Dienas ziņas

Pļaviniešus mulsina politiskās aģitācijas materiāli

Dienas ziņas

Pirmie balsotāji dodas pie urnām

Likums slīkst nebeidzamās diskusijās

Saeimā draud iesprūst likums par piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Iesprūst Saeimas gaiteņos vēl uz nenoteiktu laiku. Tāds liktenis draud jau tā ilgi veidotajam un pārveidotajam likumprojektam, kas ļautu izbeigt vairākus gadu desmitus ilgušās piespiedu dalītā īpašuma attiecības. Diskusijas pirms deputātu balsojuma otrajā lasījumā bremzē gan domstarpības par juridiskiem formulējumiem, gan atkārtota atgriešanās pie likuma pamatiem. 

Likumprojekts, kas ļautu daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem atpirkt zemi zem ēkas, tādējādi pārtraucot piespiedu dalītā īpašuma attiecības ar zemes īpašniekiem, pirmo reizi aptuveni 10 gadu laikā pietuvojies pieņemšanai. Tomēr diskusijas pirms otrā lasījuma uz priekšu virzās ļoti gausi, Saeimas juridiskais birojs norāda uz nepilnībām teju katrā priekšlikumā. Trešdienas sēdes pirmā pusstunda pagāja, pārspriežot, vai drīkst visiem ēkas iedzīvotājiem izsūtīt informāciju par to, cik maksās katram dzīvokļa īpašniekam izpērkamā zemes daļa.

Tālākās diskusijas turpinājās, piemēram, par to, vai precīzi formulēta kārtība, kādā sasaucama iedzīvotāju kopsapulce.

Tomēr vēl joprojām nesaskaņas ir arī par likumprojekta būtību. Pašreizējā redakcijā tas paredz, ka lēmumu par zemes atpirkšanu var pieņemt dzīvokļu īpašnieku vairākums.

Ja izpirkšanai nepieciešams aizdevums, to nodrošinās komercbankas, bet mēneša maksājums būs uz pusi mazāks nekā pašreizējā nomas maksa zemes īpašniekam. Valsts segtu daļu procentmaksājumu, bet dzīvokļu īpašnieki uzskata – tai vajadzētu pašai izpirkt visu zemi, kuras kopējā tirgus vērtība ir ap 250 miljoniem eiro.

"Valsts radīja tādu situāciju, un valstij tā jālabo, " uzsvēra dzīvokļu īpašnieku pārstāvis Vladimirs Kačenko.

Ja tas nav iespējams, dzīvokļu īpašnieki gatavi pirkt arī paši, bet uzskata, ka tādus jautājumus ar vairākumu risināt nevar.

Likumdevējs tomēr nepiekrīt, ka lēmumu par zemes izpirkšanu varētu pieņemt katrs dzīvokļa īpašnieks individuāli.

"Mēs varam nonākt vēl lielākā juridiskā kāzusā, kā šobrīd mēs redzam. Likuma gars ir tāds, ka arī tiem, kuri negribētu iesaistīties šajā procesā, viņiem tas tik un tā būs izdevīgāk," skaidroja deputāts Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Gauso likumprojekta virzību Valainis skaidro ar tā sarežģītību.

"Pirmo reizi Latvijas vēsturē mēs veidojam likumprojektu, kas iejaucas divu privātpersonu attiecībās," norādīja Valainis. Viņš uzskata, ka otrajā lasījumā Saeimai likums ir jāpieņem, jo ir ieguldīts pārāk liels darbs.

Ja šim sasaukumam tomēr neizdosies likumprojektu apstiprināt otrajā lasījumā, par tā pārņemšanu balsos jau nākamā Saeima, un, pat ja balsojums būs pozitīvs, skatīšana tiks atsākta atkal no pirmā lasījuma, tādējādi atmetot likumprojektu aptuveni divus gadus atpakaļ. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti