Panorāma

Okupācijas muzeja rekonstrukcija ieilgs

Panorāma

Autobusā – tikai pa priekšējām durvīm

VID piemēro nodrošinājumu "Skrīveru saldumiem"

«Skrīveru saldumiem» 75 000 eiro nodokļu parāds; VID liedz reģistrēt ķīlas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) redzeslokā nonācis saldumu ražotājs “Skrīveru saldumi”. Uzņēmumam izveidojies vairāku desmitu tūkstošu eiro liels nodokļu parāds. Lai nodrošinātos, ka parāds nepalielinās, VID liedzis “Skrīveru saldumiem” reģistrēt jaunas komercķīlas. Uzņēmums ar Valsts ieņēmumu dienestu jau vienojies par parāda atmaksas grafiku.

Vairāk nekā 75 tūkstoši eiro – tāds nodokļu parāds šā gada jūnija sākumā bija izveidojies “Skrīveru Gotiņas” ražotājam. “Cipars ir liels, piekrītu. Bet, ja mēs paskatāmies uz kopējo mūsu nomaksāto nodokļu daudzumu gadā, tie ir 600 tūkstoši, tad vidēji tas ir viena mēneša nodokļu apmērs.

Cipars ir liels, bet tas ir viens mēnesis,” norāda SIA “Skrīveru saldumi” valdes loceklis Oskars Brediks.

Kaut gan iepriekšējā finanšu gadā, kas beidzās 2018. gada maijā, uzņēmumam bija 2,5 miljonu eiro apgrozījums, tomēr kompānija cieta zaudējumus. Šobrīd situācija uzlabojusies, stāsta uzņēmuma vadītājs, tāpēc VID pieprasītais nodrošinājums nācis negaidīti un izraisījis sadarbības partneru bažas.

“Zvanīja mūsu ilggadīgais piena piegādātājs un saka, ka pienam pakaļ varat nebraukt – jums ir problēmas. Partneris ir ilggadīgs, kompromisu atradām, un viņi ir saprotoši. Bet ļoti ceram, ka citi sadarbības partneri būs saprotoši un neuztvers šo kā kaut ko ārkārtēju, jo tas ir vienkārši paprasīts pagarinājums nodokļu nomaksai, kā to dara citi uzņēmumi Latvijā, lai izlīdzinātu naudas plūsmu,” saka Brediks.

VID piemērojis “Skrīveru saldumiem” aizliegumu reģistrēt jaunu vai grozīt esošās komercķīlas. Tas nozīmē, ka šobrīd uzņēmums nevar saņemt jaunu kredītu.

“Nodrošinājums nenozīmē piedziņu, pilnīgi noteikti.

Ar “Skrīveru saldumiem” viss ir kārtībā. Nodrošinājums ir veids, kad mēs kaut kādā situācijā cenšamies būt droši, ka kādas saistības tiks izpildītas.

Un tas ir veids, kā mēs varam vienoties ar uzņēmumiem par samaksas kārtību un grafikiem arī situācijās, kad kaut kādi uzņēmuma rādītāji varbūt nav tik spoži, kā gribētos,” skaidro VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktore Santa Garanča.

Nodrošinājuma prasības Uzņēmumu reģistrā var iesniegt ne tikai VID, bet arī tiesu izpildītāji, policija un citas institūcijas. Šogad jau reģistrēti 1800 gadījumi, kad uzņēmumiem pieprasīti nodrošinājuma līdzekļi.

“Nodrošinājumu visbiežāk piemēro, kad ir kāds prasījums, kādas neizpildītas prasības, tāpēc šie nodrošinājuma pieprasītāji, kas ir tiesu izpildītāji, kas piedzen kādas lietas vai VID. Tāpēc arī piemēro nodrošinājuma līdzekļus, un atcel to var tad, ja šis uzņēmums sadarbojas ar nodrošinājuma līdzekļa piemērotāju un izpilda šo saistību,” skaidro Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere.

Valsts ieņēmumu dienestā norāda, ka parasti uzņēmumiem tiek dots gads vai 3 gadi parāda atmaksai vai vismaz lielākās daļas samaksai. Tad aizliegums reģistrēt jaunas komercķīlas tiek atcelts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti