PVD par salmonelozes uzliesmojumu Nīcas novada saimniecībā ''Nīckrasti'' uzzināja pagājušajā nedēļā pēc tam, kad pats uzņēmums paškontroles ietvaros šo saslimšanu jau bija konstatējis. Pēc atkārtotām PVD pārbaudēm fakts apstiprinājās, un likuma ietvaros darbību saimniecībai uz laiku ir jāpārtrauc. Tāpat no veikaliem un pārdošanas vietām ir izņemti visi konkrētās saimniecības pārtikas produkti – olas un gaļa.
Nīcas novada ''Nīckrastu'' saimniece atteicās runāt ar ''TV Kurzeme'', norādot, ka šis laiks viņai ir pārāk emocionāls, turklāt jāgatavojas kaušanas darbiem.
"Kādā veidā likvidēt, to nolemj pats saimnieks, viņš var arī nosūtīt putnus uz kautuvi termiskajai apstrādāšanai, var arī olas realizēt, termiski apstrādājot, bet viņš var nolemt arī, ka visi putni ir jālikvidē un jānodod pārstrādes uzņēmumam likvidācijai," stāstīja PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece.
Nīcas novada dome par uzliesmojumu ''Nīckrastos'' no tās saimniekiem oficiāli uzzināja pirms pāris dienām.
Regulāri notiek sazvanīšanās ar fermu, taču skaidrības par to, kad un kā notiks likvidācijas darbi, pašvaldībai vēl nav.
''Katrs uzņēmējs un uzņēmums, katra darba vieta uzņēmumā ir vērtība. Jebkurā gadījumā, ja ir vajadzība sniegt kādu atbalstu, tad mēs kā dome varam skatīt to atbalstu likuma noteiktajos ietvaros," sacīja Nīcas novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Raivis Kalējs.
Lai arī tiešā veidā finansiāli pašvaldība palīdzēt nevarot, kompensāciju par likvidētajiem putniem var sniegt Zemkopības ministrija pēc paša uzņēmuma lūguma. Tās apjoms esot atkarīgs no situācijas.
"Parasti uzņēmumi atkopjas, jo katrs saimnieks izlemj, ko darīt," uzsvēra PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece.
PVD informēja, ka ik gadu Latvijā putnu novietnēs tiek atklāta salmoneloze – vidēji gadā kopumā tiekot likvidēti aptuveni 10 000 putnu. 2019. gadā 15 novietnēs likvidētas gandrīz 10 000 vistu, savukārt 2018. gadā – 17 novietnēs – 5000 vistu.
Lai nesaslimtu iedzīvotāji, PVD atgādināja, ka uzturā nevajadzētu lietot jēlas olas un jēlu gaļu – produkti ir termiski jāapstrādā, kā arī kārtīgi jāmazgā rokas pēc saskares ar mājdzīvniekiem, tajā skaitā putniem.