Pusdiena

NATO Stratēģiskās komunikācijas centrs piesardzīgi vērtē valsts nomelnošanas iespējamību

Pusdiena

ASV Tramps atbalsta ierīces aizliegšanu, kas padara šaujamieročus ātrākus un bīstamākus

Rimšēviča atklāsmes par "Norvik Banku" rada jautājumus par tās uzraudzību

Rimšēviča atklāsmes par «Norvik banku» rada jautājumus par tās uzraudzību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča paustais otrdien, 20.februārī, notikušajā preses konferencē radījis jautājumus par banku uzraugu darbu. Rimšēvičs, kuru pagājušajā nedēļas nogalē pratināja, bet pēc tam uz 48 stundām aizturēja, preses konferencē nāca klajā ar vairākiem skaļiem paziņojumiem par "Norvik banku", kuras lielākais īpašnieks Grigorijs Guseļņikovs viņu apsūdz mēģinājumā izspiest kukuli.

Latvijas Bankas prezidents Rimšēvičs, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tur aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā, otrdien kategoriski noraidīja visas pret sevi vērstās aizdomas.

Reaģējot uz "Norvik bankas" lielākā akcionāra Grigorija Guseļņikova publiski pausto par kukuļa izspiešanu, Rimšēvičs paziņoja, ka Guseļņikova darbība Latvijā jau no paša sākuma uzskatāma par afēru. Guseļņikovs par "Norvik bankas" lielāko akcionāru kļuva 2013.gada nogalē. Rimšēviča atklāsmes par šo faktu neglaimo Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK), kam jākontrolē, kādas personas iegūst būtisku līdzdalību bankās.

"Cilvēks ar aizņemtu naudu iegādājas Latvijā banku, apmāna uzraugu, ienāk Latvijā un sāk biznesu, solot Latvijā ieguldīt 100 miljonus, solot attīstīt šeit jaunus maksāšanas produktus un sākt jaunu dzīvi no nulles, ar ļoti skaistām un labām iecerēm. Tajā pašā mirklī viņš 2014.gada laikā aizmuguriski kārto darījumus, kas slēpj naudas patieso izcelsmi un īpašniekus, un slēpj tos ofšoros," teica Rimšēvičs.

FKTK komentāru par to, kādas procedūras veiktas, pārliecinoties par Guseļņikova rīcībā esošā kapitāla izcelsmi un paša biznesmeņa atbilstību Kredītiestāžu likumā noteiktajām prasībām, pagaidām nav izdevies iegūt. Izsakoties par Guseļņikova darbību, Rimšēvičs arī norādīja: "Izrādās, ka 2015. gads "Norvik bankai" beidzās vispār bez audita. Kā tas vispār varēja notikt? Tas ir labs jautājums. 2016. gads beidzās ar milzīgiem zaudējumiem."

Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) informācija gan neapstiprina Rimšēviča pausto par zaudējumiem, kurus "Norvik banka" cietusi 2016.gadā. Saskaņā ar asociācijas apkopotajiem nozares datiem, "Norvik banka" 2016. gadā nopelnījusi vairāk nekā 10,6 miljonus eiro.

Savukārt komentējot situāciju ar bankas gada pārskatu par 2015. gadu, FKTK pārstāvji rakstiskā atbildē norāda:

"2015.gada pārskats ir apstiprināts un publicēts. Jāatzīmē, ka ap "Norvik bankas" auditēto 2015.gada pārskatu bija izveidojies strīds starp banku un auditoru. Šāda situācija ir netipiska, tai pašā laikā gada pārskatā atklāta plaša informācija par strīdīgajiem jautājumiem un abu pušu vērtējumiem un viedokļiem. Runājot par iesniegšanas termiņu, tas tika nokavēts. Mēs kā banku uzraugs ņemam vērā gada pārskatā sniegtos datus un neatkarīgu revidentu ziņojumā atklāto informāciju, tomēr tā nav vienīgā informācija, uz ko balstām mūsu secinājumus un uzraudzības darbības. Turpmāk banka 2016. gadā auditēja gan sešu mēnešu finanšu datus, gan 2016.gada finanšu datus. Abus auditus veica "PriceWaterhouseCoopers"."

Banku nozares dati par 2017. gada ceturto ceturksni vēl nav publicēti. FKTK uzsver, ka patlaban "Norvik banka" strādā ikdienas režīmā un visas transakcijas notiek bez aizkavēšanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti