Stājas spēkā ES importa nodevas atsevišķām ASV precēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien, 22.jūnijā, stājas spēkā Eiropas Komisijas apstiprinātie ievedmuitas tarifi atsevišķām Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) ražotām precēm. Šīs nodevas ieviestas saistībā ar Vašingtonas lēmumu aplikt ar nodokli importēto tēraudu un alumīniju. 

Eiropas Komisijas pārstāvji ziņo, ka muitas tarifi tiks piemēroti precēm, kuru kopējā vērtība ir apmēram 2,8 miljardi eiro.

Nodoklis 25% apmērā būs jāmaksā par tādām precēm kā no ASV importētā apelsīnu sula, riekstu sviests, vīriešu ādas apavi, kosmētika, motocikli, viskijs un citas preces. Savukārt citām importētajām precēm piemēros 10% muitas tarifu.

Ja Vašingtona neatcels nodokli tēraudam un alumīnijam, Brisele trīs gadu laikā varētu piemērot ievedmuitu citām importa precēm, kuru vērtība ir 3,6 miljardi eiro. 

Eiropas Savienība šīs darbības ir saskaņojusi ar Pasaules Tirdzniecības organizāciju.

Eiropas Savienības (ES) līderi jau iepriekš ir norādījuši, ka šāda situācija nav izdevīga nevienam, taču pret Baltā nama lēmumu nevar izturēties vienaldzīgi. „Mēs to nevēlējāmies, taču vienpusējais un netaisnīgais ASV lēmums mums neatstāja citas iespējas,” tā sacīja par tirdzniecību atbildīgā komisāre Sesīlija Malmstrēma.

Līdzīgi norādīja arī Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers: „ASV lēmums ieviest ievedmuitas tarifus tēraudam un alumīnijam ir pretrunā ar abpusējo uzticēšanos.”

Savukārt eksperti norāda, ka lēmums pagaidām būtiski neietekmēs savstarpējo tirdzniecību.

KONTEKSTS:

ASV kopš 1.jūnija sāka piemērot ievedmuitu ES eksportētajam alumīnijam un tēraudam 6,4 miljardu eiro apmērā. Tarifi vērsti arī pret Ķīnu, Kanādu, Meksiku un citiem tradicionāli ASV sabiedrotajiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti