Polija no ienākuma nodokļa atbrīvos gados jaunus strādājošos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Polijas parlaments apstiprinājis likumprojektu, kas paredz atbrīvot no ienākuma nodokļa maksāšanas lielāko daļu strādājošo vecumā līdz 26 gadiem. Tādējādi Polijas varas iestādes cer novērst gados jaunu cilvēku aizceļošanu darba meklējumos uz citām Eiropas Savienības valstīm.

Polija no ienākuma nodokļa atbrīvos gados jaunus strādājošos
00:00 / 01:22
Lejuplādēt

Polija ir viena no tām Eiropas Savienības valstīm, kas pēc pievienošanās 28 valstu blokam piedzīvoja vislielāko iedzīvotāju aizplūšanu uz ārvalstīm. Jau gadiem ilgi arī Polijā tiek diskutēts par veidiem, kā novērst tā dēvēto smadzeņu un darbaroku aizplūšanu, novēršot arī demogrāfiskos riskus un darbaspēka trūkumu pašmājās.

Pirms šī gada maijā notikušajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām un pirms rudenī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām valdošā partija “Likums un taisnīgums” ir nākusi klajā ar iespējamo risinājumu. Šajā nedēļā Polijas parlamenta apakšpalātā tika apstiprināts likumprojekts, kas paredz atbrīvot no 18% lielā ienākuma nodokļa maksāšanas visus strādājošos vecumā līdz 26 gadiem, kuru ienākumi gadā nepārsniedz 85 tūkstošus zlotu jeb gandrīz 20 tūkstošus eiro. Šī summa ir augstāka par vidējo ienākumu līmeni Polijā, kas ir aptuveni 60 tūkstoši zlotu pirms nodokļu nomaksas.

Valdības aprēķini liecina, ka no jaunās iniciatīvas ieguvēji varētu būt aptuveni divi miljoni cilvēku.

Galvenais priekšnoteikums – jaunajam cilvēkam ir jābūt darba attiecībās, un nav svarīgi, cik dažādu darba vai uzņēmumu līgumu viņiem ir. Tāpat persona var būt pašnodarbinātais. Galvenais, lai kopējie ienākumi nepārsniegtu minēto summu.

Valdība cer, ka šis jaunais likumprojekts motivēs gados jaunos poļus meklēt darbu pašmājās. Kā norādījis Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, jaunajiem cilvēkiem ir jārada sajūta, ka viņiem, uzsākot profesionālo dzīvi, tiek radīta labvēlīga vide personīgajai izaugsmei.

Vienlaicīgi gan jānorāda, ka gadījumā, ja ienākumi gada laikā pārsniegs minēto summu, tiks piemērota parastā ienākumu nodokļa likme. Turklāt atbrīvojums no ienākumu nodokļa nav paredzēts personām, kurām ir pašiem savs uzņēmums.

Sagaidāms, ka jaunās pārmaiņas Polijas budžetam šogad izmaksās aptuveni 950 miljonus zlotu jeb gandrīz 250 miljonus eiro, bet nākamajos gados tie būs jau aptuveni divarpus miljardi zlotu jeb 650 miljoni eiro. Kā norāda poļu prese, parlamenta augšpalātas un prezidenta paraksti uz šī likumprojekta ir gandrīz droši garantēti un

valdība cer, ka jaunās normas stāsies spēkā jau 1. augustā.

Sākotnēji gan tika prognozēts, ka likumprojekts tiks apstiprināts vien gada nogalē – pēc parlamenta vēlēšanām.

Kā intervijā Polijas Radio norādījis ekonomists Mareks Zubers, ir maz ticams, ka atbrīvošana no ienākumu nodokļa maksāšanas būs ļoti nozīmīgs faktors, lai novērstu jaunu cilvēku aizceļošanu uz citām valstīm, jo, lai arī ienākumi Polijā aug, tos tāpat nevar salīdzināt ar ienākumiem Īrijā vai Vācijā. Pēc Zubera vārdiem, šī nav pietiekami nozīmīga iniciatīva, lai liktu poļiem atgriezties dzimtenē. Ekonomists uzskata, ka daudz iespējamāka ir jauno cilvēku aiziešana no ēnu ekonomikas zonas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti