Dienas ziņas

Deja Īrijā saved kopā latviešus

Dienas ziņas

NATO un ZS karavīri viesojas Latvijas pilsētās

Skrundā jauna elektroapgādes apakšstacija

Skrundā uzbūvēta jauna elektroapgādes apakšstacija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai uzlabotu elektroenerģijas padevi, rastu papildu jaudas un modernizētu tīklus, Skrundas novadā uzbūvēta jauna elektroapgādes apakšstacija. Tas ir viens no papildu pozitīvajiem priekšnoteikumiem investoru piesaistē.       

Doma par to, ka Skrundas novadam elektroapgādes uzlabošanai būtu nepieciešama jauna apakšstacija, bijusi vairākus gadus.

Līdz šim elektrības padeve tika nodrošināta no apakšstacijas Rudbāržos, kas uzbūvēta 1966. gadā un nepārtraukti bija darbojusies 50 gadu.

Bija nolietojušās gan iekārtas, gan pati ēka, un arvien grūtāk bija nodrošināt kvalitatīvu elektroenerģiju. Turklāt stacija atradās tālu no slodžu centra Skrundas – aptuveni 20 kilometru. 

“Vēsturiski viņa bija uzbūvēta ar militāru ievirzi, militāro objektu elektroapgādei, rekonstrukcija bija jāveic šīm iekārtām, un šis bija labākais risinājums, ko piedāvāja arī “Sadales tīkls” kā tālākais sadales operators,” atzina AS “Augstsprieguma tīkls” valdes priekšsēdētājs Varis Boks.

Jaunās 110/20 kilovoltu apakšstacijas „Skrunda” būvniecība tika uzsākta 2017. gadā. Jaunajā apakšstacijā ir ne tikai mūsdienīgas iekārtas, kas ļauj nodrošināt elektrības padeves nepārtrauktību, papildu jaudas uzņēmējdarbībai, bet ir arī optimizēts vidējā sprieguma gaisvadu līniju garums, samazinot to par 23 kilometriem, rekonstruēti vai no jauna izbūvēti 13 kilometri. 

“Jaunās iekārtas ir attālināti vadāmas, mēs no dispečeru centra varam pilnībā vadīt visas iekārtas, viss ir automātisks, un arī tas paātrina elektroapgādes atjaunošanu, ja tīklā notiek kaut kādi bojājumi,” stāstīja AS “Sadales tīkls” attīstības direktors Jānis Kirkovalds.

Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece atzina, ka papildu elektrojauda būs vēl viens no plus punktiem sarunās ar potenciālajiem uzņēmējiem. Ar to piesaisti, līdzīgi kā Latvijā kopumā, arī Skrundas novadā šobrīd neklājas viegli.

“Ja mēs globāli domājam, Skrunda ir tā vieta, kur ir gāze, dzelzceļš, A9 šoseja, 70 kilometri līdz ostai, laba stacija ar jaudas pieslēgumu, viņai ir jāattīstās,” sacīja Robežniece.

Apakšstacijai “Skrunda” pieslēgtā vidējā sprieguma elektrotīkla kopgarums ir 409 kilometri, no tās elektroenerģija tiek nodrošināta 4 325 pieslēgumiem. Kopumā tās izbūvē AS “Sadales tīkls” ieguldījis 2,5 miljonus eiro.  Reģionos līdzīga apakšstacija uzbūvēta pērn Koknesē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti