Saūda Arābijas lielākā kompānija iziet publiskā piedāvājumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saūda Arābijas un arī pasaulē lielākās naftas kompānijas „Aramco” akcijas drīzumā tiks iekļautas Rijādas fondu biržā. Lai arī pagaidām nav zināms, cik liela daļa no akcijām tiks izlikta pārdošanai, eksperti jau prognozē, ka šis varētu būt vēsturē lielākais publiskais piedāvājums.

Saūda Arābijas lielākā kompānija iziet publiskā piedāvājumā
00:00 / 03:01
Lejuplādēt

Saūda Arābijas nacionālā naftas kompānija „Aramco” tika dibināta jau tālajā 1933. gadā, taču ar tās pašreizējo nosaukumu kompānija ir pazīstama kopš 1988. gada. Pašlaik tā ir pasaulē lielākā biržā nekotētā naftas kompānija, kuras tirgus vērtība pēc dažādiem aprēķiniem svārstās no 1,2 līdz 2 triljoniem ASV dolāru. „Aramco”, kas pārpumpē aptuveni 10% no visas pasaules naftas, ir arī pasaulē pelnošākā kompānija, un tās peļņa 2018. gadā pārsniedza 111 miljardus dolāru. Tādējādi šī uzņēmuma peļņa ir lielāka nekā kompānijām "Apple", "Google" un "Exxon Mobile", kopā ņemtām.

Ziņas par to, ka „Aramco” savas akcijas varētu izlikt publiskajā piedāvājumā, ir aktuālas jau vairākus gadus, taču lēmums jau vairākkārt ir ticis atlikts. Ar jaunu sparu tās aktualizējās pagājušajā nedēļā, kad Saūda Arābijā notika trešais investīciju forums, ko dēvē par „Davosu tuksnesī”.

Vien nedēļu vēlāk „Aramco” ir paziņojusi, ka jau drīzumā kompānijas akcijas sāks kotēt Rijādas biržā.

Pagaidām gan netiek ziņots, cik liels akciju skaits varētu nonākt publiskajā piedāvājumā. Iepriekš bija izskanējusi informācija, ka tie varētu būt aptuveni pieci procenti no akcijām, kas jebkurā gadījumā varētu kļūt par vēsturē lielāko publisko piedāvājumu. Tāpat bija plānots, ka divus procentus akciju plānots pārdot Saūda Arābijas biržā, bet vēl trīs procentus ārvalstīs. Šīs dienas paziņojumā gan par akciju tirgošanu ārzemēs nekas nav teikts, vien norādot, ka publiskais piedāvājums būs atvērts visiem institucionālajiem investoriem, kā arī Saūda Arābijas iedzīvotājiem, valstī dzīvojošajiem ārvalstniekiem un citiem Persijas līča reģiona pilsoņiem.

Kā norāda ārvalstu komentētāji, „Aramco” akciju kotēšana biržā ir skaidrojama ar valsts kroņprinča Muhameda bin Salmana ambiciozajiem plāniem modernizēt no naftas atkarīgo karaļvalsti. Tieši viņš vairākus gadus ir atlicis publisko piedāvājumu, paužot neapmierinātību ar pārāk zemo kompānijas novērtējumu, kas nesasniedz viņa cerētos divus triljonus dolāru. No akciju pārdošanas iegūtos līdzekļus karaļnams plāno ieguldīt milzīgos attīstības projektos un jaunās ražošanas industrijās, cenšoties modernizēt valsti un padarīt to investoriem pievilcīgu, īpaši pēc tam, kad tās tēlu pērn ievērojami pabojāja ziņas par opozīcijas žurnālista Džamala Hašogi slepkavību.

Lai ieinteresētus potenciālos investorus, Saūda Arābija paziņojusi, ka „Aramco” šogad dividendēs izmaksās aptuveni 75 miljardus dolāru. Kā norāda aģentūras "France Press" aptaujātie eksperti,

ārvalstu institucionālo investoru vidū tomēr pašlaik esot vērojamas lielas šaubas gan par „Aramco” patieso tirgus vērtību, gan par uzņēmuma caurskatāmību, gan arī par pārvaldības praksi.

Savukārt finanšu instrumentu tirgotāju kompānijas "IG Group" vecākais tirgus analītiķis Kriss Bošamps raidsabiedrībai BBC norādījis, ka politiski un stratēģiski riski ir faktiski jebkurai kompānijai, kas vēlas darboties šajā reģionā, taču šeit runa ir par ieguldīšanu Saūda Arābijas valsts kompānijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti