Panorāma

Aizdomas par kukuļošanu Valsts policijā

Panorāma

Sāk darbu interneta platforma "cilvektiesibugids.lv"

Regulators sāk pārkāpumu procedūru pret LG

Regulatora lēmums lietā pret «Latvijas gāzi» gaidāms tuvāko nedēļu laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmums tās ierosinātajā pārkāpuma lietā pret AS "Latvijas gāze" (LG) gaidāms tuvāko nedēļu laikā. SPRK administratīvo lietu pret LG sācis, jo uzņēmums nedeva iespēju VAS "Latvenergo" piekļūt cauruļvadu tīkliem, lai tos izmantotu lētākas gāzes pirkšanai Lietuvā.

Piekļuvi gāzes tīkliem, lai pa tiem no Lietuvas sašķidrinātās gāzes termināļa līdz Rīgas otrajai termoelektrostacijai varētu piegādāt kurināmo, "Latvenergo" prasīja LG šā gada 11.janvārī. Toreiz Lietuvas kompānija "Litgas" uzņēmumam solīja zemāku cenu. Sadarboties ar Latvijas lielajiem patērētājiem kaimiņvalsts uzņēmums ieinteresēts aizvien.

"Mēs no tā redzam tikai ieguvumus, jo lielie gāzes pircēji var pat saņemt labākus noteikumus, tirgojoties par gāzes cenām," teica "Litgas" valdes loceklis Dominiks Tučkus.

Tomēr atbildi par tīklu izmantošanu LG nedeva, lai arī tās vadība vairākkārt pauda, ka lēmums, visticamāk, būs negatīvs.

"Visa rīcība ir tāda. Viņi meklē juridisku iespēju, kā, no vienas puses, neatteikt, bet, no otras puses, nedot piekļuvi. Regulators ir vērtējis to situāciju, un tad, ja uzņēmumam ir jautājumi par kādu normatīvo aktu, tas neatbrīvo viņu no tā ievērošanas," skaidroja SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Savu lēmumu ierosinātajā pārkāpuma procedūrā regulators sola paziņot tuvāko nedēļu laikā.

Maksimālais sods, ko šādos gadījumos, konstatējot pārkāpumu, regulators ir tiesīgs piemērot uzņēmumam, ir 10% no tā iepriekšējā gada apgrozījuma. Pēc LG nerevidētajiem datiem pērn uzņēmuma apgrozījums sasniedza 444 miljonus eiro. Tādējādi maksimālā soda piemērošanas gadījumā soda nauda sasniegtu 44 miljonus eiro.

Tiesa, regulatorā atzīst, ka tik bargs sods uzņēmumam pirmajā reizē, visticamāk, netiks piemērots.

LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis regulatora lēmumu par pārkāpuma procedūras sākšanu Latvijas Televīzijai šoreiz atteicās komentēt.

"Mēs sagaidīsim regulatora lēmumu un lemsim par tālākajām darbībām, bet tas, ko es varu teikt, ir, ka mēs gan regulatoru, gan "Latvenergo" informējām par to, ka lēmums dot atļauju vai ne tiks pieņemts pēc padomes sēdes," teica LG preses sekretāre Dace Baltābola.

LG padomes sēde, kurā tiks skatīts "Latvenergo" pieprasījums, gaidāma nākamnedēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti