Panorāma

Korupcijas apkarošanā Latvijā darāmā vēl daudz

Panorāma

Rīgas brīvostā iztērēts miljons – vainīgo nav?

Diskutē par NĪN vienīgajam mājoklim

Saskata virkni šķēršļu mājokļa nodokļa atvieglojumu ieviešanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Iecere noteikt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumus vienīgajam mājoklim ir saistīta ar daudziem būtiskiem sarežģījumiem – to Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā notikušajā diskusijā par šo priekšlikumu atzina vairāki eksperti. Ir jārēķinās, ka pašvaldības no NĪN gūst miljonos mērāmus ienākumus, un būtiskas problēmas saistītas arī ar spēkā esošo kadastra sistēmu.

Lai gan ierosinājums ieviest būtiskus NĪN atvieglojumus vienīgajam mājoklim būtu populārs iedzīvotāju vidū un tāpēc šķita pievilcīgs arī daudziem politiķiem, trešdien, 25.maijā, Saeimā notikušajā diskusijā par šo ierosinājumu, uzklausot vairāku ekspertu argumentus, politiķiem nācās atzīt, ka priekšlikums nav vienkārši ieviešams.

Viens no būtiskajiem argumentiem ir šāda soļa ietekme uz nodokļu sistēmu – kā norādīja Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Edgars Putra (Zaļo un zemnieku savienība), ir jāvērtē, kā šāds priekšlikums ietekmēs budžeta izpildi kopumā.

"Mums jāskatās tad ir visa budžeta un nodokļu struktūra kopumā. Ja mums, piemēram, nekustamā īpašuma nodoklis ir konkrēti procenti - tik un tik, tad varbūt Lietuvā ir citāds iedzīvotāju ienākuma nodoklis, uzņēmumu ienākuma nodoklis vai pievienotās vērtības nodoklis (PVN). Tā ir valsts politiskā izšķiršanās par to, kā šos nodokļus iekasē, kopējais katls jau visiem ir viens, un tā iekasējamība ir tāda, kāda tā ir. Mēs nevaram skatīties likumus tā, ka nosakam mazāku šo nodokli, un tad mums varbūt jau ir jāceļ otrs Mandātu komisijas lēmums, ka mums ir jāceļ PVN," teica Putra.

Arī nevalstiskās organizācijas un pašvaldības ieceri vērtējušas ar lielu piesardzību, norādot, ka priekšlikumam jābūt sabalansētam starp valsts budžeta interesēm un iedzīvotāju maksātspēju. Svarīgākais ir, lai iedzīvotājiem dzīve Latvijā nekļūtu pārāk dārga, uzsver Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) eksperts Pēteris Leiškalns.

"Pirmā lieta – lai Latvijas iedzīvotāji, kas šeit ir dzīvojuši paaudzēs, nebūtu spiesti pārdot savus īpašumus un braukt uz ārzemēm. Otra lieta – mūs interesē arī tas, lai tomēr no nekustamā īpašuma nodokļa tiktu paņemts pietiekams ieņēmumu apjoms, lai nebūtu jāmaina citi nodokļi, tai skaitā arī darba spēka nodoklis. Tāpēc šeit ir jāmeklē optimāls risinājums, tā lai pašvaldības saņemtu sev nepieciešamo finansējumu infrastruktūras uzturēšanai – ja tiek uzskatīts, ka nekustamā īpašuma nodokļa mērķis ir infrastruktūras uzturēšana," atzina Leiškalns.

FM paspārnē ir izveidota neformāla darba grupa, kurā pieaicināti arī Tieslietu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, pašvaldību un LDDK pārstāvji. Darba grupā tiek izskatīti vismaz pieci dažādi iespējamie risinājumi, no kuriem viens ir arī “manabalss.lv” atbalstu guvušais par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam. 

FM Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā norādīja: viens no riskiem – daļa cilvēku mēģinās "vienīgā" īpašuma jēdzienu izmantot ļaunprātīgi.

"2017.gada laikā, kad šis risinājums vēl nebūs stājies spēkā, nekustamos īpašumus varēs pārrakstīt uz citiem ģimenes locekļiem. Tas nozīmē, ja ģimenē ir četri ģimenes locekļi un konkrētajai mājsaimniecībai ir četri nekustamie īpašumi, tad visi nekustamie īpašumi būs kādas konkrētās personas vienīgais nekustamais īpašums un tas tiks atbrīvots no nodokļa," norādīja FM pārstāve.

Otrs risks – formulējums "vienīgais īpašums" var nesasniegt cerēto mērķi saņemt nodokļa atvieglojumu. Proti, nereti ēka vai dzīvoklis Zemesgrāmatā noformēts kā viens īpašums, bet zeme zem tā – kā otrs, tādējādi formāli cilvēkam pieder vairāki īpašumi un nodokļa atlaide uz viņu neattieksies.

Tomēr Brīvo arodbiedrību savienība un Latvijas Pašvaldību savienība sliecas par labu neapliekamajam platības minimumam, ko rēķinātu atkarībā no mājoklī deklarēto cilvēku skaita. "Viņam, no mūsu viedokļa vajadzētu attiekties arī uz konkrētu mājokļa kvadrātmetru skaitu, kā arī uz zemes platību tam piesaistīto. Tas būtu viens. Katrā ziņā pamata dzīvesvietā šai nodokļu likmei vajadzētu būt zemākai," pauž Brīvo ardobiedrību savienības vadītāja vietnieks Egīls Baldzēns.

Tikmēr nodokļa atcelšanas iniciatīvas līdzautors ar dzirdēto nebija apmierināts. "Rietumvalstīs konkrētie nodokļi tiek modelēts uz ģimenēm, uz mājsaimniecībām, nevis tā, ka mums vajag (..) Tā nedrīkstētu būt!" dusmojas priekšlikuma līdzautors Estris Hiršsons.

FM sola – vasarā visi priekšlikumi tiks izvērtēti un izraudzīts viegli administrējams un cilvēkiem reāli samaksājams variants. Risinājums NĪN sloga samazināšanai tiek solīts šā gada rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti