Reportāža: Biznesa inkubators Jelgavā palīdz augt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šajā plānošanas perioda biznesa inkubatoriem ir palicis nedaudz vairāk par gadu, un pēc tam uzņēmēji iesācēji noteikt varēs turpināt saņemt atbalstu inkubatoros, jautājums ir tikai, kā. Bet jau tagad, pirms perioda beigām, šķiet, ka biznesi, kam sniegts atbalsts inkubatoros, nodokļos samaksājuši vairāk nekā valsts investējusi inkubatoru programmās.

JIC konsultē 40 uzņēmumus

Biznesa inkubators JIC Jelgavā atrodas pašā Lielupes krastā, starp būvlaukumu, kur top vagonu ražotne un Latvijas lLuksaimniecības universitāti Jelgavas pilī. Verot durvis, jauno uzņēmēju mājas mūs sagaida ar epoksīda līmes smaržu.

Vienā no inkubatora uzņēmumiem ir, tā teikt, līmējamā diena, ko var just visā ēkā, stāsta Zanda Lūse, JIC pārstāve. Vienā no 40 inkubatora uzņēmumiem līmēti tiek bezpilota lidaparāti, bet tā nav vienīgā ražotne inkubatorā:

„Mūsu ēkā ir trīs ražotnes, mums ražo „Kivvi cosmetics", bezpilota lidaparātus „UAV Factory" un bioloģiskos saldumus „Biograph"".

Ražotnes nav sagadīšanās - JIC specializējas, lai palīdzētu tieši ražojošajiem uzņēmumiem, kuriem inkubators var palīdzēt ne tikai ar tādu standarta piedāvājumu kā telpas, sekretariāts jaunajiem uzņēmējiem, bet arī palīdzēt izstrādāt prototipus, tos sertificēt un patentēt.

„Mēs meklējam  tos uzņēmumus, kas attīsta jaunus produktus un idejas gan produktu gan tehnoloģiju jomā, jo tiem varam palīdzēt visvairāk - kredītus bankā tādiem uzņēmumiem nedod, bet, lai runātu ar investoru, vajag jau produktu, ko parādīt. Ar tādiem mums pašiem ir visinteresantāk strādāt, radīt jaunas lietas," saka Lūse.

Inkubatorā notiek pēdējais iesaukums šajā plānošanas periodā

Tieši šobrīd inkubatorā notiek pēdējais iesaukums šajā plānošanas periodā, un jaunie uzņēmēji var pieteikties līdz 25. novembrim. Piesakoties inkubatorā gan jārēķinās ar zināmām prasībām. Lūse atgādina, ka uzņēmumam jābūt sakārtotam, nedrīkst būt nodokļu parādi. Kā uzsver Zanda Lūse, godīgā nodokļu maksāšana nodrošinājusi arī to, ka inkubatoru programmas dalībnieki nodokļos samaksājuši vairāk nekā ieguldīts programmā

„Biznesa inkubatoru programmā plānots ieguldīt vairāk nekā 20 miljonus. Jau tagad nodokļos nomaksāta summa ir līdzvērtīga tam, kas ieguldīts. Līdz ar to šī programma nav tā, ka uzņēmumi saņem valsts naudu, lai pelnītu algu," norāda Lūse.

Biznesa inkubatori, visticamāk, būšot arī tad, kad sāksies jaunais Eiropas Savienības plānošanas periods, tiesa, kā programma nākotnē izskatīsies - vēl gaidāmas diskusijas.

„Ir skaidrs, ka programma turpināsies, bet kā? Mēs labprāt redzētu, ka uzņēmumu skaits būtu mazāks un inkubatori varētu veltīt vairāk laika katram un vairāk izdarīt viņu labā. Ir skaidrs, ka ar esošo uzņēmumu skaitu, varbūt kādam kādreiz pietrūkst uzmanības," stāsta Lūse. Nešķiet gan ka šobrīd inkubatorā uzņēmumi no uzmanības trūkuma ciestu. Vairāki nu jau labi zināmi un lieli uzņēmumi arī auguši biznesa inkubatorā Jelgavā, piemēram „Mailigen", kas pretendē uz labākās e-pasta mārketinga sistēmas pasaulē godu. Inkubatoru absolvējis arī ekoloģisko krāsu ražotājs „Painteko".

Inkubatorā pavadītais laiks ir bijis auglīgs

„Mēs uz inkubatoru atnācām zaļi, ne 'startup', bet zaļi. Priekšā bija sertifikācija, tad rebrandings vai stila maiņa," - Agate Jurkovska, „Kivvi cosmetics" vadītāja lepni izrāda saražoto - tepat Jelgavā inkubatorā tapušo dabīgo kosmētiku. Inkubatorā pavadītais laiks ir bijis auglīgs - plašāks kļuvis arī produktu klāsts. „Mēs bijām tad ar produktiem pieciem, tagad ir 30 produkti. Tāds labs uzskates periods - šis bija mūsu pirmais dizains un tagad izskatās šādi."

Un patiesi, produktu pudelītes ir kļuvušas pievilcīgākas, modernākas. Kā stāsta „Kivvi cosmetics" vadītāja, uzņēmumam paveicies, ka inkubatorā ir ne tikai telpas, kur ražot kosmētiku, bet arī vieta laboratorijai.

„UAV Factory" neražo rotaļu lidmašīnas - kad ierodamies ražotnē, pabeigtais lidaparāts lepni stāv telpas vidū un no viena spārnu gala līdz otram ir pieci seši soļi. „UAV Factory" pārstāvis Jānis Vilmanis stāsta, ka ik mēnesi saražoti un pārdoti tiek vidēji 2-3 lidaparāti. Jelgavā inkubatorā tapušos lidaparātus iegādājas dažādas iestādes un uzņēmumi visā pasaulē, kas pēc tam lidaparātus aprīko ar papildtehniku pēc savām vajadzībām. Bezpilota lidaparāti tiek ražoti jau četrus gadus un, tā kā lidaparātu ražotne nav viegli pārceļama, visticamāk, lidmašīnas Lielupes krastā taps vēl kādu laiku.

Darbojoties inkubatorā, ir arī citi ieguvumi – iespējas kontaktēties un apmainīties ar pieredzi. Dzīvošana vienā inkubatorā palīdzot arī pārvarēt kautrību, dalīties ar zināšanām un nepieļaut vēlreiz tās kļūdas, ko jau pieļāvis kaimiņš no blakus kabineta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti