Ārpus Rīgas

''Zemgales Ziņas'' galvenā redaktore Agnese Leiburga par Emburgas riepu pārstrādes rūpnīcu

Ārpus Rīgas

Avīzes "Ziemeļlatvija" galvenā redaktore par jauna centra atklāšanu Valgā

Rēzeknes novada jauniešiem trīs dienu nometnē palīdz attīstīt uzņēmēja gēnu

Rēzeknes novada jauniešiem trīs dienu nometnē palīdz attīstīt «uzņēmēja gēnu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar mērķi veicināt jauniešu interesi par uzņēmējdarbību un par savu uzņēmumu veidošanu, jauniešiem Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta Rogovkā jau otro gadu notiek trīs dienu neformālās apmācības jeb motivācijas nometne "Kļūsti par uzņēmēju". Tajā tiek organizētas dažādas aktivitātes, lai veicinātu un attīstītu novada skolēnos un jauniešos "uzņēmēja gēnu". Lai arī nometne sākotnēji bija paredzēta vidusskolas vecuma jauniešiem, šogad tajā piedalās arī vairāki studenti un augstskolu beidzēji – kopumā 15 novada jaunieši.

Ir darba dienas rīts, un pie viena no Rēzeknes Speciālās ekonomiskās zonas uzņēmuma, kurš nodarbojas ar kokskaidu granulu ražošanu, "NewFuels", piestājis mikroautobuss. Nelielā ekskursijā te atbraukuši Rēzeknes novada jaunieši, kas jau otro dienu piedalās neformālās apmācībās "Kļūsti par uzņēmēju".

"Gribam, lai paskatās uz lielākiem uzņēmumiem, ka nav obligāti jābūt mājražotājam, ka var pelnīt ne tikai tik, cik vajag, bet arī daudz,"

saka Rēzeknes novada pašvaldības izglītības – uzņēmējdarbības kontaktpunktu komercdarbības speciāliste Sanita Zunda.

Motivācijas nometnē, kas jau otro gadu aicina vietējos vidusskolēnus attīstīt sevi uzņēmēja gēnu, šogad kopumā 15 jauniešiem ir iespēja iepazīt ne vien vairāku uzņēmumu darba specifiku, tikties ar uzņēmējiem, bet arī izstrādāt savu biznesa ideju un iemēģināt roku produkta reklamēšanā un pārdošanā. Tomēr, kā skaidro pasākuma organizatori, šogad jauniešu aktivitāte, iesaistoties šādā pasākumā, bijusi mazāka nekā pērn.

"Pagājušogad mums veicās vieglāk, paši pieteicās, nevajadzēja ne mudināt, neko, bet tagad ir vasaras beigas un ir laikam nogurušāki no visa, kas apkārt notiek, no nometnēm, un šogad nedaudz vajadzēja papūlēties, lai sadabūtu jauniešus," atzīst Zunda. "Mums ir paredzēts, ka atbrauks no Kārsavas daži uzņēmēji, stāstīs arī par savu pieredzi. Paredzēts stāstīt par to, ko mēs varam sniegt Rēzeknes novadā, kādi pašvaldības projekti ir, kur vēl naudu var dabūt, lai uzsāktu savu biznesu. Vakar viņi jau uzģenerēja idejas, mēs taisīsim nelielus biznesa plānus, pieskarsimies mārketingam un mēģināsim pārdot to saražoto ideju viens otram."

Viens no apmācību dalībniekiem ir Toms, kurš Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā apgūst mehatroniku.

Viņš neslēpj, ka Rēzeknes uzņēmumu apskate viņu interesē ne vien kā iespēja iegūt zināšanas par biznesa attīstīšanu, bet arī kā potenciālā darba vieta pēc studiju beigšanas.

Savukārt Māris Štekels jau pabeidzis augstskolu Lielbritānijā. "Es mācījos vizuālos efektus un dizainu. Pēc studiju beigšanas es nolēmu, ka vēlos uzsākt savu uzņēmējdarbību tajā jomā, kurā es mācījos – nodarboties ar specefektiem filmās, lai arī Latvijā filmu industrija galīgi nav attīstīta, bet es redzu potenciālu citiem cilvēkiem, sūtot darbu uz Latviju. (..) Pieteicos es šeit, jo man interesē gan legālie, gan tehniskie aspekti, lai uzsāktu kompāniju."

Savukārt Maltas vidusskolas12.klases skolēns Artēmijs jau otro reizi apmeklē šāda veida apmācības ar konkrētu mērķi – tālāk attīstīt savu mācību uzņēmumu un nākotnē jau pilntiesīgi iesaistīties uzņēmējdarbības vidē. "Gribu apgūt uzņēmējdarbības tipus, kā izveidot savu uzņēmumu, kā attīstīt. (..) Man tagad ir savs skolēnu mācību uzņēmums, ražoju ar klasesbiedreni cukurkonfektes, pamazām attīstās. (..) Šobrīd pietrūkst zināšanu dokumentu noformēšanā."

Latgales uzņēmējdarbības centra vadītājs Andris Kucins, sešus gadus organizējot īpašus uzņēmējdarbības iesaistes pasākumus reģiona skolu jaunatnei, novērojis: vidusskolēnu degsme kļūt par uzņēmējiem joprojām nav tik liela, kā gribētos. "Jo jāsaprot, ka ārējā informatīvā vide daudz stāsta, ka nodokļi ir lieli, ka ir kaut kādi šķēršļi," teica Kucins.

Kucins gan atzīst: lai arī jauniešu ieinteresētība biznesā varētu būt lielāka, tomēr pēdējos gados jūtama uzskatu maiņa. "Tas, ko mēs redzam, kontaktējoties ar jauniešiem, –

salīdzinājumā ar 2013. gadu ir ļoti sarucis tāds viedoklis, ka šeit, Latvijā, nav, ko darīt, šeit nav iespēju un jābrauc uz ārzemēm. Jāsaka, pēdējā gadā mēs nevienu tādu viedokli pat mazos novados nedzirdējām no jauniešiem."

Jau šobrīd Rēzeknes novada četru attīstības centru vidusskolās Kaunatā, Maltā, Nautrēnos un Dricānos kopumā ir izveidoti un darbojas 11 skolēnu mācību uzņēmumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti