Reira padomnieks ēnu ekonomikas apkarošanā būs kādreizējais VID ierēdnis Čerņeckis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Finanšu ministra Jāņa Reira (“Jaunā Vienotība”) štata padomnieks nodokļu, muitas un ēnu ekonomikas ierobežošanas jautājumos no pirmdienas, 1.aprīļa, būs bijušais augsta ranga Valsts ieņēmuma dienesta (VID) ierēdnis Kaspars Čerņeckis, informēja Finanšu ministrija.

Padomnieka pienākumos ietilps atbalstīt un novērtēt VID darba pilnveidošanu, sadarbībā ar ministriju un nozaru ekspertiem izstrādāt priekšlikumus ēnu ekonomikas ierobežošanai, kā arī sniegt konkrētas idejas mūsdienīgu risinājumu un analītikas ieviešanai nodokļu administrēšanā.

Tāpat viņa pienākums būs izvērtēt vidēja termiņa VID darbības stratēģiju, kā arī tās atbilstību starptautiskai labajai praksei.

“Nodokļu administrēšanai ir jābūt efektīvai, taisnīgai un saprotamai. Vienkāršai un ērtai attiecībā uz godīgiem nodokļu maksātājiem, bargai attiecībā uz krāpniekiem. Manā komandā ir vajadzīgs pieredzējis un kompetents kolēģis, kurš šos mērķus palīdzēs sasniegt. Uzskatu, ka Kaspara Čerņecka profesionālā pieredze sniegs atbalstu nozares attīstībā,” paziņojumā medijiem norādīja Reirs.

Reira padomnieks ēnu ekonomikas apkarošanā būs kādreizējais VID ierēdnis Čerņeckis
00:00 / 02:59
Lejuplādēt

Ministrs Latvijas Radio uzsvēra, ka Čerņeckis ir augstas raudzes profesionālis un viņa pirmais uzdevums būs VID jaunās stratēģijas izveide.

Jānis Reirs: Par Čerņecka iecelšanu padomnieka amatā
00:00 / 00:51
Lejuplādēt

Reirs sacīja, ka Čerņecka iecelšana bija viņa lēmums, viņam bija ļoti laba sadarbības pieredze ar Čerņecki, vadot Saeimas Budžeta komisiju 2010. - 2011. gadā.

“Praktiski Čerņecka kungs bija tas, kurš izmainīja visu likumdošanu, kas ļāva uzsākt aktīvu un patiešām reālu cīņu ar [pievienotās vērtības nodokļa] PVN karuseļa shēmām,” sacīja Reirs.

Šī sadarbība radīja pārliecību, ka pašreizējā situācijā, kad nepieciešama jauna VID stratēģija, “šī pareiza un ļoti nozīmīga kandidatūra”, sacīja Reirs.

Čerņeckis kopš 1999. gada ir ieņēmis dažādus vadošus amatus VID. No 2009. gada līdz 2013. gadam ir pildījis VID dienesta Finanšu policijas pārvaldes direktora amata pienākumus. No 2013. gada līdz 2016. gadam ir bijis VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā.

Čerņeckis bija viens no VID darbiniekiem, kurus skāra rotācija. 2016. gadā viņš aizrotēts VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktora amatā, neveiksmīgi to apstrīdēja, un vēlāk iesniedza atlūgumu , sakot, ka no darba aiziet ne pēc labas gribas.

Toreizējā finanšu ministre Dana Reizniece Ozola no ( Zaļo un Zemnieku savienības) paziņoja, ka VID iemeties vēzis un šīs rotācijas ir solis uz dienesta sakārtošanu.

“Visu atbildīgo struktūrvienību vadītāji un vietnieki tuvākajā laikā tiks rotēti, lai pārrautu jebkāda veida iespējamās kooperatīvās vai kādas citas saites ar, iespējams, noziedzīgo pasauli. Šāds rotācijas mehānisms tiks arī ieviests kā regulāra prakse – vadītāji un vietnieki būs jāmaina ik pēc pieciem gadiem,” toreiz paziņoja ministre.

Reirs pārliecināts, ka šaubām, kuras par Čerņecki tika sētas arī ar mediju starpniecību, nebija pamata.

“Praktiski no visas tās kampaņas, kas ir bijis, laikam nav nevienas, ne administratīvās lietas, ne krimināllietas. Līdz ar to es saprotu, ka tā ir bijusi tikai PR kampaņa,” secināja Reirs.

Ministrs par padomnieku izraudzīto uzskata par augstas raudzes profesionāli. Viņa piesaistīšana būs reāls pienesums, lai veidotu VID par organizāciju, kas sadarbojas ar uzņēmējiem, kas palīdz attīstīt valsti, uzskata ministrs.

Čerņeckis sacīja, šis nebija vienīgais darba piedāvājums. Nesen pabeidzis strādāt pie projektiem ar ārvalstu investoriem. Šis piedāvājums bijis tāds, no kura atteikties nevēlējies. Viņš to uztvēris kā iepriekšējā darba augstu novērtējumu.

Šogad beidzas iepriekšējā dienesta stratēģija un jaunās rakstīšana būs pirmais padomnieka darbs. Trīs gadu stratēģijā jāiestrādā fundamentālas pārmaiņas.

“Tās būs lietas, kas būs jāizlemj. Vai VID iet to ceļu, ko igauņi ir izdarījuši, pilnīga nodokļu administrācijas un muitas integrācija, vai, teiksim, tomēr muita uztur spēkā to prasību par neatkarību, līdzīgi kā tas ir Lietuvā, pilnīgi neatkarīga muita,” norādīja Čerņeckis.

Klientu apkalpošanas uzlabošana arī ir viens no uzdevumiem.

Tie ir ilgtermiņa uzdevumi. Bet jāstrādā arī pie ēnu ekonomikas apkarošanas virknē nozaru.  Jaunais ministra padomnieks vēlas iepazīties arī ar to, kas dienestā noticis pēc Reiznieces-Ozolas reformām.

“Gribās iepazīties ar tiem šaha lielmeistares varoņdarbiem, ko viņa tur ir sadarījusi, ar dubļainiem zābakiem izbradājot tās labās lietas, ko mēs iesākām.

Gan finanšu un muitas apvienošana notika tādā, nezinu kādā stilā to var nosaukt, tur daudzas lietas ir tai uz papīra izdarītas. Viņas ir dzīvē jāīsteno,” sacīja ministra padomnieks.   

Pati ideja par apvienošana nav slikta ideja, saka Čerņeckis. Uz to VID iets jau sen.

Čerņeckis ir gatavs arī jaunām nomelnošanas kampaņām.

„Pretdarbība no tiem, kas nevēlas mani redzēt, būs milzīga,” prognozēja jaunais padomnieks.

2013. gadā Kaspars Čerņeckis ir apbalvots ar VID otrās pakāpes Goda zīmi par ilggadēju un pašaizliedzīgu darbu, teicamu darba kvalitāti un nozīmīgu ieguldījumu VID attīstībā. Savukārt 2012. gadā ar Ministru kabineta rīkojumu viņam piešķirta finanšu policijas ģenerāļa dienesta pakāpe, informēja FM.

Kasparam Čerņeckim ir Tiesību zinātnes maģistra grāds kriminālistikas un operatīvās darbības teorijas apakšnozarē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti