Panorāma

Rēzeknē atklāj akustisko koncertzāli

Panorāma

Baltijas premjeri spriež par "Rail Baltic" un Visaginas AES

Likuma grozījumi "Liepājas metalurga" dēļ?

Saeima «Liepājas metalurga» dēļ sāk grozīt Maksātnespējas likumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Saeima ceturtdien sāka izskatīt grozījumus Maksātnespējas likumā, kas ir paredzēti, lai risinātu situāciju ar „Liepājas metalurgu”. Pozīcijas deputāti norāda, ka izmaiņas likumā ir nepieciešamas, jo valsts pašreiz esot „Liepājas metalurga” situācijas ķīlniece. Savukārt opozīcijas deputāti topošajos Maksātnespējas likuma grozījumos saskata vairākus nopietnus riskus. Pastāv arī iespēja, ka šie grozījumi varētu tikt apstrīdēti Satversmes tiesā.

Koalīcijas deputāti neslēpj, ka grozījumi Maksātnespējas likumā, kas pēkšņi parādījās Saeimas darba kārtībā un šorīt tika nodoti izskatīšanai parlamenta komisijās, ir domāti „Liepājas metalurga” situācijas risināšanai. „Latvija kā valsts ir radījusi īpaši izdevīgus nosacījumus „Liepājas metalurgam” laikā, kad tam bija aktīva ekonomiska darbība. Valsts uz to nav pelnījusi dividendes vai vēl kādus īpašus nosacījumus. Valsts nāca pretī uzņēmējam. Bet brīdī, kad uzņēmējs ir parādījis, ka vairs nespēj darboties, valsts, iepretī mazzināmiem kreditoriem, cenšas noturēt tā vērtību,” saka „Vienotības” Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Grozījumi ir diezgan sarežģīti. Bet pēc būtības ar tiem tiek mēģināts apiet nepieciešamību pēc akcionāru mazākuma piekrišanas pamatkapitāla samazināšanai. Pēc spēkā esošiem likumiem, pamatkapitāla samazināšanai ir nepieciešams akcionāru sapulces kvalificēta vairākuma atbalsts.

Opozīcija piedāvātajos grozījumos saskata vairākus riskus, saka Saeimas deputāts no „Saskaņas centra” Andrejs Elksniņš. „Lielā mērā būs neskaidras attiecības starp kredirotiem un akcionāriem. Būs neskaidras attiecības starp vairākuma un mazākuma akcionāriem – vairākuma akcionāri faktiski varēs izspiest un apspiest mazākuma akcionārus. Mums ir arī jautājumi attiecībā uz novērtējumu un mantu,” saka Elksniņš.

Kā norāda portāls „Pietiek.com”, pašreizējā variantā Maksātnespējas likuma grozījumi pavērs iespēju „realizēt "Liepājas metalurga" pārņemšanas shēmu, ko varēs piemērot arī attiecībā uz citiem uzņēmumiem.”

„Apejot mazākuma akcionārus” - raksta portāls - „būs iespējams lemt par uzņēmuma pamatkapitāla samazināšanu.” Tas savukārt nozīmē, ka tiek dzēsta daļa akciju un esošie akcionāri savas akcijas zaudē.

Kad daļa akcionāru savas akcijas zaudēs, kontroli pār uzņēmumu varēs iegūt kreditors, kas pārvērtIs uzņēmuma parādsaistības akcijās. "Liepājas metalurga" gadījumā tas ir valsti daļēji pārstāvošais „kreditoru klubs”. Līdz ar to faktiski sanāk, ka tie, kam uzņēmums ir parādā, varēs pārņemt kontroli uzņēmumā, nerēķinoties ar mazākuma akcionāru viedokli.

"Saskaņas centra" deputāts Elksniņš uzskata, ka valstij nevajadzētu mainīt noteikumus spēles laikā.

Savukārt koalīcijas pārstāvji vien atturīgi atbild, ka par Maksātnespējas likuma grozījumiem vēl tiks diskutēts Saeimas komisijā, kur tie tikšot rūpīgi izanalizēti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti