru uzraudzības principus.  

Saskaņā ar starptautisku uzņēmējdarbības vides reitingu datiem tiesu sistēmas neefektivitāte un investoru tiesību aizsardzība maksātnespējas procesos jau ilgāku laiku ir Latvijas vājās vietas.

Tādēļ trešdien, 13.decembrī, Tieslietu ministrijas rīkotajā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstu vēstnieku forumā šiem tematiem tika pievērsta pastiprināta uzmanība. Maksātnespējas administrācijas direktore Inese Šteina, kas šo amatu ieņem kopš šā gada marta, stāstīja, ka šogad administrācija principiāli mainījusi maksātnespējas procesu uzraudzības sistēmu. Īpaša uzmanība tiekot pievērsta ekonomiski nozīmīgu uzņēmumu maksātnespējas procesu uzraudzībai.

„Šādu procesu administratoriem mēs pieprasām ikmēneša atskaites, un šādus procesus ir paredzēts vismaz vienu reizi pārbaudīt arī klātienē. Protams, lielāks uzsvars ir uz tiem maksātnespējas procesiem, kuros ir lieli izdevumi vai notiek mantas atsavināšana, kā arī, ja mēs elektroniskās uzraudzības sistēmā konstatējam kaut kādas neatbilstības datos,” stāstīja Šteina.

Tāpat šogad veikts visu maksātnespējas administratoru riska izvērtējums, klāstīja Šteina, norādot, ka tas sākotnēji tika veikts 5. maijā.

“Mēs esam izvērtējuši pilnīgi visus maksātnespējas administratorus un konstatējuši, ka aptuveni 10% ir ar augstu risku,” atklāja Šteina.

Nākamgad plānots turpināt tiesu namu reorganizāciju, kuras rezultātā ievērojami samazināsies Latvijā strādājošo tiesu skaits, līdzšinējo vairāk nekā 30 tiesu vietā atstājot vien deviņas tiesas. Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Irēna Kucina ir pārliecināta, ka šī reforma ļaus padarīt sistēmu efektīvāku.

„Apvienojot tiesas, tiesnešu skaits vienā tiesā pieaug. Pieņemsim, ja runājam par reģioniem, tad tur vienā tiesā trīs vai četru tiesnešu vietā būs 15 tiesneši, citā reģionā tie būs 30 tiesneši. Tas dod lielu plusu gan specializācijas ieviešanai, gan nejaušības principa īstenošanai, gan slodžu izlīdzināšanai,” sacīja Kucina.

Tādējādi pēc tiesu reorganizācijas ievērojami samazināšoties iespēja, liekot lietā dažādas manipulācijas, piemēram, juridisko adrešu maiņu, panākt, ka lietu tiesā izskata konkrēts tiesnesis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti