Sola cīnīties pret mikrouzņēmumu nodokļa paaugstināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vismaz daļai uzņēmēju nākamgad, visticamāk, būs jāmaksā lielāki nodokļi, jo Saeima jau pērn pieņēma Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumus, kas paredz nākamgad šo nodokli paaugstināt no pašreizējiem 9% līdz 11%. Daļa topošās koalīcijas partneru gan sola cīnīties par to, lai nodoklis tiktu saglabāts līdzšinējā apmērā.

Pērnruden tā brīža valdošās koalīcijas deputāti piekāpās neatkarīgās deputātes Elīnas Siliņas uzstājīgajai prasībai sākt mikrouzņēmumu nodokļa paaugstināšanu, jau 2015. gadā tā likmi paaugstinot no līdzšinējiem 9% līdz 11%. Jānis Reirs, kuru ”Vienotība” deleģējusi nākamā finanšu ministra amatam, atzīst, ka šo nodokļa likmes pieaugumu Finanšu ministrija ņēmusi vērā, aplēšot 2015. gada valsts budžeta nodokļu ieņēmumus. Tādēļ mikrouzņēmumu nodokļa likmes pieaugums nu jau esot teju akmenī iekalts:

”Ir jau plānoti šie 11%. Šis ir piemērs, ka nodoklis tika pacelts savlaicīgi, brīdinot cilvēkus gadu iepriekš, pat gadu un divus mēnešus iepriekš. Viņi varēja izvēlēties sev piemērotāko uzņēmējdarbības formu. Mēs esam runājuši arī priekšvēlēšanu laikā, ka mēs nodokļus nemainīsim un centīsimies nevienu nodokli nemainīt. Visi tie nodokļi, kas ir pieņemti, ir spēkā un tos saglabāsim.”

Tiesa gan,

jau tūlīt pēc Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumu iesniegšanas Nacionālās apvienības pārstāvji Saeimā iesniedza citus šī paša likuma grozījumus, rosinot nodokļa likmi saglabāt pašreizējā apmērā. Nacionālās apvienības deputāts Imants Parādnieks sola, ka arī 2015. gada budžeta veidošanas procesā viņa pārstāvētais politiskais spēks iestāsies pret plānoto nodokļa pieaugumu.

”Vajadzētu atgriezt viņu uz tiem 9% un tad diskutēt par labāko veidu, kā reformēt vai kādas izmaiņas ir nepieciešamas. Bet to vajag vismaz gada garumā darīt, izspriest, kā tas atsauksies uz vispārējo situāciju, uz uzņēmējdarbību, bet tas, ka tur ir kaut kādas izmaiņas vajadzīgas, tas ir diezgan skaidri,” iesaka Parādnieks.

Iebildumi pret iecerēto mikrouzņēmumu nodokļa likmes pieaugumu ir arī Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS). Tā pat savā priekšvēlēšanu programmā apsolījusi cīnīties par nodokļa likmes saglabāšanu 9% apmērā.

”Mēs, kad ar Reģionālo partiju runājām, teicām, ka - jā, mēs arī esam par to, ka šis mikrouzņēmumu nodoklis ir 9%. Jautājums ir par to, kādas ir jaunā budžeta aprises, jo mēs nevaram vienkārši sniegt iekšā sniegšanas pēc. Jāsniedz ir iekšā ar domu, ka tu viņu dabūsi cauri, ka viņš tiešām būs, jo tie cilvēki, kas viņu gaida, gaida nevis tukšu gaisa tricināšanu, bet to, ka reāli tas nodoklis būs. Tā ka mūsu mērķis ir pārliecināt koalīcijas partnerus, ka šis nodoklis ir jāmaina uz 9%,” skaidro ZZS līderis Augusts Brigmanis.

Nacionālā apvienība no savas puses esot gatava piedāvāt arī veidus, kā 2015. gada valsts budžetā kompensēt jau ieplānotos ieņēmumus no mikrouzņēmumu nodokļa likmes paaugstināšanas, apgalvo Parādnieks:.

”Piedāvāsim kompensējošus mehānismus, atradīsim veidus. Es šobrīd jau esmu vairākus piedāvājis, kaut vai zaudējumu pārnešanu bankām ierobežot piecu gadu termiņā. Tie ir 60 miljoni budžetā.”

Pērn, kad Saeima pieņēma mikrouzņēmumu nodokļa likmes paaugstināšanu paredzošos likuma grozījumus, ar lūgumu tos neizsludināt pie Valsts prezidenta vērsās Saeimas opozīcija. Toreiz prezidents šo lūgumu neatbalstīja, tādēļ šoruden diskusijas par mikrouzņēmumu nodokļa turpmāko likteni atsāksies ar jaunu sparu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti