S&P pazemina Grieķijas kredītreitingu līdz pakāpei virs maksātnespējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard&Poor's" (S&P) piektdien pazemināja Grieķijas kredītreitingu līdz spekulatīvajam kredītreitingam "B-" pēc tam, kad radušās bažas par tās finansiālo situāciju brīdī, kad jaunā Grieķijas valdība cenšas panākt jaunu vienošanos ar saviem starptautiskajiem kreditoriem.

S&P paziņojumā norādīja, ka kredītreitings pazemināts par vienu pakāpi līdz "B-" un brīdināja, ka ir iespējama turpmāka kredītreitinga pazemināšana. Grieķijas kredītreitingam noteikta negatīva prognoze.

Arī līdzšinējais Grieķijas kredītreitings "B" bija spekulatīvā līmenī.

"S&P" uzsvēra, ka reitinga pazemināšana "atspoguļo mūsu uzskatu, ka likviditātes ierobežojumi, kas ietekmē Grieķijas bankas un valsts ekonomiku ir samazinājušas pieejamo laiku, kurā jaunā valdība var panākt vienošanos par finansējuma programmu ar oficiālajiem kreditoriem".

Aģentūra brīdināja, ka "sarunu paildzināšana ar oficiālajiem kreditoriem var arī novest pie turpmāka spiediena uz [Grieķijas] finanšu sistēmu noguldījumu izņemšanas formā un, sliktākajā gadījumā, kapitāla kontroles ieviešanas", kā arī kreditēšanas iespēju zaudēšanas un Grieķijas aiziešanas no eiro zonas.

Jau ziņots, ka jaunā Grieķijas valdība jau ir sākusi atkāpties no gadiem ilgajiem taupības pasākumiem, kurus Eiropas Savienība un Starptautiskai Valūtas fonds pieprasīja apmaiņā pret 240 miljardus eiro lielo glābšanas aizdevumu, kas tika piešķirts finanšu krīzes karstumā 2010.gadā. Galēji kreiso spēku valdība ir paziņojusi, ka panāks parāda summas samazināšanu uz pusi.

2012.gada sākumā Grieķija restrukturizēja parādu, kas ietvēra privātos kreditorus, kuri norakstīja daļu Grieķijas parāda. Tas Grieķijas kopējo parādu nastu samazināja par apmēram 100 miljardiem eiro.

Tomēr pašlaik valsts parāds ir jau pārsniedzis 315 miljardus eiro, kas ir 175% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir rekords Eiropas Savienībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti