Sods par darba tiesību pārkāpumu sen samaksāts, bet tā dēļ kafejnīcai atņem Covid-19 atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Darba tiesību un citu pārkāpumu dēļ uzņēmumiem ir nācies atmaksāt Covid-19 atbalsta maksājumu, kas paredzēts apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai. Tā gadījies arī kafejnīcas "Sumbrs" īpašniekam Dagnim Darģim, kuram Valsts ieņēmumu dienests (VID) pieprasa atmaksāt janvārī izmaksāto atbalstu 1700 eiro. VID šo lēmumu pamatoja ar to, ka pēc dažiem mēnešiem noskaidrojis, ka uzņēmums  SIA “Sumbrs 1” sodīts ar naudas sodu 350 eiro par darba tiesību pārkāpumu.

ĪSUMĀ:

  • Kafejnīca "Sumbrs" janvārī saņēma atbalsta maksājumu 1700 eiro.
  • Aprīlī VID pieprasīja to atmaksāt, jo atklājies, ka uzņēmums neatbilst kritērijam - tas iepriekš sodīts.
  • Sods 350 eiro apmērā gan ir samaksāts uzreiz.
  • Kopumā uzņēmumiem neatbilstoši izmaksāti aptuveni 121 000 eiro, ko VID tagad pieprasa atpakaļ.
  • EM: Cauri atbalsta sietam var "izbirt" arī uzņēmumi, kas pieļāvuši formālus pārkāpumus.

"Sumbrs" ir neliela kafejnīca Ventspils šosejas malā. Līdzīgi kā citos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos šeit var saņemt ēdienu tikai līdzņemšanai. Uzņēmuma īpašnieks Dagnis Darģis stāstīja, ka ziemā apgrozījums kritās par 90 procentiem, bet viesnīca vispār nestrādāja. "Tas nozīmē potenciālu bankrotu," sacīja SIA “Sumbrs 1” īpašnieks.

Aprīļa sākumā no VID pienāca vēsts, ka nekavējoties jāatmaksā piešķirtais apgrozījuma atbalsts – 1700 eiro, kas piešķirts nepamatoti. Tā kā atbalsts par decembri saņemts janvārī, tas jau ir iztērēts.

Ieņēmumu dienests atbalstu atņēmis, jo pēc dažiem mēnešiem noskaidrojis, ka uzņēmums sodīts ar naudas sodu 350 eiro par darba tiesību pārkāpumu. Uzņēmējs skaidroja, ka kafejnīcas darbinieks pēkšņi paziņojis, ka dodas strādāt uz Angliju, tādēļ vietā ātri atrasts cits. Izmaiņas darbinieku kolektīvā viņš nedeklarēja VID, tādēļ Darba inspekcija uzlikusi sodu.

Kafejnīcas īpašnieks Dagnis Darģis norādīja, ka Darba inspekcijas sodu samaksājis. "Valsts soda otrreiz, nepiešķirot atbalstu, kas nepieciešams kā ūdens. Sods 20 reizes bargāks, un tas ir diskriminējošs," pauda Darģis.

Ieņēmumu dienests līdz šim apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai vairāk nekā 15 tūkstošiem uzņēmumu izmaksājis vairāk nekā 173 miljonus eiro. 21 gadījumā pieņemts lēmums naudu atprasīt atpakaļ. Noskaidrots, ka neatbilstoši valdības noteikumiem izmaksāts aptuveni 121 tūkstotis eiro.

"Tajā brīdī, kad valsts lēma par atbalstu Covid krīzē, tika paredzēts mehānisms un nosacījumi, kad [summa] jāatmaksā. Viens no nosacījumiem bija, ka [uzņēmums] nedrīkst būt sodīts. Jūsu minētajā gadījumā bija sodīts," norādīja VID pārstāvis Andrejs Vaivars.

Par naudas sodu VID uzzinājis tikai vēlāk.

Ekonomikas ministrija, kas noteikusi kritērijus apgrozāmo līdzekļu saņemšanai, skaidroja, ka tas nav sociāls atbalsts, kā, piemēram, dīkstāves maksājums, bet gan palīdzība perspektīviem uzņēmumiem Covid krīzes pārvarēšanai, tāpēc jārēķinās ar stingrākiem noteikumiem. Piemēram, to nevar saņemt arī, ja ir nodokļu parāds, kas pārsniedz 1000 eiro, vai pēdējos divos gadus apturēta saimnieciskā darbība.  

Atbalsta maksāšanas laikā ministrija secinājusi, ka cauri sietam tomēr var izbirt arī uzņēmumi, kas pieļāvuši formālus pārkāpumus, tāpēc noteikumus iecerēts labot, lai atbalstu nesaņemtu tikai rūdīti pārkāpēji un nodokļu nemaksātāji.

Labojumi valdības noteikumos jau saskaņoti ar uzņēmumu sabiedriskajām organizācijām, un tuvākajā laikā tie tiks sūtīti apstiprināšanai valdībai. Finanšu ministrija, kuras paspārnē izveidota darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam Covid-19 krīzes laikā uzsver, ka kritēriji, pēc kādiem tiek piešķirts atbalsts, ir nozares ministrijas kompetencē.

Darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam Covid-19 krīzes laikā apspriež un izskata nozaru ministriju priekšlikumus no konceptuālā un fiskālā aspekta. Rezultātā tiek dots uzdevums nozares ministrijai sagatavot normatīvo regulējumu – Ministru kabineta noteikumus, kas ietver detalizētus atbalsta saņemšanas nosacījumus un kvalificēšanās kritērijus. Tāpēc kritēriji ir nozares ministrijas kompetencē.

Valsts kontrole šonedēļ ziņoja par rezultātiem, pārbaudot Zemkopības ministrijas atbalsta programmas. Arī lauksaimniecības ražošanas uzņēmumi saņēma naudu no valsts budžeta saistībā ar apgrozāmo līdzekļu samazinājumu.

Secinājumi bija skarbi: nauda faktiski uzdāvināta bez jebkādiem kritērijiem un piešķirta līdzīgi, kā tiek maksāts bērnu pabalsts – visiem reģistrētajiem.

Kafejnīcas "Sumbrs" īpašnieks sacīja, ka viņa konts ir tukšs un 1700 atbalsta maksājuma atmaksāšana vienkārši nav paceļama.

"Man jāatmaksā 1700 eiro, VID norāda, ka pretējā gadījumā uzliks arestus [..]. Es nezinu, kā no šīs situācijas iziet, tas ir klaji negodīgi. [..] Neredzu citu iespēju, kā vērsties tiesā," sacīja SIA “Sumbrs 1” īpašnieks  Dagnis Darģis.

Viena no iespējām izķepuroties sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem ir atļauja sniegt ēdināšanas pakalpojumus āra terasēs, uz ko cer arī kafejnīcā "Sumbrs", kur strādāt nocietušies arī darbinieki.

 KONTEKSTS:

Jau kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas 9.novembrī sabiedriskās ēdināšanas  vietas drīkst izsniegt ēdienu līdzņemšanai. Ēdinātājiem samazinājās klientu skaits, bet uzņēmumi cenšas turpināt darbu, piedāvājot ēdienus iegādāties attālināti, pievienojoties ēdienu piegāžu aplikācijām un meklējot citus risinājums.

Latvijas uzņēmējiem pašreizējās ārkārtējās situācijas laikā ir trīs finansiālā atbalsta veidi – dīkstāves pabalsti, subsidētas darbavietas un vienreizējā subsīdija apgrozāmajiem līdzekļiem. Nolemts apgrozāmo līdzekļu subsīdijas programmā atteikties no nozaru ierobežojuma un samazināt atbalsta saņemšanas kvalifikācijas kritērijus.

Joprojām ir spēkā virkne atbalsta pasākumu nodokļu jomā, kas stājās spēkā šā gada martā, pirmās ārkārtējās situācijas laikā, piemēram, nodokļu samaksas termiņa pagarināšana līdz trim gadiem, ātrāka PVN pārmaksas atmaksa, iespēja nemaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumus u.c.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti