Rēzeknes lāzeriekārtu ražotājs krīzes laikā vietējam tirgum piedāvā sejas aizsargvairogus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Saskaroties ar vīrusa Covid-19 izraisītajām problēmām, lāzeriekārtu ražošanas uzņēmums “DK Robotics” no Rēzeknes novada Lūznavas pārprofilējies un uzsācis sejas vairogu ražošanu. Lai arī uzņēmums turpina saņemt pasūtījumus no vietējām medicīnas iestādēm, Zemessardzes un uzņēmējiem, pēc vīrusa radītās krīzes un gaidāmā pieprasījuma krituma “DK Robotics” sejas vairogu ražošanu neplāno turpināt, bet atsākt savu biznesa pamatjomu – lāzeriekārtu ražošanu.

Rēzeknes Lāzeriekārtu ražotājs krīzes laikā vietējam tirgum piedāvā sejas aizsargvairogus
00:00 / 04:25
Lejuplādēt

Krīzes laiks lika pārpofilēties klientu nogaidošās pozīcijas dēļ, kā arī bijusi vēlme, izmantojot savas jau esošās iekārtas, palīdzēt vietējam tirgum, skaidro uzņēmuma “DK Robotics” vadītājs Dainis Kļaviņš.

“Šis uzņēmums aktīvi darbojas divus gadus. Var teikt - esam jaunuzņēmums. Mēs esam Rēzeknes biznesa inkubatorā, un mūsu pamatdarbības joma ir lāzeriekārtu ražošana. Atrodamies mēs Rēzeknes novadā blakus Lūznavas muižai. Esam atjaunojuši bijušo Lūznavas tehnikuma metinātāju darbnīcu, un šobrīd tur ir izvietota mūsu ražotne. Uzņēmumā šobrīd strādā četri cilvēki," stāsta Kļaviņš.

Kad pienāca Covid-19 krīze, lielai daļai klientu, ar kuriem uzņēmums bija sācis sarunas par lāzeriekārtu izgatavošanu, iestājās pauze - šobrīd viņi nogaida un mēģina saprast, kas būs.

"Un, tā kā mums krīzes iespaidā parādījās brīvāks laiks, tad mēs skatījāmies, kā mēs šajā krīzes laikā varētu darboties, kas ir tās jomas, kur mēs varētu palīdzēt slimnīcām. Sākot ar tuvākajām, kaut vai Rēzeknes slimnīcu un citām Latgales reģiona slimnīcām. Kas ir tās lietas, ko mēs varētu ražot, tieši lai palīdzētu slimnīcām. Apskatot piedāvājumu un pieprasījumu, izrādījās, ka viena no trūkstošajām lietām bija individuālie aizsardzības līdzekļi. Un, izpētot individuālo aizsardzības līdzekļu klāstu, mēs izvēlējāmies sejas vairogu ražošanu, jo tas mums neprasa papildu līdzekļus iekārtu iegādei – mēs ar pašu saražotajām iekārtām spējam izgatavot sejas aizsargus," norāda Kļaviņš.

Pārkvalificēšanās galvenais uzdevums bija atrast piemērotu modeli gan no Latvijā, gan ārzemēs pieejamajiem paraugiem un prasībām, kas individuālajiem aizsardzības līdzekļiem ir noteiktas Aizsardzības ministrijas mājaslapā.

"Mēs skatījāmies, ka vairogiem ir jābūt dezinficējamiem, vairākkārt lietojamiem, pasargājošiem no pilieniem, no augšpuses noslēgtiem, prasības arī stiklam, lai tas ir caurspīdīgs, bez liekas atstarošanas. Klientus mēs meklējām, aptaujājot vietējo slimnīcu, kura arī bija viena no pirmajām mūsu pasūtītājām. Arī sociālajos medijos meklējām, un caur tiem mūs arī atrada nākošie mūsu klienti, kas bija notāri, Zemessardze, individuālie komersanti, kas ikdienā sastopas ar cilvēkiem un kuri ne vienmēr var nodrošināt drošu fizisko distanci," stāsta Kļaviņš.

Uzņēmums šobrīd dienā var saražot aptuveni 200 sejas vairogu. "Noieta tirgus mums šobrīd ir Latvijā, uz ārzemēm īpaši neesam skatījušies, jo pamatideja bija palīdzēt tieši vietējiem – gan ražotājiem, gan slimnīcām. Šobrīd saslimstības dinamika ir diezgan zema, un tas pieprasījums, kāds likās sākumā, nav tik liels," atzīst Kļaviņš.

''Ja ir jautājums par to, vai šis bizness mums šķiet perspektīvs pēc krīzes, tad atbilde ir – nē. Un jau šobrīd mēs savus spēkus vairāk orientējam tieši uz savu pamatdarbību – lāzeriekārtu izstrādi - un domājam attīstīt arī metālapstrādes pakalpojumus, jo tie, kad krīze būs vairāk vai mazāk garām vai arī būsim iemācījusies ar to sadzīvot un atsāksies ražošanas uzņēmumu darbība, tad pieprasījums pēc metālapstrādes un mazajiem uzņēmumiem pēc lāzeriekārtām tomēr ir ar augošu tendenci. Un sejas vairogi ir šī brīža aktualitāte, kur mēs varam sniegt savu atbalstu, bet ilgtermiņa bizness tas noteikti nav," saka uzņēmējs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti